Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de preoți

În ziua de 29 iunie, solemnitatea Sfinților Petru și Paul, la Iași au avut loc sfințiri de preoți.

Un grup de la Bacău a sosit de dimineață, alții din depărtare au venit cu o zi înainte. Au venit rudele și prietenii candidaților la preoție precum și numeroși credincioși. Din București, Buzău, Constanța, Suceava, Iazu Vechi, Faraoani: erau prezenți aproape din toată țara. Amestecați printre ceilalți, unii erau îmbrăcați în costume populare și cu flori în mâini. Toți au umplut catedrala nouă astfel încât nu mai aveai unde să arunci un ac. Cei care nu au reușit să intre au stat afară și au trebuit să suporte și ploaia din timpul Liturghiei.

La ora 10.30 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față după crucea procesională: 43 (un asemenea număr nu cred că a mai fost vreodată), apoi preoții profesori, oaspeții din străinătate, rectorii celor două institute teologice din Iași și Roman, părintele Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, și cei patru episcopi: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Luciano Pacomio, episcop de Mondovi și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a prezidat Liturghia.

În catedrală atenția îți era atrasă de scrisul cu litere mari: "Tu ești preot în veci" și "Înaintează în larg". Ghirlandele, semnul vieții și al sărbătorii, erau peste tot. În față, în laterale, erau deja prezenți peste 175 de preoți. Diaconii s-au așezat în fața altarului, în formă de U. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe toți oaspeții și pe toți credincioșii prezenți. "Duc in altum! a spus Preasfințitul. Consacrarea celor 43 de diaconi aparține acestei dorințe pe care o are Biserica întreagă de a înainta în larg. În această catedrală celebrăm misterul credinței transmis prin sfinții apostoli".

După Evanghelia, care a fost proclamată de părintele provincial Ioan Ciuraru, diaconii au fost invitați să se apropie de altar (16 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București, 23 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali).

La omilie, ÎPS Ioan Robu a vorbit despre responsabilitățile care revin preoților. "Veți răspunde peste câteva momente la șase întrebări în care se regăsește profilul vostru și noi, toți preoții, găsim drumul consacrării totale lui Dumnezeu". A descris și a explicat apoi ritualul consacrării. În final s-a adresat candidaților: "Vă doresc din toată inima drum bun în Preoție și nu uitați că ceea ce făgăduiți azi se transformă în viitor în scară de mântuire pentru voi și pentru poporul lui Dumnezeu".

La finalul Liturghiei unul dintre preoții nou sfințiți a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

După sfânta Liturghie: emoții, bucurie, felicitări, flori și lacrimi - lacrimi mai ales ale mamelor. Astăzi și-au văzut visul împlinit: unul dintre fiii lor este preot.

Preoții nou sfințiți au împărțit și vor mai împărți binecuvântări celor dragi, vor povesti altora despre gândurile și planurile pe care le au, despre istoria chemării lor la preoție. I-am văzut entuziasmați, gata să pornească pe noul drum, să stea de vorbă cu oamenii, cu tinerii și copiii, să predice evanghelia și să administreze sacramentele.

În următoarele duminici preoții au celebrat prima sfântă Liturghie în localitățile natale. O bucurie deosebită pentru toate localitățile de unde se trag cei nou sfințiți: un apostol s-a ridicat și dintre ei. O femeie din Zăpodia, de lângă Bacău, spunea: "Îl așteptăm în sat așa cum așteaptă părinții primul lor copil să vină pe lume. E primul preot din satul nostru".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat