Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Actualitatea pascală

Ori de câte ori recitim crezul, mărturisim cu putere: "A înviat a treia zi...". Această a treia zi după moartea răscumpărătoare a Fiului lui Dumnezeu întrupat, "prima zi a săptămânii", în limbajul biblic, a devenit ziua Domnului prin excelență, duminica.

Deși fiecare săptămână este încununată cu această zi, aceea a Învierii, după Săptămâna Sfântă (Mare), este sărbătoarea sărbătorilor tocmai datorită importanței evenimentului pe care îl evidențiază.

Cu toate că duminica Învierii este una, la sfârșitul Postului Mare, nu greșim dacă o considerăm inclusă în fiecare duminică din timpul anului, datorită faptului că Învierea Domnului este temelie a credinței creștine. Mai mult, de fiecare dată când se celebrează sfânta Liturghie, de fapt se reeditează taina pascală; de aceea și mărturisim după transformarea pâinii și a vinului în trupul și sângele Domnului nostru Isus Cristos: "Moartea ta, Doamne, o vestim, și învierea ta o mărturisim, până când vei veni".

În felul acesta, întreaga istorie creștină a celor 1969 de ani, până acum, o putem considera parcursă în lumina continuă a Învierii.

Trăirea creștină în toată amploarea ei este conștientizarea de zi cu zi a adevărului morții și Învierii lui Isus Cristos la care face referire și sfântul apostol Paul când scrie creștinilor din Colose: "Dacă ați înviat împreună cu Cristos, căutați cele de sus, unde se află Cristos... Cugetați cele de sus, nu cele de pe pământ, căci voi ați murit și viața voastră este ascunsă cu Cristos în Dumnezeu" (Col 3,1-3).

Salutul "Lăudat să fie Isus Cristos" pe care ni-l adresăm când ne întâlnim este de fapt o recunoaștere și încurajare a angajării creștine sub steagul bicolor, roșu și alb, al Mântuitorului, jertfit și slăvit. Doritori cum suntem de tot ce este nou, frumos și durabil, iată-ne chemați la bucuria cea atotcuprinzătoare de "făptură nouă" în care locuiește din plin cuvântul lui Cristos. Pacea lui să stăpânească în inimile noastre, căutând și mulțumind lui Dumnezeu, mulțumindu-i în psalmi și în laude: Aleluia! Cristos a înviat!

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat