Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Vizită pastorală în Parohia Siret

După vizitele în Parohiile Iugani și Răducăneni din luna iunie, în zilele de 13 și 14 iulie PS Petru Gherghel a făcut vizita pastorală în Parohia Siret.

Cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", biserica din Siret a fost construită în anul 1800. Comunitatea e formată din 207 familii, cu 635 de credincioși. La 9 km se află filiala Vicșani, cu biserică datând din 1910, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regina Poloniei". Aici sunt 40 de familii cu 101 credincioși. Dornești, la 12 km, are biserica "Adormirea Maicii Domnului", construită în 1796. Aici sunt 25 de familii cu 60 de credincioși. Alte filiale: Văscăuți la 5 km, fără biserică, 14 familii cu 27 de credincioși; Mihăileni la 8 km, cu biserică având hramul "Trupul Domnului"; Baineț la 14 km, cu biserică având hramul "Cristos, Regele Universului"; Mănăstioara la 6 km cu capela în cimitir având hramul "Sfântul Onofrei". În întreaga parohie, al cărei paroh este pr. Alois Farțade, sunt 281 de familii cu 807 credincioși.

Sâmbătă, 13 iulie, păstorul diecezei a celebrat sfânta Liturghie la Mihăileni. "Deși sunteți o comunitate mică, sunteți foarte importanți pentru Biserica noastră locală", a spus episcopul. Apoi a avut loc întâlnirea cu surorile dominicane, care intenționează să deschidă o operă la Siret. Seara s-a celebrat sfânta Liturghie la Siret, la care au participat și copiii care în urmă cu o săptămână au primit prima sfântă Împărtășanie. Împreună cu ei au fost și părinții lor. După sfânta Liturghie toți au făcut consacrarea la sfânta Fecioară Maria. Duminică, 14 iulie, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie la Vicșani. Primele lecturi s-au citit în limba polonă. "Diversitatea de cultură reprezintă o bogăție pentru Biserica noastră", le-a spus episcopul. La ora 11.00 a avut loc celebrarea Liturghiei solemne la Siret, la care a participat și primarul. În predică a fost subliniată importanța comunității Siret (fost sediu episcopal) și datoria celor de azi de a transmite mai departe ceea ce au primit. Apoi s-a celebrat Liturghia la Dornești, iar după-amiază a avut loc întâlnirea episcopului cu comitetul bisericesc; în cadrul acestei întâlniri s-au dezbătut temele cele mai importante ale Sinodului.

Pr. Mihai Pătrașcu

Consiliu prezbiteral

Marți, 25 iunie, la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc întrunirea consiliului prezbiteral. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și alți 27 de membri. Pe agenda de lucru au fost: sinodul și etapele lui; sfințirea noilor preoți; vizita relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus; programul special de la Bacău; vizitele canonice; pastorația celor plecați în străinătate etc.

PS Petru Gherghel a deschis ședința salutându-i pe toți și prezentând ordinea de zi. Apoi PS Aurel Percă a prezentat primul punct: Sinodul și etapele lui, subliniind faptul că Sinodul trebuie să devină un dialog de dragoste și a îndemnat la colaborare continuă la lucrările Sinodului.

"Sinodul nu este un rezultat al unei crize, dar un drum de întâlnire cu posibilitățile noastre pentru o viață și o pastorație creștină mai bună", a spus episcopul diecezan. "Cerința implicării noastre trebuie să fie mai curajoasă în lucrările Sinodului, s-a mai subliniat. Problema familiei este foarte importantă în dieceza noastră (la fel problemele legate de tineri, de emigrare etc.). Trebuie să înaintăm în larg. Catehezele trebuie făcute cu mult zel și simplitate". S-a propus un chestionar pentru laici legat de Sinod la care să poată răspunde cu mai multă ușurință; numirea unor responsabili care să facă o radiografie a situațiilor pastorale, economice, sociale etc. din dieceză; creșterea rolului ședințelor decanale; pentru a ține conștiința trează cu privire la Sinod s-a propus, de asemenea, ca temele catehetice să fie însoțite de o intenție care să se spună zilnic la rugăciunea credincioșilor.

Pentru pastorația Românilor din străinătate s-a vorbit despre necesitatea de a mai trimite preoți în Israel, Italia, Spania, Austria. În final, Preasfințitul Aurel Percă a făcut câteva propuneri pentru continuarea lucrărilor de construcție a Seminarului mic de la Bacău.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat