Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Călătorie sfântă

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au obișnuit să viziteze locuri ilustrate de personalități și evenimente deosebite. Aceste vizite, organizate și desfășurate după niște norme bine stabilite, erau considerate prilej de manifestare a conștiinței civice, religioase și îndemnuri pentru o viață mai demnă. Ele s-au numit pelerinaje, iar cei care se înrolau în efectuarea lor, pelerini.

Creștinii, pentru care Isus Cristos este în centrul atenției, au ținut totdeauna să-i vadă locurile unde s-a născut, a trăit, a murit și de unde s-a înălțat la ceruri. Le-au vizitat, le vizitează și astăzi cu multă pietate, întărindu-se în credință și speranță. Dar nu numai Isus Cristos, ci și Maica Sfântă, apostolii și sfinții atrag pe creștini în pelerinaje. Numeroase sunt locurile din Europa și de pe alte continente spre care se îndreaptă milioane de pelerini.

O inițiativă mai puțin obișnuită a fost luată în Franța, în ultimii ani, de către rectoratul bazilicii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", de comun acord cu episcopatul francez, aceea de a purta caseta (relicvariul) cu sfintele moaște ale Terezei în diferite dieceze, spre venerarea ei și înviorarea spiritului creștin. În 1996, împreună cu părintele Paul Chelaru, paroh pe atunci al noii biserici din Iași, închinate sfintei Tereza, am întreprins o călătorie la Lisieux pentru a-i duce Terezei vestea cea bună că mai are o biserică parohială dedicată ei, în Dieceza de Iași. Însă sfânta nu era acasă. Așa am aflat de deplasarea moaștelor ei. Nu ne-am descurajat. A doua zi, aflând că va fi primită în orașul Luçon, la 100 km sud-vest de Lisieux, ne-am dus acolo și am luat parte cu nespusă bucurie la primirea entuziastă ce i s-a făcut de către mulțimile venite de peste tot. Mi-am dat seama cât de inspirați au fost aceia care au luat această inițiativă.

În anii următori, deplasarea relicvariului s-a făcut și în afara Franței. Tereza, intrată în mănăstire la vârsta de 15 ani, cu dispensă papală, trăiește viața monahală carmelită de clauzură strictă, într-o dăruire desăvârșită lui Dumnezeu, timp de nouă ani. Chemată la fericirea paradisului, în ziua de 30 septembrie 1897, promite că va trăi această fericire făcând bine celor de pe pământ. Și-a ținut promisiunea, dovadă mulțimea plăcuțelor de marmoră atârnate pe pereții capelei din Lisieux și din multe alte biserici din toată lumea, care exprimă recunoștința celor care au beneficiat de mijlocirea ei la tronul milostivirii lui Dumnezeu. Apreciată mai întâi de papa Leon al XIII-lea, recunoscută de sfântul papă Pius al X-lea drept "cea mai mare sfântă a timpurilor moderne", beatificată de Pius al XI-lea în ziua de 29 aprilie 1923 și canonizată în ziua de 17 mai 1925, a fost proclamată la 14 decembrie 1927 patroană a misiunilor de același papă care spunea tuturor: "Tereza este steaua pontificatului meu". Această mult iubită sfântă, care nu a ieșit nici o clipă din mănăstire, este purtată în zilele noastre pe toate continentele, în călătorii sfinte, salutată, venerată și implorată de toți cei care o cunosc și o iubesc. De la amiaza zilei de 20 iulie a.c. până în dimineața de luni 22 iulie, o vom putea venera și noi, adusă în biserica parohială din Bacău "Sfântul Nicolae".

Vă așteptăm cu drag!

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat