Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Maria, regina familiei

Din 1995, la cele 50 de invocații mariane cuprinse în Litania lauretană, s-a adăugat și aceea de "regina familiei". Dispunând această adăugire, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, în calitatea sa de păstor suprem al Bisericii Catolice, el însuși un cinstitor model al preasfintei Fecioare Maria, a voit să îndrepte atenția lumii catolice și chiar a întregii lumi spre reprezentanta de frunte a neamului omenesc, aleasă de Tatăl ceresc să fie o călăuză sigură a marii familii umane spre Tatăl, creatorul vieții.

Ca mireasă a Duhului Sfânt, Maria a născut în trup omenesc pe Fiul lui Dumnezeu, cel din veșnicie una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Isus Cristos, care se recomandă tuturor cale, adevăr și viață. Iubirea divină a voit să dea Fecioarei, născătoare de Dumnezeu, pe Iosif, soț feciorelnic și tată purtător de grijă al copilului Isus, în familia nazarineană, cămin model și punct de atracție pentru toate cuplurile umane. Tuturor acelora care, ascultând de porunca autorului vieții, acceptă să fie colaboratori ai lui în opera de perpetuare a vieții, Maria, "slujitoarea Domnului", "cea plină de har", le arată cât de disponibili pot fi la împlinirea voinței Tatălui ceresc, cel care binecuvântează rodnicia aducătoare de fericire, efect al smereniei răsplătită cu asistența continuă a puterii divine.

Asemenea Mariei, Iosif ascultă de glasul mesagerului ceresc de a primi la sine pe cea "binecuvântată între femei", și împreună să-și îndrepte toată atenția, rațiunea lor de a fi, spre Isus, cuvântul întrupat "pentru noi oamenii și a noastră mântuire". Iosif "cel drept" a avut grijă de copilul Isus până ce Domnul vieții l-a chemat să-i dea cununa servitorului credincios. Maria, mama iubitoare și vrednică de iubire, l-a asistat cu credință, speranță și iubire pe Isus în toți cei 33 de ani de viață pământească ai săi, martoră a propovăduirii, a faptelor minunate și a întregii opere de mântuire. Ce exemplu vrednic de urmat pentru toate mamele cât privește legătura permanentă cu toți cei aduși de ele pe lume, orientate statornic spre Dumnezeu! Folosind invocația "Marie, regina familiei, roagă-te pentru noi", sfânta Biserică deschide familiilor creștine, tuturor familiilor lumii, orizontul larg, luminos, al demnității umane, conform voinței Tatălui creator, iubirea eternă.

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat