Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Centrul tuturor inimilor

Vineri, 7 iunie, este sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților (a LVI-a). Mulți autori presupun că textul Evangheliei după Ioan (19,31-37) este pasajul biblic cel mai important pentru a fonda devoțiunea către inima preasfântă a lui Isus. Papa Pius al XII-lea dă explicația următoare: "Ceea ce este scris aici (în In 19,34) despre coasta deschisă a lui Cristos de către soldat trebuie spus și despre inima sa, care a fost atinsă de lovitura suliței dată de el, pentru a se asigura de moartea lui Isus Cristos răstignit" ("Haurietis aquas", enciclica din 15 mai 1965 asupra cultului și devoțiunii la preasfânta inimă).

Rana suliței în coasta lui Isus îi amintește lui Ioan o altă profeție, pe care o găsim în cartea profetului Zaharia. E vorba de nefericirea Ierusalimului și, în același timp, de triumful lui definitiv, de încheierea și împlinirea profețiilor: "Voi răspândi peste casa lui David și peste locuitorii Ierusalimului un duh de îndurare și de rugăciune și ei își vor întoarce privirile spre mine, pe care l-au străpuns" (Zah 12,10). Victima inocentă a cărui identitate nu e revelată de către profet ar fi slujitorul lui Iahve, Fiul lui Dumnezeu, descris de către profetul Isaia în capitolul 52.

Evanghelistul Ioan nu a spus: soldatul a lovit sau a rănit coasta, verbe ce pot fi găsite în unele traduceri ale Bibliei. Dar el a spus: soldatul a deschis coasta lui Isus. Deoarece el a vrut să indice că în acest loc s-a deschis poarta vieții (vitae ostium), pe unde au curs sacramentele Bisericii. În In 19,34 s-ar împlini ceea ce Domnul anunțase: "În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus stătea în picioare și striga: "Dacă însetează cineva, să vină la mine și să bea. Cine crede în mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura". Isus spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-l primească cei ce vor crede în el. Căci Duhul Sfânt nu fusese dat, fiindcă el nu fusese încă înălțat la Tatăl" (In 7,37-39).

Motivul cultului preasfintei inimi este că inima lui Isus este semnul și simbolul iubirii divine față de oameni. Coasta deschisă a lui Isus este simbolul cel mai profund, relația cea mai intimă și atât de dureroasă între iubirea lui Isus și păcatul lumii. Isus dă viața celor care îi dau moarte: acesta este schimbul realizat pe Golgota. Noi avem nevoie de semne vizibile pentru a înțelege invizibilul. Sfântul Ioan ne ajută la această înțelegere din interior: "Unul din soldați i-a străpuns coasta cu o suliță; și îndată a ieșit din ea sânge și apă" (In 19,34).

Litania către preasfânta inimă a lui Isus a fost aprobată de către papa Leon al XIII-lea. La data de 11 iunie 1899 el consacra întreaga omenire inimii preasfinte. Sărbătoarea în cinstea inimii lui Isus a fost aprobată de către papa Clement al XIII-lea în 1765 și celebrată în prima vineri după sărbătoarea "Trupul și Sângele lui Isus". Astfel, celebrăm nu o idee sau un gând abstract, dar un eveniment al istoriei mântuirii, adică rana primită pe cruce, rană făcută nu atât prin sulița soldatului, cât prin iubirea lui Isus care îndreptă această suliță către inima sa.

Chiar dacă Isus a primit această rană după moartea sa, el o păstrează și după Înviere, ca un izvor de lumină și iubire. Apostolul Toma, atingând rana inimii lui Isus, a simțit că flacăra credinței s-a aprins în inteligența sa și că flacăra iubirii a început să ardă în voința sa. De aceea, el spune: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (In 20,28).

După Înviere, Isus apare apostolilor pentru a-i consola și uni. Mântuitorul le arată imediat mâinile și coasta pentru a le arăta iubirea pe care o avea pentru ei și pentru întreaga Biserică. Până astăzi rana inimii lui Isus a rămas deschisă pentru ca fiecare dintre noi să poată să o atingă și să creadă în Domnul. Preasfânta inimă e cea care vrea să domnească în inimile noastre. Ea dorește ca noi, fiii Tatălui, să fim încă de pe acest pământ locuitorii împărăției sale de iubire.

Iuliana Hușanu


Rana așteptării

Rana plânge
În inima Fiului.
Spiritul suspină
Până la Tatăl.

Poarta inimii sale
Deschisă
Așteaptă
Chipul transfigurat
Al miresei.

Ea intră
Aspirată de așteptarea sa
Plenitudine!
Sufletu-i odihnește

În inima inimilor rănite.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat