Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

7 ani în Țara Sfântă

Sfârșit și început de misiune

După ce timp de șapte ani a slujit comunitatea românească din Țara Sfântă, pr. Iosif Dorcu s-a întors în țară, fiind numit în ziua de 1 mai paroh al catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Duminică, 19 mai, în solemnitatea Rusaliilor, în cadrul unei sfinte Liturghii, PS Petru Gherghel, în prezența a celor doi preoți colaboratori de la parohie, a altor preoți de la episcopie, de la seminar și de la parohiile vecine, l-a instalat pe pr. Iosif Dorcu ca paroh. La începutul sfintei Liturghii a fost prezentat comunității și s-a citit decretul de numire. După proclamarea Evangheliei, în fața credincioșilor și a preoților prezenți, noul paroh și-a exprimat voința liberă și fermă de a colabora cu episcopul în slujirea comunității, apoi a primit din mâinile Preasfințitului cheile bisericii, crucifixul și Evanghelia. Procesul verbal a fost semnat pe altar; doi laici, reprezentanți ai comunității, au semnat și ei. În cuvântul de zidire, referindu-se și la sărbătoarea Rusaliilor, cuvintele: curaj, schimbare, comuniune, mulțumire, încredere, au fost acelea care s-au repetat, constituind un fel de program pastoral al noului paroh. După omilie, pr. Iosif Dorcu a făcut profesiunea de credință, iar la finalul Liturghiei a făcut primele anunțuri în calitate de paroh, îndreptând atenția comunității spre duminica următoare când 43 de copii au primit pentru prima dată sfânta Împărtășanie. Pr. Iosif Dorcu a fost numit și decan de Iași primind brâul roșu. Părintele s-a născut în comuna Butea, la 15 august 1959, fiind hirotonit preot la 29 iunie 1986. Cu ocazia încheierii misiunii sale în Țara Sfântă, "Catholica", prin Radu Capan, i-a luat părintelui Dorcu un interviu. Precizăm că de la 1 mai, pentru asistența muncitorilor români din Israel, a fost numit pr. Cristian Vacaru (Str. Israel Mirijin, 11/3, 68080-Tel Aviv - Yaffo, Israel; tel. 00972/3/5069781; 00972/56/517849; e-mail: cristiv@assist. ro).

Interviu

- Părinte, de ce un preot român în Țara Sfântă?

Începând cu anul 1992, în Israel au venit să lucreze mulți români. Printre aceștia tot timpul au fost foarte mulți catolici din Moldova. La începutul anului 1995 au venit la Iași mai multe apeluri din Israel de a trimite un preot român pentru acești muncitori. Unul dintre apeluri a venit chiar din partea patriarhului latin al Ierusalimului. Drept urmare, în 1995, Iașiul l-a trimis pe pr. Claudiu Dumea să studieze situația la fața locului. Era chiar în perioada Paștilor, iar la Liturghiile celebrate atunci au participat sute de muncitori. A devenit evidentă nevoia stringentă de a trimite un preot român aici. Așa se face că în iulie 1995 am ajuns aici.

- Ați cerut sau ați dorit să ajungeți în Țara Sfântă?

Episcopul m-a întrebat, și eu am zis "da". Am acceptat fără să analizez prea mult: m-am gândit că trebuie să fie o experiență unică în Țara Sfântă, și așa a și fost. Chiar dacă la început, după două săptămâni, eram tentat să mă întorc în țară, acum nu regret deloc această experiență și acest timp trăit aici.

- Când ați ajuns, ce ați găsit acolo?

O oarecare comunitate organizată am găsit la Tel Aviv, datorită sr. Elena Doboș, care se află aici de mai mulți ani. În rest, am luat-o de la zero. La Ierusalim m-am dus în cetate și am văzut cam pe unde se adunau românii. Am pus pe stradă afișe prin care anunțam când și unde este Liturghie în limba română. Am început cu 8 persoane, și încet-încet am ajuns la 150. La Haifa, cu harta în mână, am căutat biserica catolică. Am pus afiș pe ușa bisericii și peste o săptămână a fost prima Liturghie.

- Există catolici români stabiliți acolo?

Nu. Deloc. Toată comunitatea românească este constituită din muncitori care sunt temporar aici. Mai curios este că la slujbe 95% dintre credincioși sunt bărbați. Este interesant să ai la Liturghie doar o mulțime imensă de bărbați. Îmi amintesc de o întâmplare nostimă: Era într-o sâmbătă, la Yaffo, după sfânta Liturghie. Toți acești bărbați ieșeau din biserică. În față era un grup de turiști brazilieni, din care o doamnă s-a desprins, a venit la mine și m-a întrebat: "Părinte, ce fel de sectă sunteți de vin numai bărbații la biserică?!"

- Ulterior, în ce a constat programul dv.?

În primul rând am vrut să le ofer românilor posibilitatea de a participa la sfânta Liturghie și de a se spovedi. Am ajuns să celebrez câte cinci Liturghii în fiecare sâmbătă. Sfânta Liturghie se celebrează în fiecare sâmbătă la Tel Aviv și Ierusalim, și tot la două săptămâni în următoarele orașe: Haifa, Modiin, Bet Shemesh, Gan Yavne, Beer Sheva, Devira, Eilat. Un timp am avut și la Ashkelon. O altă preocupare de bază a fost de a-i ajuta pe acești muncitori să vadă și să se roage la locurile sfinte. Dacă tot au ajuns aici, ar fi fost păcat să nu facă și un pelerinaj la locurile sfinte!

- Ați întâmpinat greutăți mari în activitatea dv.?

Dacă mergem pe principiul că "unde ești, acolo e cel mai bine" pot spune că nu. Am fost afectat de situația grea în care se zbat muncitorii aici: căldură mare, muncă grea, lipsa familiei. Apoi amărăciunea străinătății, care pentru nimeni nu-i ușoară. Poate mi-a lipsit și comuniunea clericală. Preoții Patriarhiei sunt de limbă arabă, iar călugării au comuniune în cadrul congregațiilor lor. Totuși trebuie să spun că am găsit multă înțelegere la episcopii de aici. Aș vrea să mai spun că în ultimii cinci ani am avut un ajutor deosebit din partea a două surori trimise de la Iași: sr. Maria Patrașc și sr. Irina Patrașc. Au avut un rol foarte important în toate acțiunile liturgice, de la cântat la orgă și până la pregătirea Liturghiilor.

- Bănuiesc că ați avut și multe satisfacții...

Foarte multe. M-am bucurat enorm că am putut să ofer acestor muncitori, prin prezența și activitatea mea, un dram de bucurie. Odată cineva chiar îmi spunea: "Părinte, aici totul este așa de greu, viața este monotonă și apăsătoare. Doar la biserică ne simțim mai oameni". M-a surprins, dar mi-a plăcut această expresie. Apoi trebuie să spun că am avut un contact permanent cu locurile sfinte, care sunt inepuizabile. Cu cât le cunoști mai bine, cu atât le îndrăgești mai mult. Ce spun nu este poezie, este adevăr. Oare nu este extraordinar să celebrezi Crăciunul la Grota Nașterii, să fii în ziua de Paști la Sfântul Mormânt, să pășești cu emoție pe Calea crucii, să fii la Nazaret de Buna-Vestire, sau să urci pe Tabor la 6 august? E greu de exprimat în cuvinte! Am activat mult timp și ca ghid, și mă bucur că am putut să-i ajut pe mulți să cunoască și să iubească țara lui Isus și a Maicii Sfinte.

- La încheierea misiunii, ce l-ați sfătui pe cel care vă va înlocui? Dar pe românii care vor să viziteze Țara Sfântă?

Sper ca viitorul preot să aibă dorința de a cunoaște cât mai bine și să iubească locurile sfinte. Toate celelalte vor veni pe deasupra. Românilor le răspund cu cuvintele episcopului auxiliar al Ierusalimului: "Există cele patru Evanghelii care ni-l prezintă pe Isus. Țara aceasta, cu locurile sfinte, cu vestigiile istorice și cu mărturiile de credință ale primilor creștini, este o a cincea Evanghelie. Iar creștinul care vine, vede și se roagă la locurile sfinte, întorcându-se la ai săi și vorbind despre aceste locuri, devine a șasea Evanghelie". Orice creștin, și cu atât mai mult orice preot, trebuie să aibă dorința de a vedea o dată în viață țara lui Isus. Un preot altfel vorbește despre evanghelie, despre Cristos, despre parabole, după ce trăiește experiența locurilor sfinte. Mi-a fost dat să văd multă lume plângând aici, în Țara Sfântă: fie de bucurie că au ajuns aici, fie că înțelegeau mai bine suferințele lui Isus. Oare cum ar putea un creștin sensibil să nu verse o lacrimă la Ghetsemani? Oare cum ar putea să nu-i tremure ființa pe Calea crucii și pe Golgota? Oare cum ar putea rămâne pasiv la Sfântul Mormânt? Pe fața pământului una singură este Țara Sfântă!

- Cu ce gânduri vă întoarceți în țară?

Regret mult că părăsesc Țara Sfântă. Pe de altă parte mă bucur că mă întorc acasă. Drept să spun, mi se făcuse dor de multe lucruri de acasă: de comunitatea preoților, de lumea noastră, de slujbele noastre, de tot ce-i românesc și mi-a lipsit în acești ani. De asemenea, mă bucur că episcopii mei de la Iași au investit încredere în mine atât la plecarea mea în misiunea din Israel, cât și la noua mea numire la Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat