Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Scrisoare către fiul meu

Dragă fiule,

Doresc ca aceste rânduri să te găsească sănătos, conștient de ceea ce ai de făcut și te așteaptă de acum înainte. Am ajuns cu bine acasă (am prins trenul) și deocamdată toate sunt bune.

Aparent, eu am suportat mai ușor (cu toate că nu am înțeles pentru ce ne-ai făcut nouă aceasta) rușinea și dezamăgirea de care am avut parte alaltăieri când am fost la tine. Ieri eram hotărât să nu-ți mai scriu, dar astăzi m-am gândit să-ți mai acord o șansă. Nu suntem dezamăgiți, suntem dezolați. Mama a intrat într-o apatie aproape totală. Prima noapte n-a dormit, a plâns continuu; luni nu a mâncat și cu greu am reușit cât de cât în dimineața aceasta să o împac. O cunoști foarte bine și știi cât este de sensibilă, știi problemele ei de la serviciu și gândește-te că au rămas minore față de ceea ce ai binevoit să-i faci tu. Sigur, greșesc că vreau să-ți spun, dar vreau să știi că te iubește foarte mult, așa că suferă pe măsură. Tu ce spui, merită? De mic te-am luat cu mine peste tot, așa că știi foarte bine cât și cum am muncit amândoi numai să fie bine în casă. Gândește-te că am lucrat aproximativ 12 ani numai tură de noapte ca să nu te dau în primii ani la creșă și apoi să ai pe cineva acasă, să aibă cine să-ți dea ghiozdanul măcar. Nu crezi că ar fi timpul să mai lași și tu de la tine, să mai taci din gură și să nu mai fii pe primul plan? Consumă-ți energia alergând pe terenul de fotbal și nu făcând ghidușii în clasă. Dacă vrei să fii pe primul plan, fii la învățătură, că nu deranjezi pe nimeni...

Ai să spui că nu ai nevoie de modele, dar, te rog, copie ce-i bun de la aceia care nu au probleme. Cred că nu îți interzice nimeni să ai idei sau opinii proprii, dar cu condiția să se încadreze în spațiul delimitat. Și în societate îți este permis să faci ce vrei, cu condiția să te încadrezi în țarcul delimitat de legile statului; orice abatere se pedepsește! Nu vreau să fiu pedant și sunt sigur că ai înțeles exact ce am vrut să spun.

Am făcut această divagație din nevoia de a mă disculpa un pic în fața propriei conștiințe, să nu-mi pot reproșa că "nu l-am învățat de ajuns", "dacă îi spuneam de mai multe ori poate că...". Ne așteptam (poate ne făceam iluzii) ca după atâta muncă să avem parte și de ceva mulțumire. N-a fost să fie. Suntem părinții tăi; iertăm și așteptăm în continuare, dar trebuie să conștientizezi că noi nu prea mai avem mult timp de așteptat. Trebuie să te schimbi cât mai repede, altfel mama se topește cu totul. Trebuie să ne suni cât mai repede și să ne spui că profesorii tăi ar avea motive să constate schimbarea ta în bine. Trebuie să îți spun un lucru pe care și tu îl știi foarte bine, și anume că nu cred că mama mai rezistă în fața unei asemenea încercări. Una este să nu poți și alta este să nu vrei. M-a rugat mama să-ți spun că nu va mai merge la tine până când nu vor fi motive de bucurie. Nu din răutate, dar pur și simplu nu mai rezistă. A investit în tine un capital enorm (în primul rând moral) și acum suferă enorm. Să știi că prin ceea ce ți-am scris nu vreau să te sperii, ci doar să te conștientizez de adevărata atmosferă din familie. Știi că prefer relația de prietenie între mine și tine. Luptă cu tine însuți, cu temperamentul tău, fii mai maleabil, condescendent, ascultător, disciplinat și roagă-te. Dacă toți merg înainte, tu nu poți sta de-a curmezișul: vei fi dat la o parte. De ce să nu recunoaștem că de cele mai multe ori suntem subiectivi, gândim sub impulsul dorinței. Nu tot timpul avem dreptate, trebuie să ținem cont și de părerea celor din jur atunci când trăim în colectiv, chiar dacă acest lucru aparent ne știrbește un pic din personalitatea proprie. În ceea ce mă privește, voi merge la tine când voi afla că te-ai îndreptat măcar 50% și ești pe calea cea bună.

În final îți spun că noi credem (încă) în schimbarea ta în bine și așteptăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.

Îți dorim sănătate, minte multă ca să faci exact ceea ce trebuie, succes la carte și Dumnezeu să te aibă în pază.

Cu drag și cu speranță, tata.

P.S. - Sâmbătă împlinim câțiva ani de la cununia noastră. Îți voi da un telefon, poate ai să-i spui ceva mamei.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat