Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ce înseamnă să fii lumina lumii?

1. "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). Aceste cuvinte ale lui Isus răsună în inimile noastre, în timp ce ne pregătim pentru celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului, care va avea loc la Toronto, Canada, în luna iulie. Cuvintele acestea ne interpelează profund; ne cer să ne unim, prin viața noastră, cu cel care este adevărata lumină a lumii și sarea care dăruiește pământului savoarea inalterabilă a pământului: Isus Cristos, Cuvântul care s-a făcut trup și a venit să locuiască în mijlocul nostru.

Vă mulțumesc mult iubiți tineri, pentru această întâlnire pe care ați organizat-o, în timpul căreia v-ați întrebat împreună: "Ce înseamnă să fii lumina lumii și sarea pământului?" Unii dintre prietenii voștri v-au ajutat deja să găsiți un răspuns. Alegând în mod liber chemarea lui Dumnezeu, ei trăiesc fie logodna, fie Căsătoria. Unii dintre ei au ales calea Preoției, alții pe cea a vieții consacrate sau misionare.

Le mulțumesc pentru mărturia lor, care vă face pe voi toți să vă întrebați cu sinceritate, așa cum au făcut și ei: "Doamne, ce vrei ca eu să fac?" Ce vrei să fac pentru ca să trăiesc din plin Botezul și să fiu sarea pământului și lumina lumii?

Înaintea lor, această întrebare și-a pus-o Francisc din Assisi, în fața crucifixului din "Sfântul Damian". Lor, ca și vouă, Dumnezeu vrea să vă descopere planul său de iubire, pentru a realiza un proiect de viață pe care l-a fixat din veșnicie pentru fiecare.

2. Mulțumesc cardinalului vicar pentru cuvintele călduroase pe care mi le-a adresat în numele tuturor. Mulțumesc și responsabilului tinerilor din Acțiunea Catolică Diecezană.

Salut delegația tinerilor proveniți din toate regiunile Italiei, care mâine vor pleca spre Toronto, unde îi vor întâlni pe conaționalii lor implicați în pregătirea viitoarei Zile Mondiale. Salut și grupul care va face un pelerinaj în Țara Sfântă, pentru a duce mărturia solidarității tinerilor din acele locuri, atât de încercați. În sfârșit, salut delegația tinerilor veniți din Toronto, ajunși aici pentru a participa la această întâlnire și la celebrarea din Duminica Floriilor.

Le sunt recunoscător tinerilor și tinerelor care mi-au împărtășit dorința de a răspunde la chemarea Domnului, și în același timp au recunoscut că nu este mereu ușor să răspunzi cu un "da" atât de deschis și generos.

Preaiubiți prieteni, vă înțeleg dificultățile. Multiplele propuneri, care ajung din mai multe părți la conștiința voastră, desigur că nu vă ajută să deslușiți cu ușurință planul minunat de viață pe care îl are Cristos, centrul unificator și propulsor. Nu este oare adevărat că unii tineri de vârsta voastră trăiesc parcă pe moment, alegând din când în când ceea ce poate apărea mai comod?

Ascultați-mă! Dacă nu acordați timp rugăciunii și nu vă lăsați ajutați de un îndrumător spiritual, confuzia ce domnește în lume poate ajunge chiar să sufoce glasul lui Dumnezeu. După cum a fost semnalat, pe bună dreptate, de către unii, urmând satisfacerea propriilor dorințe, se pierde capacitatea de a iubi în numele lui Cristos și nu suntem capabili de a ne dărui viața pentru alții, așa cum el ne-a învățat. Ce să facem în aceste situații?

3. Voi mi-ați pus următoarea întrebare: "Ce trebuie să facem pentru a fi sarea pământului și lumina lumii?"

Pentru a răspunde, întâi de toate trebuie să ne amintim că Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea sa, făcându-l să beneficieze de prima și fundamentala vocație, care este comuniunea cu el. În aceasta constă cea mai înaltă demnitate a ființei umane. "Încă de la nașterea sa - amintește Conciliul Vatican II - omul este invitat la dialog cu Dumnezeu. Căci el nu există decât pentru că, fiind creat de Dumnezeu din iubire, este susținut neîncetat de el, din iubire; nici nu trăiește pe deplin după adevăr dacă nu recunoaște în mod liber această iubire și nu se încredințează Creatorului său" (Gaudium et spes, 19).

Da, dragi prieteni, suntem creați de Dumnezeu și pentru Dumnezeu, și dorința lui este înscrisă în inima noastră! Pentru că "gloria lui Dumnezeu este omul cel viu", după cum spunea sfântul Irineu din Lyon, Dumnezeu nu încetează să-l atragă pe om la sine, ca să poată găsi în el adevărul, frumusețea și fericirea pe care le caută fără preget. Atracția pe care Dumnezeu o exercită față de noi se numește "vocație".

4. Tocmai pentru că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, am primit de la el și acel mare dar care este libertatea. Dar, dacă nu este folosită bine, libertatea ne poate îndepărta de Dumnezeu. Ne poate face să pierdem demnitatea cu care el ne-a investit. Când nu se naște din evanghelie, libertatea se poate transforma în sclavie: sclavia păcatului și a morții veșnice.

Dragi tineri și tinere din Roma! Străbunii noștri, îndepărtându-se de voința divină, au căzut în păcat, adică în folosirea rea a libertății. Tatăl ceresc, cu toate acestea, nu ne-a abandonat; l-a trimis pe Fiul său, Isus, pentru a reînsănătoși libertatea rănită și pentru a restaura într-un mod și mai frumos acel chip care se desfigurase. Victorios asupra păcatului și asupra morții, Isus a afirmat stăpânirea sa asupra lumii și a istoriei. El este viu și ne invită să nu lăsăm libertatea noastră să fie subjugată de vreo putere pământească, ci să fie numai în slujba lui și a Tatălui atotputernic.

Tineri ai noului mileniu, nu folosiți rău libertatea voastră! Nu irosiți marea demnitate de fii ai lui Dumnezeu, care v-a fost dăruită! Supuneți-vă în mod unic, numai lui Cristos, care vrea binele vostru și bucuria voastră autentică (cf. Mt 23,8-10); supuneți-vă lui, care dorește să fiți femei și bărbați pe deplin fericiți și realizați! Veți descoperi în felul acesta că numai alegând voința lui Dumnezeu putem să fim sarea pământului și lumina lumii!

5. Aceste realități, pe cât de sublime pe atât de angajante, pot fi înțelese și trăite numai într-un climat permanent de rugăciune. Acesta este secretul pentru a corespunde și a rămâne fideli voinței lui Dumnezeu. De aceea, sunt binevenite inițiativele de rugăciune - mai ales de adorație euharistică - practicate în diecezele Romei, la inițiativa voastră, a tinerilor. Tuturor și fiecăruia în parte aș vrea să vă spun: citiți Evanghelia, personal și în comunitate, meditați-o și trăiți-o. Evanghelia este cuvântul viu prin care Cristos lucrează, cuvântul care ne descoperă infinita iubire a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi și pentru lumea întreagă. Divinul Învățător vă cheamă pe fiecare dintre voi să lucrați în ogorul lui; vă cheamă să fiți discipolii lui, gata mereu să le transmiteți și altor prieteni ai voștri ceea ce el v-a încredințat.

Dacă veți face aceasta, veți ști să răspundeți la întrebarea: "Doamne, ce vrei ca eu să fac?" Adevăratul răspuns este de fapt conținut în Evanghelie, pe care v-o încredințez, în mod spiritual, în seara aceasta. Este mandatul misionar al lui Isus: "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). V-o încredințez prin mâinile Mariei, model strălucitor al fidelității față de vocația încredințată de Domnul.

Drum bun spre Toronto!

(Roma, 21 martie 2002, discursul adresat la întâlnirea cu tinerii din Roma)
Ioan Paul al II-lea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat