Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Clara de Castelbajac

În anul 1975, pe neașteptate, Dumnezeu a chemat-o la sine pe Clara de Castelbajac, o tânără de 21 de ani. Aparent, viața sa a fost foarte simplă și nimic nu prevedea puternica influență spirituală pe care o exercită în prezent asupra tinerilor. Pelerini din toată lumea merg la mormântul său și cele două cărți care s-au scris despre ea sunt fără încetare reeditate și traduse în diferite limbi.

Vocația la fericire

O vocație excepțională la bucurie și la fericire străbate întreaga sa viață. La 21 de ani, Clara spunea: "Când eram mică, mătușile și unchii mei îi spuneau mamei: "Este extraordinar cum Clara trăiește bucuria lui Dumnezeu"; așa spuneau despre mine până acum doi-trei ani. Este ușor să ai bucuria lui Dumnezeu când ai ce să mănânci, când cei din jur țin la tine, când ești bine spălat, iubit, hrănit, îngrijit. În acest caz nu e vorba despre bucuria lui Dumnezeu, este pur și simplu bucuria de a trăi și este deja mult. Bucuria lui Dumnezeu este când Dumnezeu ocupă un loc mai mare în inima ta decât toată partea omenească. Dacă prin bucuria ta în Dumnezeu înlături toate problemele sau le depășești, atunci realizezi egalitatea: bucuria dumnezeiască, bucuria de a trăi". Ea conclude într-o scrisoare adresată părinților în 1974: "Continui să fiu în pace și bucurie interioară. Îi iubesc pe toți și doresc să fac toată lumea fericită: aceasta trebuie să fie bucuria copiilor lui Dumnezeu. De mult o caut".

Născută în 1953, Clara și-a petrecut primii ani de copilărie în Maroc, apoi în Franța la Lauret. Încă de la naștere, mama sa a învățat-o să facă semnul sfintei cruci și ea a învățat să vorbească o dată cu învățarea primelor rugăciuni. La cinci ani și jumătate face prima sfântă Împărtășanie destăinuindu-i mamei sale dorința de a deveni sfântă. La șapte ani spunea: "Oferă lui Dumnezeu inima ta și întreaga zi! Bineînțeles, altminteri ce rost au toate?" Grija sa pentru misiuni este constantă: "Mai târziu, vreau să fiu misionară. Este cea mai frumoasă dintre meserii întrucât se lucrează pentru bunul Dumnezeu și pentru suflete". După terminarea liceului a studiat câteva luni la Facultatea de Litere de la Toulouse, după care a reușit admiterea la Institutul de Restaurare din Roma (1972). Primul an a fost un timp mai dificil pentru ea, când credința i-a fost pusă la încercare, dar, nepierzându-și încrederea în Dumnezeu, i-a ajutat și pe cei din jur să fie credincioși: "Aș vrea să dăruiesc fericire tuturor". În timpul ultimei vacanțe de Crăciun, pe când era în bucătărie, a spus mamei sale: "Sunt atât de fericită încât dacă aș muri acum, cred că voi merge direct în paradis, întrucât paradisul înseamnă a-l lăuda pe Dumnezeu, iar eu îl laud deja".

La sfârșitul lui decembrie 1974 dorește să meargă în pelerinaj la Lourdes. Mama sa o însoțește. După o rugăciune profundă se reîntorc acasă, însă mama și-a dat seama că ceva se petrece cu Clara. După câteva zile Clara cade bolnavă iar doctorii pun diagnosticul: meningo-encefalită. Boala se agravează. Neputând să se roage, le cere celor din jur să se roage cu voce tare. Dorința vieții sale era de a-l lăuda pe Dumnezeu și a-i face fericiți pe cei din jur, a le dărui bucurie. Meritul său a fost acela că a înțeles și a încercat să ne transmită că încrederea totală conduce la bucuria copiilor lui Dumnezeu, și că vocația noastră la fericire poate și trebuie să se realizeze parțial încă de pe pământ. Ea a plecat să-l laude continuu pe Domnul în seara zilei de 22 ianuarie 1975, iar de atunci chipul său luminos continuă să-i invite pe toți, dar mai ales pe tineri, la bucurie și fericire sub privirea lui Dumnezeu. În iunie 1986, după studiul dosarului trimis de Arhiepiscopia de Auch, Clara a fost declarată slujitoare a lui Dumnezeu de Congregația pentru Cauza Sfinților. Decretul de deschidere diecezană a anchetei canonice privind cauza ei de beatificare a fost deschis oficial la data de 10 februarie 1990.

Gabriela Enășoae



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat