Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Lăsați pe copii să vină la mine

Sâmbătă, 27 aprilie, Acțiunea Catolică a organizat prima sărbătoare a Zilei Copilului la nivel diecezan la Bacău, în Parohia "Sfântul Nicolae". Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înființarea Acțiunii Catolice, s-a dorit ca această zi să fie sărbătoarea celor mai mici membri ACC. Totodată întâlnirea s-a înscris și în evenimentul pe care îl trăiește Dieceza de Iași: Sinodul diecezan. În atenția sinodului este și pastorația copiilor, precum și rolul asociațiilor laice. Acestea din urmă au constituit titlul unor cateheze desfășurate în toate bisericile din Moldova având tema generală: "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, este trimisă în misiune la oamenii de astăzi".

Întâlnirea copiilor de la Bacău, fiind o acțiune de amploare, fiecare grup de copii a fost însoțit de animatori responsabili (cel puțin un animator la 10 copii). Au participat copii peste zece ani, având ca semne distinctive, pentru fiecare parohie, o eșarfă cu numele parohiei și o pancartă. Și-au anunțat prezența copii din parohiile: Bacău "Sfântul Nicolae", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Fericitul Ieremia", Bijghir, Dofteana, Fundu Răcăciuni, Mărgineni, Traian (BC), Valea Mare, Zăpodia, Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Roman "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Fericitul Ieremia", Tămășeni, Mircești, Barticești, Iași "Adormirea Maicii Domnului", Iași "Sfânta Tereza". Din program au făcut parte: Liturghia în biserica "Sfinții Petru și Paul" (la ora 11.00); jocuri; program cultural-artistic prezentat de copii.

Cu această ocazie, PS Petru Gherghel a scris copiilor participanți un mesaj care este redat în continuare.

Dragi copii din Acțiunea Catolică,

Spre voi se îndreaptă într-un chip deosebit gândul nostru în această zi când vă întruniți la Bacău pentru a trăi o experiență specială asociativă și formativă.

Voi știți cât de mult i-a iubit Isus pe copii și cum îi primea alături de sine, îi lua în brațe și-i mângâia, dându-i exemplu pentru ceilalți oameni, pentru a putea să se bucure de împărăția sa (cf. Mt 18,3; 19,13-15).

Și pe voi vă iubește și vă privește cu aceeași iubire, mângâindu-vă și încurajându-vă.

Același lucru îl face și Sfântul Părinte când vă numește "primăvara și bucuria Bisericii", îndemnându-vă să purtați în familie, la școală, în Biserică și în lume adevărata speranță.

La întâlnirea voastră de la Bacău, chiar dacă nu voi putea fi prezent personal între voi, vreau totuși să vă împărtășesc gândul meu de prețuire, alături de cel al episcopului Aurel și al asistentului general pr. Cornel Cadar, pentru voi toți și pentru cei ce vă asistă și vă însoțesc. Să nu uitați că acela care vă primește, vă îmbucură și vă binecuvântează este însuși Isus Cristos, cel care a înviat din morți și rămâne cu noi până la sfârșitul lumii.

Priviți spre el cum vă cheamă, vă mângâie și vă binecuvântează, sperând că voi nu veți uita niciodată privirea și mângâierea lui.

Vă spun în numele lui Isus, pace vouă!

Iași, 8 aprilie 2002, Buna-Vestire
Petru Gherghel, episcop de Iași


Întrebări de aprofundat pentru sinod

  • La ce grad de conștientizare au ajuns credincioșii laici cu privire la demnitatea și angajamentul ce derivă din consacrarea lor baptismală?
  • Cum sunt educați laicii ca să devină protagoniști în viața eclezială, și nu doar simpli membri pasivi?
  • Ce probleme au de înfruntat laicii în raport cu vocația și misiunea lor?
  • Ce trebuie să facem pentru creșterea ministerialității în Biserica noastră locală, pentru ca ea să devină o comunitate pe deplin ministerială?
  • În ce măsură sunt ajutați credincioșii laici să-și descopere "darurile" primite de la Duhul Sfânt spre folosul comunității?
  • Cum se poate realiza participarea grupurilor ecleziale la pastorația organică și unitară a diecezei?
  • Ce raport există între asociațiile laice și parohii? Cum pot să colaboreze între ele pentru realizarea planului pastoral al diecezei?

(Din Cateheza nr. 11, "Credincioșii laici")



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat