Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Ziua Mondială a Tineretului (a XVII-a)

Toronto (Canada)
23-28 iulie 2002

Tema Zilei Mondiale a Tineretului din 2002 va fi: "Voi sunteți sarea pământului... voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14).

1. Primirea în diecezele canadiene (18-21 iulie)

În mod tradițional, legată de Ziua Mondială a Tineretului este oferta de primire din partea diecezelor din țara unde se celebrează ziua tinerilor pelerini. Diecezele canadiene (excluzând orașul Toronto, reședința zilei) invită toate grupurile interesate să profite de această oportunitate. Tinerii vor fi găzduiți în case, parohii și comunități. Se vor organiza activități diverse: rugăciuni, pelerinaje, inițiative de voluntariat, vizite turistice și întâlniri de sărbătoare. Găzduirea în dieceze a fost inaugurată în mod oficial la Ziua Mondială din Paris, în 1997. De atunci, pelerinii sunt invitați din timp pentru a efectua schimburi culturale în diecezele țării ce-i găzduiește, înainte de a merge în orașul marelui eveniment.

Dieceza din Quebec va lua parte la aceste schimburi pentru că a acceptat să întâmpine până la 35.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 35 ani. De la 18 până la 22 iulie 2002, Biserica din Quebec va fi și gazda tinerilor români, pentru a putea trăi împreună extraordinara experiență a fraternității, a credinței și a cunoașterii reciproce. Primul obiectiv al găzduirii în dieceză este integrarea pelerinilor în viața cotidiană a comunităților religioase locale și realizarea schimburilor culturale.

2. Desfășurarea celebrărilor (23-28 iulie)

Ziua Mondială începe în mod oficial marți 23 iulie 2002, prin celebrarea euharistică de deschidere prezidată la Downsview Park de cardinalul Aloysius Ambrozic, arhiepiscop de Toronto. În zilele de 24, 25 și 26 iulie, dimineața, vor avea loc în diferite biserici și săli din Toronto catehezele tradiționale, ținute în diferite limbi de episcopi din toată lumea. În aceleași zile, după amiaza și seara, se va desfășura Festivalul tineretului. Vineri după-amiaza (26 iulie), se va celebra Via crucis (Calea crucii) în diferite zone din Toronto. Procesiunea principală va pleca de la primărie și va traversa prin centrul orașului. Aceeași zi de vineri va fi în mod special consacrată de sacramentul Reconcilierii pe malul lacului chiar dacă, în mod natural, va fi posibilă apropierea de sacrament în fiecare zi în bisericile din oraș. Apogeul Zilei Mondiale a Tineretului vor fi privegherea și celebrarea euharistică finală prezidată de Sfântul Părinte la Downsview Park sâmbătă seara, 27 iulie, și duminică dimineața, 28 iulie.

3. Modalitatea de înscriere

Toți cei care intenționează să participe la a XVII-a Zi Mondială a Tineretului vor trebui să se înscrie în mod oficial. Obligația de înscriere privește și grupurile care vor găsi gazdă în mod autonom, cei care vor locui la hotel și pe tinerii din Toronto. Numai grupurile înscrise vor avea bilet pentru celebrări.

Știind că activitățile Zilei Mondiale sunt gândite și organizate pentru "tineri", e de preferat ca participanții să aibă deja 16 ani împliniți.

Fișa de înscriere completată, va trebui să ajungă la Consiliul Pontifical pentru Laici, secția pentru tineri după 15 mai 2002.

În urma înscrierii, fiecare grup va avea un număr de înscriere, la care se va face referință la comunicatele ulterioare. Într-un al doilea moment, Comitatul Canadian pentru Ziua Mondială a Tineretului 2002 va lua legătura direct cu responsabilul grupului, trimițându-i o a doua fișă pentru a lua date mai precise, necesare pentru organizarea șederii la Toronto. Toți vor trebui să aibă cu ei un sac de dormit și vor fi cazați în familii, parohii, școli sau în cort. Vor beneficia de servicii igienice și apă. Locurile de cazare pot fi utilizate între 22-29 iulie.

4. Alte elemente necesare

- Fiecare participant trebuie să aibă cu sine asigurarea medicală.

- Minorii (cei care n-au împlinit 18 ani) vor fi însoțiți de adulți și vor avea aprobarea părinților sau a tutorilor.

- În urma negocierilor cu guvernul, Comitatul Canadian a obținut eliberarea gratuită a vizelor pentru toți participanții înscriși corespunzător la ZMT 2002.

5. Voluntariatul

Toți cei care doresc să presteze servicii de voluntariat în timpul Zilei Mondiale trebuie să solicite fișa adecvată de la Comitatul Canadian pentru ZMT 2002.

6. Înscrierea pentru români

În perioada 11-12 ianuarie 2002 a avut loc la Baia Mare întâlnirea responsabililor cu pastorația tineretului din cele două Biserici Catolice din România: Biserica Romano-Catolică și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Evenimentul a fost găzduit de Eparhia greco-catolică de Maramureș. La întâlnire au participat 28 de persoane; dintre principalii responsabili: pr Simion Ilieș (Maramureș), pr. Cornel Cadar (Iași), pr. Daniel Bulai (București), pr. Nagy Gyorgy Attila (Alba-Iulia), Szilagyi Zsolt (Timișoara), pr. Grigore Furtună, OSBM, sr. Liana Petrizzo, SSCC, pr. Ceciliu Micu (Lugoj).

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea pastorației fiecărui centru diecezan, precum și elaborarea unei pastorații comune, la nivel național. Deschiderea întâlnirii a fost făcută de episcopul Ioan Șișeștean, eparhul de Maramureș. La lucrări a participat și episcopul Virgil Bercea, eparh de Oradea, responsabil din partea Conferinței Episcopale Române cu tineretul. Un alt subiect central al acestei întâlniri l-a constitui Ziua Mondială a Tineretului de anul acesta, de la Toronto. În urma analizării posibilității participării românești la acest eveniment, s-a hotărât că la ZMT 2002 vor participa 600 de tineri. Cu ajutorul Conferinței Episcopale Române, 200 de tineri, respectiv câte 18 din fiecare dintre cele 11 dieceze românești, vor participa plătind mai puțin. Ceilalți 400 de tineri români vor putea participa la eveniment în organizarea Credo Turism, cu preț întreg. Înscrierile se vor face prin responsabilii cu pastorația tinerilor din fiecare dieceză.

Pentru Dieceza de Iași data limită pentru înscriere este 01.03.2002; vizele se obțin cu trei luni înainte de data plecării. La înscriere se achită 200 USD. Date suplimentare se pot obține de la Dragoș Florean (tel. 032/223296; 094/980323; e-mail: floreandragos@hotmail. com); Credo Turism: tel. /fax 3102463, tel. 3142909, 3137068, 3137031, 3140972, 3140973; e-mail: office@credoturism. ro.

Pr. Cornel Cadar


 

Documente necesare

  1. Pașaport valabil cel puțin până la 30 ianuarie 2003;

  2. Două fotografii recente tip pașaport (cu mențiunea numelui, prenumelui și a datei nașterii pe verso);

  3. Formularul completat;

  4. Copie după vizele precedente: Schengen, USA, Marea Britanie (unde este cazul);

  5. Recomandare tip de la preotul paroh, vizată de episcop;

  6. Date care să ateste ocupația actuală:

    1. Adeverința locul de muncă + copie carte de muncă;

    2. Adeverință student / elev;

    3. Talon de pensie;

  7. Date despre starea materială:

    1. Pentru angajați/ pensionari:

      1. Extras de cont bancar sau cecuri de călătorie (minim 1.000 USD);

      2. Copie acte proprietate (firma, casa, teren);

    2. Pentru minori, elevi/studenți:

      1. Extras de cont bancar, personal sau al părinților;

      2. Copie acte proprietate (firma, casa, teren) - ale părinților;

  8. Pentru minori: declarația de acord a ambilor părinți pentru plecarea în străinătate - tradusă în limba engleză și legalizată la notar.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat