Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Venim, o Preacurată, cu inimi iubitoare... la Cacica!"

Invitație la pelerinaj

"Prin harul lui Dumnezeu sunt om și creștin, prin faptele mele sunt un păcătos, prin vocație sunt un pelerin dintre cei mai mizerabili, călător dintr-un loc într-altul. Bunurile mele pământești sunt o traistă pe spate cu puțină pâine uscată și, în buzunarul interior al hainei, am Sfânta Scriptură. Nimic altceva..."





Așa își începe mărturisirea, în Povestea pelerinului rus, un autor anonim, care-și prezintă intensa sa trăire spirituală. Dar ce poate însemna pentru un creștin din zilele noastre un pelerinaj? Pelerinajul este mult mai mult decât o simplă călătorie, este un drum al creștinului către propriile origini spirituale pentru a continua, cu mai multă speranță și curaj, drumul existenței sale zilnice. Da, pelerinajul este o căutare a lui Dumnezeu, o întâlnire intimă cu el într-un cadru religios.

De ce un pelerinaj la Cacica?

Încă de la începuturile acestui așezământ bucovinean, prin prezența icoanei miraculoase a Maicii Domnului, copie fidelă a celei de la Czestochowa, s-a dovedit a fi un centru de trăire intensă a credinței și de manifestare a dragostei deosebite a lui Dumnezeu față de oameni: un loc retras în care Dumnezeu vorbește inimii, un loc în care pelerinul credincios are posibilitatea de a experimenta pe deplin și în toate sensurile dragostea lui Dumnezeu față de creaturile sale.

Ce putem găsi la Cacica?

Un sanctuar național al Preacuratei, declarat basilica minor în anul jubiliar 2000. Îngrijit de părinții franciscani conventuali, disponibili să acorde asistență spirituală prin procesiunile și devoțiunile la preacurata Fecioară Maria, prin celebrarea sacramentului reconcilierii, al împăcării omului cu Dumnezeu și prin celebrările euharistice. Prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, creștinul venit în pelerinaj la Cacica poate trăi experiența regăsirii lui Dumnezeu!

Când ne putem bucura de aceste privilegii?

Pelerinajele organizate la Cacica încep cu prima sâmbătă din luna mai și se încheie la sărbătoarea preacuratei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu. În tot acest timp, în fiecare sâmbătă, ne putem bucura de următorul program: 9.30: primirea pelerinilor; 10.00: celebrare penitențială; 10.30: recitarea sfântului Rozariu; 12.00: sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului, urmată de expunerea preasfântului Sacrament și de binecuvântarea finală. Punctul culminant al pelerinajelor, ce au în vedere cinstirea Preacuratei, este atins, în fiecare an, prin celebrările liturgice din 15 august - sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pr. Romuald Bulai

Invitație pentru tineri

Tinerii din Dieceza de Iași sunt invitați să participe la pelerinajul de la Cacica începând cu miercuri, 14 august. Se va avea în vedere:

1. Plecarea în pelerinaj, pe jos, va fi miercuri, 14 august, începând cu ora 11.00 din același loc din care s-a plecat și-n anii precedenți, loc situat la 1 km din stația CFR Ilișești spre Cacica. Pentru a putea organiza împreună programul din timpul pelerinajului tinerii sunt rugați să sosească la locul de plecare până la ora 10.00. La Ilișești se poate ajunge cu autocarul, cu trenul sau cu autobuzul. De la Suceava poate fi luat orice autobuz care merge spre Gura Humorului sau Vatra Dornei (până la Păltinoasa), iar de acolo se vor lua autobuzele în direcția Ilișești sau se va merge pe jos până la stația CFR (2-3 km). Cei care vin cu autocarul sunt rugați să programeze plecarea din parohie în așa fel încât să sosească la locul stabilit până la ora 10.00.

2. Tinerii vor avea cu ei pancarte care să-i identifice ca parohie, broșura cu cântece de la Valea Mare, rozariu, încălțăminte ușoară și comodă, pălărie de soare sau șapcă, haină de ploaie, apă, mâncare (fiecare participant își va asigura mâncarea din pachețelul propriu).

3. La Cacica se va ajunge în jurul orei 14.00 și participanții vor trebui să-și găsească un loc de cazare. Fiecare grup va avea o listă semnată de părintele paroh și un responsabil de grup desemnat din timp, care se va prezenta la punctul de primire și va lua legătura cu organizatorii. Toți cei care doresc să se implice în momentele speciale dedicate tinerilor sunt rugați să contacteze pe responsabilul pelerinajului tinerilor, Anca Lucaci, la centru de primire.

4. Având în vedere că este vorba de un pelerinaj organizat la nivel diecezan, tinerii sunt rugați să participe la aceste momente și să fie pregătiți din punct de vedere spiritual.

Comitetul de organizare

Adresa sanctuarului
Parohia Romano-Catolică
5916 Cacica (SV)
Tel. 0230/237009 sau 0722/400146

Sanctuarul marian al Maicii Domnului din Cacica se află în regiunea istorică a frumoasei Bucovine, la 18 km de Gura Humorului și 40 de km de Suceava.

Anul trecut, au fost prezenți la Cacica, în acea zi minunată de 15 august, peste 50 de mii de pelerini. Anul acesta vei participa și tu?

Program

Miercuri, 14 august 2002
10.00 - Celebrare penitențială;
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului;
16.00 - Calea sfintei cruci;
17.00 - Adorație euharistică;
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri și seminariști;
22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea lumânărilor în jurul Bisericii.

Joi, 15 august
06.00 - Sfânta Liturghie în limba română;
07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică);
08.00 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă);
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică);
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă);
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală, încheiată cu procesiunea și binecuvântarea euharistică.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat