Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Să fim sare și lumină

S-a lăsat cortina și peste Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului care s-a desfășurat duminică, 12 mai, la Valea Mare (jud. Bacău). Am cules pentru cititorii acestei reviste câteva date despre această sărbătoare, dar și despre momentele de pregătire desfășurate pe parcursul unui an.

6 mai 2001, Hălăucești - Preasfințitul Petru Gherghel a anunțat la sfârșitul sfintei Liturghii numele parohiei în care va fi celebrată în 2002 Ziua Mondială a Tinerilor: Valea Mare. Cu entuziasm, tinerii din Valea Mare, însoțiți de părintele paroh Viorel Ababei, au luat pe umerii lor crucea întâlnirii și au dus-o la ei acasă. Un an de zile s-a lucrat: cu rugăciunea, munca, gândul.

Martie 2002 - timpul s-a scurs repede; este ultima întâlnire de pregătire a întâlnirii dintre organizatorii din Valea Mare și reprezentanții diecezei;

11 mai 2002 - Altarul urmează să fie împodobit, stația de amplificare funcționează, programul liturgic este pregătit. Toți organizatorii (tinerii sau cei tineri cu inima) sunt într-o continuă mișcare. Ai impresia că fac repetiție la întregul program de a doua zi. Noroc cu noaptea care nu uită niciodată să vină, iar mulți au plecat să se odihnească. Unii mai au putere totuși să rămână la o seară de priveghere, mulțumind Domnului pentru tot ceea ce a voit el să împlinească.

Ora 20.30 - Un grup de tineri (aproximativ 100 de persoane) din parohiile învecinate, coordonați de sora Silvia și un părinte salezian au venit la Valea Mare pentru o seară de priveghere. S-a meditat la tema întâlnirii "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" în cadrul grupurilor mici. A fost o seară binecuvântată de Dumnezeu, prima de acest gen din istoria Zilelor de Tineret, o seară a speranței și a bucuriei. În mijlocul tinerilor a fost prezent și Preasfințitul Anton Coșa care i-a încurajat pe tineri să rămână mereu statornici pe drumul ales de ei, alături de Isus Cristos; mai târziu s-a adăugat și PS Florentin Crihălmeanu venit cu un grup de tineri din Eparhia de Cluj- Gherla.

12 mai 2002. Este ziua cea mare. Sunt așteptați cu nerăbdare tineri din întreaga dieceză.

Ora 7.00 - Primul grup a sosit: sunt tinerii din Parohia Botoșani care deschid porțile celorlalți participanți. Oboseala li se citește pe chipuri, dar sunt fericiți.

Grupurile vin unul după altul. La centrul de primire se înscriu parohiile participante, se fac eșarfe și se împart diverse materiale: pliantul cu Evanghelia după Matei, Ora medie, broșuri etc. De la centrul de primire poți admira grupurile de tineri organizate cu pancarte, eșarfe, steaguri, șepci. Realizezi că tinerii doresc în acest fel să se prezinte, să iasă din anonimat, să-și recunoască public demnitatea de creștin.

Ora 9.30 - Drumul spre biserică este supraaglomerat. Valea Mare este plină de tineri. Îi auzi cântând sau rugându-se. Pe organizatori îi vezi alergând dintr-un loc în altul, pregătind ultimele detalii.

Ora 10.00 - Se fac calculele finale la centrul de primire: aproximativ 6.000 de tineri din 113 parohii. Atâția au trecut pe la centrul de primire, dar numărul lor este aproape dublu.

Ora 10.15 - Preasfințitul Petru Gherghel însoțit de episcopul Anton Coșa și de episcopul Florentin Crihălmeanu au sosit la întâlnire. După primirea cuvenită cu pâine și sare, după salutul părintelui paroh, a primarului și a reprezentanților tinerilor, toți, preoți și reprezentanții parohiilor prezente la această întâlnire, se îndreaptă spre biserică în procesiune cântând "Domnul ne cheamă".

Ora 10.30 - Sfânta Liturghie a început. În timpul predicii, episcopul Petru Gherghel a subliniat câteva din ideile mesajului Sfântului Părinte: ei trebuie să fie sarea pământului și lumina lumii, santinelele dimineții care să anunțe bucuria întâlnirii cu Cristos.

La sfârșitul Liturghiei, PS Crihălmeanu a vorbit tinerilor despre importanța de a te lăsa mistuit ca să poți să luminezi. A urmat cuvântul câtorva reprezentanți ai tinerilor. Înainte de binecuvântare crucea a fost predată tinerilor din Barticești, localitate unde se va celebra în 2003 Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Tineretului.

Ora 14.30 - Tinerii s-au întâlnit din nou în rugăciune pentru a celebra Ora medie. Ei îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi și-i cer ajutorul și binecuvântarea drumului spre casă.

Ora 15.00 - Se deschide programul cultural-recreativ cu imnul de la Hălăucești, iar apoi se cântă imnul tinerilor din Valea Mare. Rând pe rând pe scenă se perindă diverse grupuri de tineri care doresc să împărtășească tuturor celor prezenți experiența lor artistică. De asemenea, sunt anunțate parohiile câștigătoare a concursului de poezii: Bacău "Sfântul Nicolae" (I), Bacău "Fericitul Ieremia" (II), Prăjești (III), Comănești (mențiune).

Ora 17.00 - Sărbătoarea de la Valea Mare a luat sfârșit. Suntem invitați să ducem mesajul întâlnirii tuturor tinerilor din întreaga dieceză: tinerii pot fi sarea pământului; tinerii pot fi lumina lumii.

Mihaela Ciobanu


La Valea Mare

Sedimentat ani lungi în șir,
Un bob de sare cristalin
Cu multă viață strălucește
Atunci când soarele-l privește.

La fel și noi ne bucurăm,
Căci știm că azi reprezentăm,
Pentru pământ, sarea cea fină
Și pentru lume doar lumină.

Părinte sfânt, lumină lină,
Eliberează-ne de vină!
Azi pelerini la Valea Mare
Suntem a ta "stâncă de sare".

Tinerii din Bacău "Fericitul Ieremia"

Sare și lumină

Copleșiți de fericirea anului jubiliar,
Cu speranța, cu iubirea și credința, toate har,
Suntem sare și lumină, deopotrivă
Suntem tineri, suntem forța lumii, care strigă.

Cu o lume tulburată suntem contemporani
Și-avem în față, zile, luni și ani.
Să fim ce vrea Cristos și-a vrut mereu,
Să fim eroi și sfinți să fim, chiar de e greu.

Acum e timpul și momentul misiunii,
Biserica ne-așteaptă la școala rugăciunii.
Cristos, maestrul și Învățătorul
Ca sare și lumină se-mparte la tot omul.

Tinerii din Bacău "Sfântul Nicolae"


În vederea pregătirii întâlnirii s-au organizat cateheze speciale prin care s-a aprofundat mesajul papei și s-au formulat răspunsuri la întrebările menționate. Iată o sinteză a răspunsurilor:

1. Ce înseamnă să fii lumina lumii și sarea pământului?

- să păstrăm credința pe care am primit-o și să o transmitem;
- să cunoaștem izvoarele credinței noastre prin aprofundarea și cunoașterea istoriei Bisericii;
- fidelitate față de Biserică și disponibilitate în slujirea lui Cristos prin diferite inițiative dezvoltate în cadrul parohiilor, precum și în afara acestora;
- să trăim mereu căutând sensul vieții noastre în lumina celor mai înalte idealuri;
- să nu ne lăsăm descurajați de cei care au devenit surzi la dorințele inimii;
- să fim martori ai lui Isus Cristos acolo unde ne desfășurăm activitățile zi de zi, evitând mediocritatea și conformismul;
- să avem curajul de a merge contra curentului și mentalității propagate prin diferite mijloace care de cele mai multe ori nu se dovedesc a fi favorabile unei trăiri autentice a credinței.

2. Ce se propune în mesaj ca pregătire pentru Ziua Tineretului?

- să fim misionari în propriile noastre parohii;
- să citim și să aprofundăm scrisoarea apostolică "Novo millennio ineunte";
- frecventarea sacramentelor, mai ales Spovada și Împărtășania, care ne oferă harul de a persevera;
- participarea și animarea adorațiilor euharistice;
- citirea și aprofundarea cuvântului lui Dumnezeu în mod personal, precum și în grupurile parohiale;
- a trăi cât mai practic și concret ceea ce credem și sperăm, călăuziți de pacea și lumina lui Cristos înviat;
- să iubim bunătatea, dreptatea și adevărul.

3. Ce înseamnă "a fi santinele de dimineață"?

- să fim primii care vestesc bucuria Învierii, încurajând pe cei nesiguri, descurajați și marginalizați;
- credința să se concretizeze prin fapte autentice de iubire dezinteresată.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat