Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

20 de ani prefect de congregație

Cum se simte cardinalul Joseph Ratzinger după 20 de ani în care a activat în unul dintre cele mai importante posturi din Biserica Catolică? "Mai mult ca un simplu om decât ca un cardinal", a spus cardinalul bavarez în timpul unui interviu acordat pentru Radio Vatican în noiembrie anul trecut. Născut la 26 aprilie 1917, după participarea sa la Conciliul Vatican II, ca expert, Joseph Ratzinger a devenit unul dintre cei mai proeminenți teologi ai Bisericii. După ce între anii 1969 și 1977 a fost vicerectorul Universității de Ratisborn, la 24 martie 1977, papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de Munchen and Freising. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit apoi, la 25 noiembrie 1981, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. Mai jos redăm interviul preluat de pe www.greek-catholic.ro după ZENIT.

Cum poți astăzi să ai autoritate în probleme de credință?
Este cu siguranță o sarcină dificilă, în parte deoarece conceptul de autoritate nu mai există. Faptul că o autoritate poate astăzi decide orice pare incompatibil cu libertatea de a face orice vrei. Este, de asemenea, dificil și datorită numeroaselor tendințe din timpurile noastre care se opun credinței catolice: se caută o percepție simplificată a lumii. De aceea, Cristos nu poate fi Fiul lui Dumnezeu, ci este doar un mit, o personalitate umană măreață, deoarece Dumnezeu nu putea accepta sacrificiul lui Cristos, Dumnezeu nu poate fi un Dumnezeu crud.

Într-un cuvânt, există multe idei care se opun creștinismului, și multe adevăruri de credință ar trebui să fie reformulate pentru a fi adaptate omului zilei de astăzi. Totuși trebuie să spun că mulți oameni mulțumesc Bisericii pentru că ea continuă să fie o forță care exprimă credința catolică și oferă un fundament pentru viață și moarte. Acest fapt mă consolează.

Cei 20 de ani de când sunteți în Vatican sunt strâns legați de actualul pontificat. Care sunt amintirile cele mai vii pe care le aveți din această perioadă?
Amintirile mele cele mai vii sunt legate de întâlnirile cu papa în marile călătorii și în marea dramă a teologiei eliberării, când am căutat calea dreaptă. Apoi vine angajamentul ecumenic al Sfântului Părinte: acea căutare pentru o mare deschidere a Bisericii, dar, în același timp, fără a-și pierde identitatea. Întâlnirile obișnuite cu papa sunt poate cele mai frumoase experiențe, deoarece vorbim inimă la inimă și simțim intenția noastră comună de a-l sluji pe Dumnezeu. Vedem, de asemenea, cum Domnul ne ajută să găsim însoțitori pe drumul nostru, deoarece eu nu fac nimic de unul singur. Acest lucru este foarte important: nu trebuie să iei o decizie personală singur, ci în colaborare cu ceilalți. Și aceasta, întotdeauna în comuniune cu papa, care are o viziune măreață asupra viitorului. El mă întărește și mă conduce pe drumul meu.

Dar cum este papa? Aveți un adjectiv care ar ajuta la a-l face mai familiar?
Înainte de orice papa este foarte bun. El este omul cu o inimă deschisă. El este, de asemenea, un om cu umor, cu care se poate vorbi cu mare bucurie și liniște. Nu suntem tot timpul în al nouălea cer; trăim în această viață. M-am convins de această bunătate personală a papei de nenumărate ori. Nu trebuie să uităm nici marea sa erudiție, și faptul că este cu picioarele pe pământ.

Ați putea să vă descrieți singur?
Este imposibil să îmi pictez un autoportret; este dificil să te judeci pe tine însuți. Pot doar să spun că vin dintr-o familie foarte simplă, foarte umilă, și de aceea mă simt mai mult un om simplu decât un cardinal. Casa mea este în Germania, într-un sat mic, cu oameni care lucrează în agricultură, în artizanat, și acolo mă simt acasă. Încerc să fiu la fel în activitatea mea: nu știu dacă am reușit, nu îndrăznesc să mă judec pe mine. Îmi amintesc întotdeauna cu multă afecțiune bunătatea profundă a tatălui și a mamei mele și, în mod natural, pentru mine, bunătate înseamnă capacitatea de a spune "nu", deoarece o bunătate care permite orice, nu îi face celuilalt nici un bine. Uneori bunătatea înseamnă a spune "nu" și atrage riscul contradicției. Acestea sunt criteriile mele, aceasta este originea mea; restul trebuie să fie judecat de ceilalți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat