Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua de post

În urma apelului papei Ioan Paul al II-lea pentru ziua de 14 decembrie, zi de post pentru pace, banii economisiți prin post au fost donați pentru victimele terorismului și ale războaielor, suma totală ridicându-se la 650.000 de dolari. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Joaquín Navarro-Valls, a declarat că banii vor fi folosiți pentru a-i ajuta în primul rând pe toți "copiii, bătrânii, bolnavii, pe cei rămași fără locuință și pe cei mai expuși frigului și foametei în aceste luni de iarnă". Nu a fost indicată nici o asociație umanitară care va administra banii.

Exerciții spirituale

Anul acesta, exercițiile spirituale pentru Postul Mare din Vatican vor fi ținute de cardinalul Claudio Hummes de Sao Paulo, Brazilia. Cardinalul Hummes, considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai influenți membri ai Colegiului Cardinalilor, a fost numit în fruntea Arhidiecezei de Sao Paolo - cea mai mare din Brazilia, a doua ca mărime din America Latină - în luna aprilie a anului 1998. El a fost creat cardinal de către papa Ioan Paul al II-lea în timpul Consistoriului din februarie 2001. Exercițiile spirituale pentru papa și membrii Curiei Romane vor avea loc în perioada 17-23 februarie.

Carta ecumenică

Întâlnirea anuală a Comisiei Mixte a Conferinței Bisericilor Europene (KEK) și a Consiliului Conferințelor Episcopale Catolice din Europa (CCEE) s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. La întâlnirea din 24 ianuarie din Ottmaring, Germania, s-a făcut o evaluare preliminară a discuțiilor, întâlnirilor și planurilor ecumenice care s-au materializat în Europa, în urma publicării Cartei ecumenice. Carta a fost publicată anul trecut la Strasbourg, Franța, cu consimțământul liderilor celor mai importante confesiuni creștine. Comisia Mixtă a mai studiat posibilitatea convocării unei a treia adunări ecumenice europene. Primele două adunări de acest gen s-au ținut la Basle (1989) și Graz (1997). Lucrările comisiei s-au încheiat în Augsburg la 26 ianuarie, cu o întâlnire a liderilor Bisericilor și a autorităților civile ale orașului și ale Bavariei, care a inclus o celebrare ecumenică solemnă.

ZMT din 2005

Următoarea Zi Mondială a Tineretului, de după Toronto, va fi organizată în Köln, Germania, în august 2005. Conferința Episcopală Germană a făcut acest anunț, cu șapte luni înainte de Ziua Mondială din Toronto. Evenimentul din Canada este prevăzut pentru 18-28 iulie. Episcopii au explicat că papa Ioan Paul al II-lea a decis să amâne cu un an Ziua Mondială a Tineretului, pentru a încuraja maxima participare. De asemenea, anul 2005 a fost ales pentru a evita suprapunerea cu jocurile olimpice, care se vor desfășura la Atena în 2004. Pregătirile în Köln vor începe din toamna aceasta. Organizarea locală a evenimentului a căzut în responsabilitatea Comisiei pentru Tineret a Conferinței Episcopale și a Arhidiecezei de Köln. Vor mai colabora, de asemenea, și diecezele învecinate.

Invitația lui Putin

Patriarhul ortodox rus Alexei al II-lea a spus că Vladimir Putin a luat o decizie "înțeleaptă" când a anunțat dorința sa de a-l invita pe papa Ioan Paul al II-lea la Moscova. Președintele rus a spus că dorește să îl invite pe pontif la Moscova "oricând", și să facă tot posibilul pentru reînnoirea relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Roma. El a recunoscut totuși că acest lucru nu depinde doar de el. Biserica Ortodoxă Rusă s-a opus vizitei papale, fiind deranjată de renașterea comunităților catolice din fosta Uniune Sovietică, comunități care au fost aspru persecutate. În unele locuri, catolicii de rit răsăritean au fost obligați de regimul comunist să intre în Biserica Ortodoxă. "Reproșurile pe care le-am exprimat față de Vatican sunt încă valabile", a spus patriarhul. El a acuzat "Vaticanul de continuarea activității sale de prozelitism în Rusia, Ucraina și Bielorusia". Într-o declarație neobișnuită pentru un președinte rus, Putin a spus: "Poate părea ciudat, dar suntem mândri că un reprezentant al poporului slav, un polonez, a devenit papă. Este un fapt deosebit de pozitiv pentru noi". Sondajele efectuate în Moscova indică faptul că 75% dintre locuitori speră că o astfel de întâlnire va avea loc.

10 noi episcopi

De sărbătoarea Epifaniei, papa Ioan Paul al II-lea a spus că steaua care i-a călăuzit pe magi din Est până la Betleem trezește, de asemenea, nostalgia după Dumnezeu în societatea secularizată a zilelor noastre. Conform obiceiului, Sfântul Părinte a celebrat sărbătoarea consacrând noi episcopi. Anul acesta au fost 10 episcopi: cinci italieni, trei congolezi, unul filipinez și unul portughez. De-a lungul pontificatului său, papa a consacrat în această sărbătoare 290 de episcopi.

O posibilă vizită

Cardinalul Norberto Rivera Carrera a dezvăluit că au început pregătirile pentru posibila vizită a papei Ioan Paul al II-lea în Mexic, pentru canonizarea fericitului Juan Diego. Cea de-a cincea vizită a papei în Mexic, neconfirmată încă în mod oficial de Vatican, ar putea avea loc în 29 iulie, după Ziua Mondială a Tineretului din Toronto. Sfântul Părinte și-a exprimat hotărârea și dorința de a vizita Mexicul pentru a-l canoniza pe Juan Diego, indianul căruia i-a apărut Fecioara de Guadalupe. Papa Ioan Paul al II-lea are planificate și alte călătorii internaționale pentru 2002. Guvernul bulgar a confirmat faptul că pontiful va vizita Sofia în perioada 23-26 mai. Surse din presă au spus că el ar putea vizita Polonia în luna iunie și Croația în septembrie. Aceleași surse au făcut aluzie la o posibilă vizită papală în Azerbaidjan și Bielorusia. Cu privire la documentele papale, se așteaptă ca exortația apostolică "Biserica în Europa" să fie publicată în 2002, rezumând concluziile Sinodului episcopilor europeni din 1999. Anul 2002 ar putea fi, de asemenea, anul unor canonizări importante cum ar fie aceea a lui Padre Pio și a fondatorului Opus Dei, Josemaría Escrivá de Balaguer.

A botezat 20 de copii

Papa Ioan Paul al II-lea a botezat 20 de copii, duminică, 13 ianuarie, și a subliniat responsabilitatea părinților în creșterea spirituală a copiilor lor. Uitându-se la copilași - nouă băieți și unsprezece fetițe din Italia, Spania, Statele Unite și Franța - pontiful i-a întrebat pe părinții și pe nașii adunați în Capela Sixtină cum ar putea să fie copiii deschiși față de credință "dacă nu primesc o mărturie bună de la adulții din jurul lor".

Refuz la invitație

Arhiepiscopul Christodoulos, capul Bisericii Ortodoxe din Grecia, a refuzat invitația papei de a vizita Vaticanul - o șansă de a-i întoarce papei Ioan Paul al II-lea vizita făcută în Grecia în luna mai a anului trecut. Decizia de a refuza invitația, comunicată neoficial nunțiului în Grecia în luna decembrie, a fost formulată oficial de către Sfântul Sinod, corpul colegial care conduce Biserica Greacă, a explicat o sursă din Grecia.

Lexicon al drepturilor omului

Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace va publica în curând un "Lexicon al drepturilor omului". Proiectul, început în 1999, intenționează să explice doctrina socială a Bisericii, și va fi raportat la dreptul internațional. Va prezenta comentarii asupra a peste 200 de termeni care sunt folosiți în mod curent în politica internațională, precum "autoritatea universală", "biotehnologia", "mediul", "bunul comun" și "dreptul la muncă". Obiectivul este clarificarea învățăturii Bisericii, prin oferirea unei înțelegeri mult mai precise a modurilor în care liderii catolici folosesc acești termeni. Lexiconul urmează să apară în cursul acestui an. Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace se află, de asemenea, în etapa finală cu un proiect și mai ambițios: publicarea unui "Catehism al învățăturii sociale catolice".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat