Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Padre Pio, primul preot stigmatizat

Padre Pio a fost proclamat fericit la 2 mai 1999 de către papa Ioan Paul al II-lea și va fi canonizat la 16 iunie 2002. Francesco Forgione, viitorul Padre Pio, s-a născut la 25 mai 1887, la Pietrelcina (Italia), într-o familie modestă. A fost al patrulea dintre cei opt copii - dintre care trei au murit înainte ca el să se fi născut. Încă de mic, Francesco era un băiat foarte serios și evlavios. El păzea cele câteva oi ale familiei. Ca oricărui copil, îi plăcea să se joace, dar mai mult îi plăcea să-i privească pe ceilalți copii jucându-se. Atracția pentru viața interioară îl pune deoparte de viața obișnuită a tovarășilor de vârsta lui.

Dumnezeu i se manifestă în mod particular: "Extazele și aparițiile încep la 5 ani". El credea că e ceva normal tuturor oamenilor, că toți oamenii o văd pe sfânta Maria. Ea era cea care mai târziu, când Francesco devenise preot, îl însoțea și-l susținea la altar. La 7 ani, pentru prima dată, s-a manifestat darul său de a citi în conștiință.

După ce a urmat câțiva ani de școală, el a intrat la vârsta de 16 ani în noviciatul fraților capucini din Marcone, nu departe de Pietrelcina. Francesco își schimbă numele în Pio. Apoi va pleca în alte mănăstiri pentru a face studii de filozofie și de teologie. Din cauza sănătății fragile, este trimis acasă, unde rămâne timp de șapte ani.

Fratele Pio este hirotonit la 10 august 1910, la cererea sa, căci era foarte bolnav și el credea că nu va mai trăi mult timp. Pentru aceasta a avut nevoie de o permisiune specială. Primii săi ani de preoție se derulează la Pietrelcina, unde este vicar.

După șapte zile de la hirotonire, Padre Pio primește stigmatele invizibile. Dar nimeni nu bănuiește existența acestui secret al regelui. Doar trei persoane cunoșteau lucrarea lui Dumnezeu în acest preot: parohul său, confesorul și directorul său spiritual.

Locuitorii satului îl iubeau mult pe "micul lor sfânt", chiar dacă Liturghiile celebrate de el durau și patru ore. Uneori rămânea mai mult de o oră în extaz. Începutul ministerului său de părinte spiritual începe în 1914, când confesorul său îi încredințează direcțiunea spirituală a mai multor persoane.

În 1916, la 29 de ani, Padre Pio părăsește pentru totdeauna Pietrelcina și intră în Mănăstirea "San Giovanni Rotondo", mai propice sănătății sale și singurătății.

La 20 septembrie 1918, la 31 de ani, el primește stigmatele vizibile. După celebrarea Liturghiei, fiind în rugăciune, un personaj misterios îi apare și îi străpunge mâinile, coasta și picioarele, lăsându-l însângerat (sângele emană un parfum foarte delicat). De acum, stigmatele invizibile vor rămâne vizibile până la sfârșitul vieții.

Primul preot stigmatizat al istoriei, Padre Pio poartă rănile Domnului, dar are și numeroase carisme. El citește în inimi, discerne spiritele; vizitează în bilocație; pe cei care au nevoie de încurajare, îi face să simtă un parfum misterios; obține multe vindecări; avea darul lacrimilor; putea să fie invizibil; avea darul profeției.

Timp de 50 de ani, Padre Pio este în serviciul sufletelor, prin rugăciunea, sacrificiile sale, prin sacramentul Spovezii, prin Liturghia sa. Centrul vieții sale era altarul și confesionalul. Trăia la fiecare Euharistie toate etapele pătimirii lui Isus: era ca și încarnarea mistică a lui Cristos. Padre Pio se urca la altar ca și cum ar fi avut greutatea crucii pe umeri; însă cel mai mult suferea de la consacrare până la Împărtășanie.

Între 1931 și 1933, pe baza unor false acuzații, i se interzice să celebreze Liturghia în public. Padre Pio suferă, dar suferă în liniște după cum a suferit Isus. Unul dintre cel mai frumos rod al acestei vieți oferite din iubire pentru aproapele este un spital, printre cele mai performante din Italia.

La 22 septembrie 1968, în cea de-a 50-a aniversare a stigmatizării lui, la "Giovanni Rotondo" venise lume de peste tot, pentru a participa la Liturghia celebrată de el. Nimeni nu bănuiește că este ultima sa Liturghie. În noaptea următoare, după ce s-a spovedit, a pronunțat numele lui Isus și al Mariei, după care a intrat în fericirea veșnică. Stigmatele vizibile au dispărut în același moment.

"Isuse, respirația și viața mea, astăzi, când tremurând te voi ridica în misterul de iubire, cu tine, să fiu pentru lume cale, adevăr, viață și pentru tine, preot sfânt, victima perfectă". Acesta a fost programul de viață al lui Padre Pio, program pe care l-a scris pe spatele imaginii-amintire a hirotonirii sale.

Iuliana Hușanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat