Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Simpozion științific

Sâmbătă, 2 februarie, a avut loc în sala mică a Casei de Cultură "Vasile Alecsandri" din Bacău simpozionul Romano-catolicii din Moldova și identitatea lor, manifestarea științifică organizată de Asociația Romano-Catolicilor din Moldova Dumitru Mărtinaș. Evenimentul a cuprins două momente: lansarea cărții Cleja - monografie etnografică, aparținând tânărului istoric Anton Coșa, și dezbaterea științifică Romano-catolicii din Moldova între identitatea românească și identitățile atribuite.

Identitatea catolicilor

Simpozionul a fost deschis de domnul Gheorghe Bejan, președintele asociației amintite, care a mulțumit celor câteva sute de reprezentanți ai Bisericii, ai Președinției, ai Guvernului, ai partidelor politice, ai mijloacelor de comunicare socială, precum și credincioșilor care au răspuns invitației de a participa la această "primă dezbatere organizată de Asociația Dumitru Mărtinaș, la împlinirea unui an de la înființare". Elogiind prima carte care a apărut sub egida asociației, domnia sa a prezentat un punct de vedere asupra apartenenței etnice a catolicilor din această zonă a României și a apreciat eforturile întreprinse de mai mulți istorici pentru a rezolva "falsa problemă a ceangăilor din Moldova".

După ce l-a felicitat pe autorul monografiei lansate în acea zi, Preasfințitul Petru Gherghel s-a referit la eforturile depuse de predecesorii săi episcopi (în mod particular Nicolae Iosif Camilli, Dominic Jaquet și Mihai Robu) pentru apărarea identității românești a catolicilor păstoriți de dânșii. În susținerea acestei identități, Excelența sa a apelat la studiile părintelui Iosif M. Pal (Originea catolicilor din Moldova și franciscanii, păstorii lor de veacuri) și ale profesorului Dumitru Mărtinaș (Originea ceangăilor din Moldova), dar a expus și preocupările actuale ale Episcopiei Catolice de Iași privind istoria catolicilor din această parte a țării.

Prezentarea propriu-zisă a lucrării prof. drd. Anton Coșa, Cleja - monografie etnografică a fost realizată de prof. univ. Ion H. Ciubotaru, cel care a coordonat lucrarea de licență în acest domeniu al autorului. Apreciind "profesionalismul" cu care "acest fiu al satului Cleja" a abordat o asemenea cercetare științifică, domnia sa a expus diferite argumente etnografice în favoarea identității românești a credincioșilor romano-catolici din Dieceza de Iași.

În finalul primei părți a simpozionului a luat cuvântul domnul Anton Coșa, care a expus modalitatea realizării acestei lucrări științifice și a adus mulțumiri celor care l-au ajutat la întocmirea și apariția monografiei comunității natale. Cartea este structurată în două părți, una istorică și una etnografică. În prima parte ne sunt prezentate așezarea geografică, evoluția istorică și organizarea ecleziastică a comunității Cleja din județul Bacău. Bazându-se pe documente multiple, autorul a expus unele teze eronate culese din scrierile unor cercetători filomaghiari, și a dovedit apartenența etnică română a populației din Cleja. Partea a doua a lucrării oferă cititorilor principalele coordonate etnografice ale comunității studiate: arhitectura populară tradițională și țesăturile din interior, portul popular, îndeletnicirile, obiceiurile calendaristice și cele legate de ciclul familial (nașterea, nunta și înmormântarea), dar și multe crâmpeie din folclorul literar autohton. Lucrarea conține numeroase note, concluzii, anexe și fotografii privind tematica abordată.

Dezbaterea științifică a simpozionului a cuprins diferite expuneri ale unor cercetători și profesori abilitați în acest sens, moderați cu profesionalism de domnul prof. Ioan Lăcătușu, președintele Centrului Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" din Covasna. În cadrul acestor dezbateri, printre alții, au luat cuvântul: prof. Ioan Scurtu (din partea Președinției României), dl. Cătălin Mardare (prefectul județului Bacău), dl. Eugen Popescu (delegatul domnului Dâncu - ministrul Informațiilor Publice), dl. Ioan Chiriac (din partea Consiliului Județean Bacău), prof. Gabriel Leahu (din partea Ministerului Educației și Cercetării), prof. Ștefan S. Gorovei (Iași), pr. dr. Emil Dumea (Iași), prof. Dumitru Zaharia (Bacău), muzeograful Cornel Ichim (Bacău), dl. Vilică Munteanu (Bacău), dna Violeta Pătrunjel (Sfântul Gheorghe), prof. Ioan Florea (Iași), prof. Anton Ghercă (Roman) etc. În intervențiile lor, conferențiarii au expus diverse argumente (istorice, lingvistice, etnografice etc.) în apărarea identității românești a credincioșilor de confesiune catolică de pe teritoriul Moldovei și au precizat unele din pericolele care amenință adevărata identitate a acestora.

Simpozionul s-a încheiat cu dorința ca astfel de manifestări științifice să fie organizate mai des, iar roadele celor care se ocupă de cercetarea acestui aspect al vieții catolicilor din Moldova să fie fructificate prin studii și articole care să fie transmise atât prin mijloacele tradiționale de publicare (cărți, reviste, ziare, pliante), cât și prin intermediul internetului.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat