Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Sfânta Fecioară de pe Muntele Carmel

Centru de spiritualitate

Sâmbătă, 3 august, la ora 10.30, va avea loc la Luncani, județul Bacău, inaugurarea Mănăstirii "Maicii Domnului de pe Muntele Carmel și a profetului Ilie", Centru de Spiritualitate al Ordinului Carmelit. Celebrarea, la care va fi prezent și priorul general al Ordinului Carmelit, Joseph Chalmers, va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Această mănăstire este un loc de reculegere, rugăciune și pelerinaj, deschis tuturor. Ea se vrea a fi și "un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinței sale creștine atât în trecut cât și în prezent".

Tradiția Bisericii Catolice și pietatea populară din totdeauna au dorit să se raporteze la Fecioara Maria cu ajutorul a diferite titluri care exprimă, pe de o parte, profunda credință a poporului lui Dumnezeu, și, pe de altă parte, nenumăratele haruri pe care Fecioara le mijlocește. În calendarul liturgic, pe 16 iulie este memoria Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, venerată ca maică, soră și patroană de către frații Ordinului Carmelit care o celebrează în mod solemn. Fecioara Carmelului este cunoscută de către credincioși îndeosebi prin devoțiunea scapularului, dar trebuie adăugat că raportul cu Maria îmbrățișează o realitate mult mai amplă și profundă care este cea a spiritualității carmelite.

Ordinul Carmelit a luat ființă în Israelul de azi, pe Muntele Carmel, aproximativ în secolul al XII-lea. A fost format din cruciați, peregrini, oameni de-ai locului care s-au reunit împreună însuflețiți de idealul vieții eremite. Încurajați și susținuți de zelul profetului Ilie și având ca exemplu pe Fecioara Maria, trăiau în urmarea lui Cristos pentru a dărui lui Dumnezeu o inimă pură și a experimenta încă din această viață prezența Domnului. Recunoașterea juridic-ecleziastică începe cu patriarhul din Ierusalim, sfântul Albert, care printr-o scrisoare sintetiza și confirma stilul lor de viață. Această scrisoare va deveni ulterior Regula Ordinului Carmelit, aprobată cu unele modificări de către papa Inocențiu al IV-lea în anul 1253.

Spiritualitatea carmelită este îndeosebi mariană. A aparține Mariei, ca fii preaiubiți, în această vale a lacrimilor, implică abandonul filial și încrezător celei care se îngrijește de fiecare dintre noi ca o mamă de familie de proprii fii. A sta sub ascultarea Mariei comportă împlinirea cuvântului lui Dumnezeu după cum ea însăși este un exemplu sublim de ascultare. Fecioara Maria ne învață să facem tot ceea ce Isus Cristos va vrea să ne poruncească.

Căile Mariei sunt căile fiecărui creștin, întrucât ea reprezintă modelul suprem de credință pentru noi care credem fără să fi văzut. Abandonul Mariei, în mod esențial, reprezintă o atitudine contemplativă, deoarece în tăcerea și în singurătatea propriei inimi conservă și meditează încontinuu cuvântul lui Dumnezeu. Cu acest spirit ea are tăria de a înfrunta "ceasul lui Cristos" și de a depăși "scandalul crucii".

Spiritualitatea mariană a Carmelului acoperă o istorie de 750 de ani și se poate spune că această istorie s-a extins și în Dieceza de Iași. Din anul 1996 s-a început construirea unui Centru de Spiritualitate Carmelită ce cuprinde o biserică sanctuar, un convent de frați, o comunitate de surori carmelite și o casă de ospitalitate. În ziua de 3 august se va inaugura oficial complexul de spiritualitate; importantul moment va avea ca punct culminant sfințirea icoanei sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, realizată în spirit ecumenic, cu puternice caracteristici orientale.

"Floarea Carmelului / viță de vie aleasă, / strălucirea cerului, / steaua mării, / numai tu / ești Fecioară și Maică. / Maică blândă și neprihănită, / fii protectoarea carmeliților". Este cea mai antică rugăciune a Ordinului Carmelit care a răsunat neîncetat de-a lungul timpurilor, amintind că Fecioara Maria are mereu privirea ațintită spre fiii ei preaiubiți care se află încă pe lungul și anevoiosul drum al credinței.

Paul Bacoșcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat