Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Tereza, teologie trăită

Este binecunoscută preocuparea apostolică, pastorală, evanghelizatoare a Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea. Cele aproape o sută de călătorii pe care le-a efectuat pe toate continentele i-au întărit convingerea despre necesitatea reevanghelizării lumii, pentru că virusul păgânizării pătrunde adânc în omenirea zilelor noastre.

Conștient de realitate, conștient de misiunea sa, papa vrea cu orice preț să-i conștientizeze pe colaboratorii săi, pe catolici și pe necatolici, cu privire la imperativul esențial creștin: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!"

Asemenea antecesorilor săi, începând cu papa Leon al XIII-lea care și-a dat seama de sufletul cristalin al Terezei Martin, doritoare de trăirea intensă a unirii cu Dumnezeu, actualul papă a văzut influența benefică exercitată de ea în Biserică, timp de mai bine de o sută de ani de la trecerea în fericirea cerească, și a acceptat s-o declare învățătoare, adică glas vrednic de a fi ascultat și exemplu de imitat.

"Nu oricine îmi spune, Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci acela care face voia Tatălui meu din ceruri" (Mt 7,21). În acest sens, sfânta Tereza a Pruncului Isus este cu adevărat normativă. Scopul intrării premature în Carmel, viața ei de rugăciune și de jertfă timp de nouă ani, au însemnat tocmai împlinirea voinței Tatălui ceresc, sfințenia, adică predarea totală lui Dumnezeu, iubirii. De fapt, asta și înseamnă teologie, în cel mai adevărat înțeles al cuvântului.

Meditând versetul de la Matei, citat mai sus, Tereza notează: "Înțeleg foarte bine că numai iubirea mă poate face plăcută lui Dumnezeu, că această iubire este unicul bine pe care trebuie să-l râvnesc" (Ms. B 1r).

Impresionat de călăuzirea vieții sufletești a Terezei în litera și spiritul evangheliei, părintele Constant Tonnelier a scris o carte foarte practică pe care a intitulat-o "Vivre lévangile au fil des jours, en disciple de sainte Thérese de lenfant Jésus" pe care am ținut s-o traduc la aniversarea de o sută de ani de la intrarea Terezei în bucuria supremă, traducere căreia i-am dat titlul "Trăirea zilnică a evangheliei, împreună cu sfânta Tereza a Pruncului Isus". O recomand și acum, știind că se mai află în depozit la Librăria "Presa Bună". Fiecare zi, un verset, două, din evanghelie, meditate atent de către Tereza, devenită lumină și forță de trăire în iubirea cea mai cuprinzătoare, dumnezeiască, cu un mic adaos din partea autorului, așa e cărticica.

Fără îndoială, Maria, neprihănita mamă a Cuvântului Întrupat, aceea care i-a zâmbit și a vindecat-o în copilărie, a condus-o pe Tereza și în trăirea evangheliei.

Elanul cu care am primit-o, venerat-o și implorat-o pe Tereza la Bacău să se concretizeze în viața noastră zilnică, în care mai presus de toate va fi Dumnezeu.

Sfântă și dragă Tereza a Pruncului Isus, roagă-te pentru noi!

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat