Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Catehezele - o etapă importantă

Ziua Mondială a Tineretului (a XVII-a)

La data când se scrie acest număr al revistei Întâlnirea Tinerilor e în desfășurare. Miercuri, 17 iulie, din Dieceza de Iași au plecat spre Canada nouă tineri alături de alți 200 din toată țara. Ei sunt însoțiți de preoți și călugări. Luni, 22 iulie, li s-au adăugat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei de Lugoj. Cele cinci grupuri de tineri români au fost cazate în familii canadiene din Montreal și Peterborough care i-au pus în contact cu cultura locală și le-au prezentat frumusețile peisajelor canadiene. Luni, 22 iulie, s-au îndreptat spre Toronto, capitala provinciei canadiene Ontario, pentru a participa la cateheze, Liturghii, servicii sociale și concerte organizate în cadrul Festivalului Tineretului. Comunitatea românilor din Toronto a pregătit pentru 24 iulie o seară românească cu tinerii din România și cu românii veniți de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii și Canadei. Unul dintre cele mai așteptate momente a fost noaptea de priveghere cu Sfântul Părinte (27-28 iulie) în zona Downsview Lands din centrul orașului Toronto. În perioada 24-26 iulie PS Aurel Percă și PS Alexandru Mesian s-au adresat tinerilor români participanți la Ziua Mondială a Tineretului prin cateheze. În mijlocul pregătirilor pentru Toronto, Catholica, prin Radu și Oana Capan, i-a luat un interviu Preasfințitului Aurel Percă. Îl redăm în acest număr al revistei, urmând ca în următorul să venim cu amănunte cu privire la Întâlnirea Tinerilor de la Toronto.

În ce perioadă veți fi prezent la Toronto?

Eu voi fi prezent acolo între 23-29 iulie. În ziua de 23 iulie, de la ora 17.00, voi participa la ceremonia și Liturghia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului, de la Palatul Expozițional. Pentru grupul de tineri români, voi prezenta în Parohia "Sfântul Ioan" din Toronto două cateheze, în zilele de 24 și 26 iulie. Duminică, 28 iulie, mă voi număra și eu printre concelebranții la sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte.

Care va fi tema generală a catehezelor?

Catehezele vor porni bineînțeles de la tema aleasă de Sfântul Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului: "Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13.15). Cateheza din data de 24 iulie se va baza pe pasajul "Voi sunteți sarea pământului"; cea din 25 iulie, care va fi prezentată de PS Alexandru Mesian, va porni de la a doua parte a motoului: "Voi sunteți lumina lumii"; iar cea din data de 26 iulie va avea ca moto: "Împăcați-vă cu Dumnezeu", fiind o pregătire pentru reconcilierea cu Dumnezeu, pentru primirea Sacramentului Spovezii.

În ce va consta programul propriu-zis de pregătire?

Catehezele constituie o etapă importantă în cadrul fiecărei Zile Mondiale a Tineretului. Itinerarul catehetic de trei zile le va propune tinerilor care vor participa în acest an fundamentele credinței, ajutându-i să facă o întâlnire personală cu Cristos și un drum de convertire, în primul rând prin sacramentul Reconcilierii. În diminețile zilelor de 24, 25 și 26 iulie, tinerii vor participa la un program de trei ore, constând în cântece și rugăciuni, celebrarea individuală a sacramentului Reconcilierii, cuvântul de învățătură al episcopului, urmat de un dialog cu tinerii, și apoi sfânta Liturghie, a cărei celebrare va reflecta tema catehezei din ziua respectivă, completând prin predică spațiul dedicat învățăturii.

Ne puteți da câteva amănunte despre fiecare dintre temele pe care le veți prezenta? Ce veți încerca să le transmiteți tinerilor?

Intervenția episcopului catehizator se va baza pe cuvântul lui Dumnezeu și pe două texte de referință: Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului (25 iulie 2001), și scrisoarea apostolică "Novo millennio ineunte". În prima cateheză, accentul va fi pus pe vocația fiecărui tânăr primită prin Botezul care ne face creștini, care ne încorporează în Biserică: vocația la sfințenie, la a sfinți lumea și la a ne sfinți în lume. Pornind de la ceea ce reprezintă sarea în viața de toate zilele, voi face o paralelă cu viața spirituală a tânărului: acesta trebuie să dea gust mediului în care activează, să conserve patrimoniul credinței, să purifice prin prezența sa, eliminând păcatul, tot ceea ce poate fi negativ în viața omului. Chemarea la a fi sarea pământului este deci o chemare la sfințenie; prin har, Botezul a transformat profund natura noastră umană și tinerii trebuie să înțeleagă cum pot trăi concret această chemare la sfințenie. În acea zi se va celebra Liturghia în cinstea Sfântului Duh; la începutul celebrării se va desfășura ritualul binecuvântării apei și sării; cu apa binecuvântată vor fi stropiți cei prezenți. Textele liturgice vor sublinia vocația noastră la filiația divină prin intermediul Botezului, precum și legătura dintre Duhul Sfânt și viața de har din noi. Cateheza din 26 iulie va avea ca punct de pornire cuvintele sfântului Paul: "În numele lui Cristos, vă rugăm împăcați-vă cu Dumnezeu" (2Cor 5,20) și va dezvolta tema reconcilierii, legând-o de căutarea unității și a păcii între oameni. Fiind păcătoși, suntem chemați fiecare să trăim în permanență un drum de convertire și de reconciliere cu Dumnezeu și cu ceilalți. Voi insista în această cateheză pe necesitatea ca fiecare om să își recunoască propriile păcate și să îi ceară iertare lui Cristos, recurgând la forma sacramentală, subliniind condițiile pentru a face o spovadă bună. Celebrarea liturgică va fi dedicată sfinților Ioachim și Ana, părinții sfintei Fecioare, care sunt foarte îndrăgiți de canadieni și care ne vor permite să vorbim despre depășirea conflictului intergenerațional, după exemplul acestei familii. Textele liturgice vor accentua tema unității dintre creștini, una dintre prioritățile actualului pontificat, oferind puncte de referință pentru descrierea adevăratului ecumenism. O importanță specială în cadrul sfintei Liturghii o va avea gestul păcii, care precedă împărtășirea și care va deveni un gest de cerere de iertare, un semn al împăcării între toți oamenii. Astfel, împărtășirea va deveni o participare la aceeași masă, ca frați împăcați.

Vă mulțumim și vă așteptăm după Ziua Mondială a Tineretului cu impresii din Canada.

Cu siguranță voi avea multe de povestit din această experiență.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat