Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Cum se desfășoară sinodul diecezan

Congregația pentru Episcopi și Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor au elaborat un document despre sinoadele diecezane, pe care Sfântul Părinte l-a aprobat la 22 februarie 1997. Dată fiind importanța documentului în ceea ce privește organizarea unui sinod diecezan și plasarea lui precisă în viața unei Biserici locale, vom reparcurge în acest număr al revistei momentele principale; documentul este un ajutor pentru a înțelege mai bine acest moment al diecezei.

Sinodul oferă un ajutor episcopului în exercitarea misiunii care îi este proprie, de a călăuzi comunitatea credincioșilor. Astfel documentul definește finalitatea sinodului diecezan, care este în același timp "act de guvernare episcopală și moment de comuniune".

După ce a ascultat părerea preoților și a credincioșilor participanți la sinod, revine episcopului misiunea de a stabili și semna, în funcție de părerile exprimate, declarațiile și decretele definitive.

"Lucrările sinodale - continuă documentul - tind să favorizeze adeziunea comună la doctrina mântuitoare și să stimuleze pe toți creștinii la urmarea lui Cristos", favorizând dinamismul misionar al tuturor componentelor ecleziale. Sunt membri ai sinodului un număr mare de preoți, călugări și călugărițe, precum și laici. În afară de membrii de drept (vicarii episcopali, membrii consiliului prezbiteral, rectorul seminarului), participă la sesiuni și alți preoți, aleși din diferite zone ale diecezei, fiind convocați de episcop, cum sunt superiorii institutelor călugărești prezente în dieceză. Laicii sunt aleși de consiliile pastorale (acolo unde există) sau sunt prezentați de parohi episcopului, care îi convoacă. Cine este desemnat are dreptul și obligația să participe.

Pregătirea sinodului diecezan este "spirituală, catehetică și informativă" și oferă credincioșilor posibilitatea să manifeste părerea lor cu privire la temele fixate. Adevăratul sinod constă din sesiunile sinodale, deschise, însoțite și încheiate de celebrări liturgice solemne. Înainte de începerea discuțiilor, participanților li se cere să facă profesiunea de credință, pentru a sublinia importanța și originalitatea evenimentului eclezial. În timpul dezbaterilor libere sunt prevăzute și votări, cu scopul de a cunoaște opinia membrilor sinodali. În această privință, documentul mai sus citat, precizează că sinodul nu are capacitate de decizie, de aceea asemenea votări au numai scopul de a verifica gradul de concordanță al membrilor sinodali asupra diferitelor probleme tratate.

O dată terminate sesiunile sinodului, episcopul procedează la redactarea finală a decretelor și declarațiilor, le semnează și dispune publicarea lor.

Lucrările sinodului se vor desfășura în trei faze:

  1. În prima fază, secretariatul general va aduna reflecțiile asupra documentului de bază (Lineamenta) sugerate de preoți și reprezentanții parohiilor, de decanate, institute de viață consacrată, asociații și diferite organisme diecezane și de persoane particulare.

  2. În faza a doua, comisia centrală va proceda la alegerea definitivă a temelor care vor fi prezentate comisiilor stabilite. Rezultatele analizei din partea comisiilor, prin comisia centrală, vor fi transmise din nou organismelor enumerate la punctul a, pentru o aprofundare ulterioară.

  3. În faza a treia, propunerile comisiilor, examinate și evaluate de consilierii specialiști în materie, vor fi propuse adunării sinodale pentru aprobarea definitivă. Deciziile adunării vor avea forță de obligativitate cu promulgarea din partea episcopului și vor fi imediat obiect de studiu și de aplicare în parohii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat