Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vocația mea este iubirea

Relicvele sfintei Tereza în Dieceza de Iași


În perioada 20-22 iulie în Dieceza de Iași au fost prezente relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Din timpurile cele mai vechi ființa umană a arătat respect pentru răposații pe care i-a cunoscut și iubit. Biserica, la rândul ei, a venerat mereu relicvele sfinților, "semne foarte sărace și fragile a ceea ce au fost trupurile lor". "În prezența relicvelor putem să evocăm mai ușor condiția umană: sfinții au acționat, au gândit, s-au rugat, au muncit și au suferit cu trupul lor". Dumnezeu folosește câteodată aceste semne pentru a semnala prezența și a-și arăta atotputernicia și îndurarea sa. Este un fapt verificat de mai bine de un secol că în legătură cu Tereza, în prezența și în contact cu moaștele sale, Dumnezeu care a primit din partea ei atâtea semne de iubire își arată iubirea față de oameni. Moaștele sfintei Tereza de Lisieux au fost templul Duhului Sfânt și vor avea parte de învierea promisă. Credincioșii s-au recules în fața relicvelor sfintei Tereza așa cum se reculeg în fața mormintelor părinților și prietenilor care le-au marcat viața. Dar a fost mai întâi o întâlnire cu Domnul însuși care i-a invitat pe toți la Bacău. Și evocarea spiritualității sfintei Tereza a putut hrăni. Calea cea mică, mereu simplă, care a condus-o la Domnul poate provoca și pe creștinii de azi și poate în mod special provoca pe tinerii care au atâta sete de adevăr. Câți nu s-au lăsat mângâiați de cuvintele Terezei: "Sunt un călător istovit, obosit, care, ajungând la sfârșitul călătoriei sale, se prăbușește la pământ. Da... dar eu cad în brațele lui Dumnezeu". Sau câți bolnavi nu au fost întăriți de cuvintele pe care le-a spus Tereza când, în ziua de 30 septembrie 1897, la ora 7.00, se stingea privind crucifixul: "O, eu îl iubesc... Dumnezeul meu, eu te iubesc".










După Oradea, Cluj și Șumuleu Ciuc, relicvele sfintei Tereza a Pruncului Isus au ajuns în Moldova. Sâmbătă, 20 iulie, PS Petru Gherghel a întâmpinat relicvele la intrarea în Dieceza de Iași, adică în localitatea Palanca din Parohia Ciugheș. La ora 11.15, mașina cu relicvele, însoțită de călugări și călugărițe din Comunitatea "Sfântul Ioan", a sosit dinspre Șumuleu Ciuc. ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, și PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, l-au salutat pe episcopul de Iași, un semn al trecerii relicvelor dintr-o dieceză în alta. Mulțimea de credincioși din Parohia Ciugheș era adunată încă de la ora 9.30 în frunte cu primarul, cu pr. Ieronim Budulai, parohul comunității, pr. Mihai Budău, decanul de Piatra și mulți alți preoți. Cu flori în mână, copiii, tinerii și adulții, când au văzut mașina, au început cântarea în cinstea Terezei. Episcopul de Iași le-a vorbit credincioșilor despre sfânta care a venit să reverse trandafirii harurilor și peste Dieceza de Iași. Episcopii s-au rugat împreună cu credincioșii și au împărțit binecuvântarea.

S-a format coloana oficială și s-a pornit spre Bacău. Mașina cu relicvele s-a oprit la Comănești, Vermești, Moinești, Florești, Trebeș, Mărgineni și Barați. Oamenii din aceste localități au ieșit cu mic cu mare, împreună cu preoții din comunitățile respective, pentru a venera moaștele sfintei Tereza. Mulți erau cu persoanele bolnave din familiile lor. Cu steaguri, cu pancarte, cu covoare pe garduri și cu flori în mâini credincioși catolici, dar și mulți ortodocși, au venit în locurile fixate pentru a o saluta pe Tereza prin cântare și rugăciune. O bună parte din drumul de la Palanca la Bacău relicvele au fost însoțite și de mașini ale Poliției.

La ora 14.10, relicvele au ajuns în Bacău. Din fața bisericii ortodoxe "Sfântul Nicolae" s-a format procesiunea spre biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul". Erau mulțimi de credincioși din diferite localități, mai ales din nordul Moldovei, însoțiți de călugări, preoți și decani. Eșarfele, special făcute pentru această zi, fluturau în vânt. Mons. Ștefan Erdeș, decan de Bacău, l-a salutat pe Preasfințitul, care a vorbit credincioșilor despre sfânta venită în Moldova. Fanfara militară a început cântarea și a însoțit procesiunea până la intrarea în biserică. Polițiști, jandarmi, oameni de ordine, dar și tineri din Acțiunea Catolică și Scout erau peste tot menținând ordinea.

La intrarea în biserică racla a fost purtată pe umeri de către șase tineri jandarmi până pe altar. În fața raclei, copii îmbrăcați în alb, împrăștiau petale de trandafiri. În biserică erau mii de credincioși, sosiți din decanatele de Suceava, Iași și Siret. Printre ei erau și mulți ortodocși. Preasfințitul a continuat rugăciunea în fața moaștelor așezate pe altar. S-a cântat în cinstea sfintei Tereza și toți au primit binecuvântarea.

Relicvariul a fost apoi așezat la loc de cinste în fața altarului și, rând pe rând, au trecut pentru rugăciune, prin fața moaștelor sfintei Tereza, credincioșii din decanatele sus-amintite, conform programului. Aceștia au venit din depărtare cu autocare, trenuri și autoturisme, fiind însoțiți de preoți și călugări.

Cu mult timp înainte credincioșii au fost pregătiți prin predici speciale legate de viața sfintei Tereza. Pelerinii au primit și un pliant cu principalele date și imagini din viața sfintei. În Dieceza de Iași sunt nouă localități ale căror biserici poartă hramul sfintei Tereza. Credincioșii din aceste localități au fost în număr mai mare la Bacău.

La 1 iunie, episcopul de Iași a transmis o scrisoare către toate parohiile, institutele și casele religioase cu ocazia venirii relicvelor sfintei Tereza. În scrisoare a fost indicat și programul pelerinajului. O comisie specială condusă de Mons. Anton Despinescu a fost instituită în vederea pregătirii. Astfel, duminică dimineață, 21 iulie, au trecut prin fața relicvariului credincioșii din decanatele de Piatra, Trotuș și Vrancea, iar duminică după-amiază au fost prezenți credincioșii din decanatele Bacău, Traian și Roman.

Sâmbătă, la ora 18.00, s-a celebrat Liturghia pontificală. Preasfințitul Petru Gherghel a fost însoțit de peste 60 de preoți. Corurile reunite din Bacău și Iași au asigurat cântarea. "Vocația mea este iubirea", "După ce voi muri voi face să cadă o ploaie de trandafiri" - era scris cu litere mari în biserica din Bacău, amintind de cuvintele sfintei Tereza. La începutul Liturghiei, fratele Dan, călugăr din comunitatea "Sfântul Ioan", unul dintre cei care au făcut posibil ca moaștele să ajungă în țară, a spus: "Sunt două racle cu relicvele sfintei Tereza. Una a pornit spre Toronto, pentru întâlnirea de tineret, iar cea de-a doua, prin harul lui Dumnezeu, este aici, în fața dv. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceasta. Prezența Terezei aici e o încurajare pentru tinerii care nu pot participa la Ziua Mondială a Tineretului din Canada". Demersurile au fost făcute încă din toamna anului trecut. Relicvele aveau programul stabilit până în anul 2004. Bazilica din Lisieux a făcut o excepție de la regulă și a inclus și România în programul pentru anul 2002. La predică episcopul a subliniat importanța evenimentului și a vorbit despre mijlocul cel mai simplu de a ajunge în împărăția cerurilor folosind "ascensorul", adică iubirea, despre care vorbea Tereza. Ploaia dinainte și din timpul Liturghiei a fost poate un semn al harurilor pe care Dumnezeu le revarsă prin mijlocirea Terezei.

Rugăciunea a continuat apoi toată noaptea. Credincioșii pe două rânduri au ajuns în fața raclei, au îngenuncheat și s-au recules.

Duminică, 21 iulie, la ora 10.30 s-a celebrat o Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Din nou biserica a fost arhiplină; la altar erau peste 30 de preoți. Biserica întreagă a început să cânte, dirijată de către pr. Iosif Păuleț, decan de Onești. La predică Preasfințitul a subliniat simplitatea Terezei, faptul că ea arată tuturor calea copilăriei spirituale. "Sinodul ne face să căutăm căi pentru a ne apropia de Dumnezeu, a spus episcopul. Sfinții sunt modele, ne arată calea, ne spun cum să ne convertim, cum să ne sfințim... Tereza e un model pentru timpurile noastre... Prezența relicvelor este o binecuvântare pentru dieceză... Tereza este sfânta care a cucerit și cucerește inimile. Care-i secretul sfințeniei? Ea nu a făcut lucruri extraordinare, ci a știut să facă lucrurile mici cu iubire și astfel să se sfințească: e calea copilăriei spirituale... Să-i faci bucurie lui Isus... Nu vreau ca ceva să-l întristeze pe Isus - spunea Tereza. Și noi, împlinind voința Tatălui, îi facem bucurie...".

Seara la ora 18.00, PS Petru Gherghel a prezidat o altă Liturghie. Pelerinii veniți din satele din jurul Bacăului nu au mai încăput în biserică. Au fost prezenți peste 90 de preoți: printre ei PS Ioachim Băcăoanu, episcop ortodox de Roman, protopopul ortodox de Onești, alți doi protopopi și un preot ortodox. "Este pentru prima dată când moaștele unei sfinte sunt prezente în Dieceza de Iași", a spus Mons. Anton Despinescu la începutul Liturghiei. "Prezența Terezei în dieceză, a subliniat episcopul, ne pregătește mai bine pentru desfășurarea Sinodului diecezan. Preocuparea pentru sfințenie rămâne mai mult ca oricând o urgență a pastorației, este notat în Novo millennio ineunte, 30, iar Tereza ne arată acest drum spre sfințenie. Sfinții ne unesc. Tereza ne cheamă la iubire și curaj: vrea să ne poarte în împărăția iubirii; lumea are nevoie de iubire", a adăugat Preasfințitul.

La finalul Liturghiei PS Ioachim a fost invitat să vorbească: "Am fost la Lisieux, a spus episcopul ortodox. Mi-a plăcut sfânta Tereza și i-am citit viața. M-a impresionat o rugăciune a ei. Într-o seară s-a rugat Mariei: "Sfântă Fecioară, n-am ce să-ți ofer în seara aceasta. Îți ofer nimicul meu"".

După Liturghie a urmat procesiunea prin oraș cu moaștele sfintei. Pe un traseu cuprinzând străzile din jurul bisericii, Tereza a fost purtată și însoțită de o mulțime mare de credincioși timp de o oră. Tinerii jandarmi au purtat racla pe umeri. De altfel în aceste zile peste 60 de jandarmi s-au rânduit pentru a asigura ordinea. Din nou fanfara militară a fost prezentă pentru cântare. La procesiune a fost prezent și PS Ioachim Băcăoanu, împreună cu preoții ortodocși și cu prefectul județului. Cu eșarfe, cu flori și unii cu lumânări aprinse, credincioșii au făcut din acest eveniment o adevărată sărbătoare.

În zilele de 20 și 21 iulie mulți s-au spovedit la Bacău, iar în timpul Liturghiilor s-au împărtășit. S-au citit texte din Sfânta Scriptură, s-a meditat, s-a cântat și s-a stat în rugăciune.

Toți au avut ocazia să vadă expoziția de icoane din biserică adusă și așezată de călugării carmeliți. De la librăriile special amenajate s-au cumpărat cărți, casete audio, iconițe și eșarfe. Semne pozitive au fost și din partea mass-media care au prezentat evenimentul în toată țara. Astfel mesajul sfintei Tereza a putut fi răspândit și mai mult.

Din Bacău relicvele au plecat luni, 22 iulie, la ora 8.00 spre București. Din nou credincioșii de pe traseul care duce spre București au avut ocazia s-o salute pe Tereza, în special cei din Gheorghe Doja.

A deveni mici precum copiii, a fi aprinși de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele, a arde de dorința ca evanghelia să fie cunoscută - acestea, și altele, au fost câteva adevăruri care ne-au fost reamintite cu ocazia prezenței relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus în Dieceza de Iași.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat