Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

La Valea Mare

Duminică, 12 mai, în Dieceza de Iași s-a celebrat Ziua Tineretului la nivel diecezan. Peste 12.000 de persoane din toată Moldova (113 parohii), precum și reprezentanți ai tinerilor din Arhidieceza de București și din Eparhia de Cluj-Gherla au fost la această întâlnire. PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie. Au concelebrat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar de Cluj-Gherla, și peste 50 de preoți. Au fost, de asemenea, la Liturghie primarul comunei, primari din satele învecinate și alte oficialități. Crucea a fost predată la finalul Liturghiei tinerilor din Barticești, localitatea în care se va desfășura anul viitor (duminică, 4 mai 2003) Ziua Tineretului.

Coordonați de pr. paroh Viorel Ababei, ajutat de pr. Gabriel Bucur, mobilizați de primarul Adrian Solomon, sătenii s-au pregătit cu mic cu mare: curățenie, drum asfaltat, gard la cimitir (împreună cu cei din Faraoani). "Altarul recunoștinței este simbolul nostru, al satului. S-a lucrat cu mult suflet aici". "Cine?", am întrebat. Fundația "Episcop Ioan Duma" a coordonat lucrările, mi-a răspuns dl. Ioan Coșa, unul dintre membrii fundației. Tot el mi-a explicat că monumentul reprezintă o cruce așezată pe o carte deschisă în care sunt înscrise numele eroilor comunei, peste 150, căzuți în războiul de independență, războiul balcanic și cele două războaie mondiale.

Duminică dimineața, satul era pregătit de sărbătoare: gospodarii au scos covoarele și le-au întins pe garduri, pe unde aveau să vină tinerii. "De ce au scos covoarele? Vor să le vândă?" au întrebat câțiva dintre tinerii sosiți care nu mai văzuseră. "Pentru voi, e sărbătoare voastră", a fost răspunsul.

Mulți au venit cântând sau rugându-se; alții au străbătut în pelerinaj pe jos zeci de kilometri, însoțiți de preoții lor, de călugări și călugărițe. Satul, tânăr prin generozitatea și omenia locuitorilor, a întinerit în această zi și mai mult.

Cea mai frumoasă apreciere am citit-o în următoarea zi într-un ziar din Bacău: "...nici măcar spre seară nu se vede vreun bețiv sau vreun rebel, trupele de polițiști și jandarmi participând, probabil, la cea mai plictisitoare misiune a lor... am asistat la cea mai amplă, firească, frumoasă și convingătoare manifestare de civilizație creștină pe care am văzut-o în viața mea".

Cei care s-au întors spre casele lor vor continua mult timp să vorbească despre Valea Mare, să-și amintească și să trăiască mesajul acelei zile.

Sunt zece ani de când au loc asemenea întâlniri. Ce aduc aceste zile ale tinerilor? Entuziasm, cântare, voie bună... există din belșug; întâlnire cu păstorul diecezei; se cunosc tinerii din diverse localități, se aud și se prezintă cu ce au mai frumos, cu speranțele și aspirațiile lor, dar și cu tristețile și preocupările; localnicii au ocazia să-și verifice unitatea și generozitatea în pregătire. Dar cel mai important este că toți îl celebrează pe același Domn care a fascinat și continuă să fascineze mii de oameni: Isus Cristos - el îi provoacă pe tineri și-i cheamă să-l urmeze, să fie sare și lumină...

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat