Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Lumină sau întuneric?

Sărbătoarea sfântă a Paștelui a trecut deja, dar a lăsat vreo urmă în sufletele noastre? Iată o întrebare la care ar trebui să răspundem cu sinceritate. Să căutăm un moment de pace în care să stăm de vorbă cu noi înșine. Mulți dintre noi vom spune că într-o lume atât de copleșită de probleme nu găsim timp liber nici pentru a respira. O agitație continuă ne guvernează viața, o agitație în spatele căreia nu se găsește nimic constructiv, nimic dătător de speranță.

"Ieșiți din mormintele voastre, așa cum a făcut Lazăr, și mergeți în lumină!", ne-a îndemnat în una din duminicile Postului Mare un părinte. De decizia pe care o luăm nu peste o zi, nu peste o săptămână, ci în acest moment depinde traiectoria noastră ulterioară. Dar cine câștigă în războiul întuneric versus lumină?

Trăim vremuri grele în care banul ia decizii. Am uitat că și noi, oamenii, avem puterea de a hotărî. Lucrăm în slujba acestui stăpân nemilos și nesătul care ne acaparează din ce în ce mai mult: banul. Am uitat de Dumnezeu, de mântuirea sufletului„ Pentru a ne asigura un trai decent suntem gata să facem compromisuri fără să ne gândim la curăția sufletului. Suntem atât de preocupați de câștiguri facile încât uităm de implicațiile negative pe care le-ar putea avea acțiunile noastre. Abia atunci când totul se dărâmă în jurul nostru ne dăm seama că nu acesta ar fi trebuit să fie drumul ales, că temelia pe care s-au înălțat faptele și gândurile noastre nu a fost deloc trainică, surpându-se la prima rafală de vânt.

Alegerea noastră se reflectă în deciziile luate zilnic, în felul în care ne privim semenii. Dacă suntem ironici, iritabili, disprețuitori e clar că am votat cu întunericul. Să vezi pe cineva care îți cere o mână de ajutor, iar tu să rămâi mut la strigătul lui sau, mai grav, să-i adresezi cuvinte injurioase reprezintă un act al întunericului, al păcatului. Oare cine poartă vina într-un astfel de caz? Să fie un anturaj periculos, un mediu familial lipsit de căldură sau o educație religioasă precară?

Am văzut de multe ori persoane care înjură în mod gratuit. Nimic nu justifică cuvintele urâte și totuși ei persistă în greșeală. Se spune despre unii intelectuali că printr-un astfel de limbaj se descarcă, astfel contracarează stresul. Total greșit! Noi toți trebuie să știm să ne controlăm limbajul și nu numai.

Să ne oprim preț de o clipă și să privim în interiorul nostru. Dacă ar exista un aparat care să ne facă o analiză amănunțită, cu siguranță ar identifica o multitudine de puncte slabe care ne afectează întreaga existență.

Oare nu a sosit momentul să ne schimbăm atitudinea, să alegem lumina? Un zâmbet, o vorbă bună, uitarea de sine atunci când îi ajutăm pe cei din jur să fie de acum coordonatele vieții noastre. Să încercăm să fim mai buni, mai toleranți pentru a putea "păși în lumină".

Să venim la biserică și să cântăm din tot sufletul "Cristos a înviat!" Să-i spunem un "da" hotărât vieții, luminii lui Dumnezeu!

Iuliana Șușnea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat