Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Crăciun la Dublin

Luminile roșii aurii ale capitalei Irlandei clipesc tot mai distincte la apropierea avionului de aterizare. În aeroport mă așteaptă doi tineri, în două colțuri ale sălii, cu cartoane în mână, pe care pot citi un nume ce ar putea să fie al meu, chinuit și stâlcit de cei care l-au transmis prin telefon de la Episcopia de Dublin. Lucrurile se clarifică repede și străbatem orașul spre biserica "Sfânta Fecioară de Lourdes" unde voi locui pe tot timpul șederii mele la Dublin, trimis de Episcopia de Iași pentru a îngriji sufletește sutele de români care au plecat din România la lucru în Irlanda, cu speranța de a îmbunătăți situația economică a familiei lor pentru un viitor mai sigur.

A doua zi am luat legătura cu câțiva credincioși români prin telefon și vestea s-a răspândit iute: "Avem preot român". Duminică, sfânta Liturghie pentru români este la ora 13.00. La ora 12.00 un șir lung de credincioși așteaptă deja la confesional, iar la ora slujbei biserica este plină cu oameni tineri, majoritatea bărbați. O mulțime de cărucioare pentru copii mici se aliniază pe culoarele dintre bănci, iar din cărucioare își fac prezența glasurile celor mici, amestecându-se aproape armonios cu orga și glasurile celor mari: "Voi ceruri vă-ndurați, și cu belșug plouați...". Îndată după Liturghie vin mulți să se prezinte; cei mai mulți sunt din jurul Romanului și Bacăului, câțiva greco-catolici din Ardeal. Toți sunt bucuroși că vor avea de sărbători slujbe în limba română. Fac programări pentru a boteza copiii nou-născuți, alții pentru pregătire la căsătorie. Mulți vor noutăți din România, din Moldova, din satul lor. În zilele de lucru, sfânta Liturghie este seara la ora 20.00, duminica și sărbătorile de poruncă la orele 13.00 și 19.00; ocazie de spovadă, o oră înainte de fiecare sfântă Liturghie. Timpul a trecut repede și a venit Crăciunul. Zona destul de proastă a Dublinului în care se află biserica în care celebram și casa unde locuiam ar fi făcut ca sărbătorile să treacă aproape neobservate, dar slujbele au fost așa de însuflețite încât au mutat parcă o biserică și o parohie întreagă din Moldova la Dublin. Slujba de la miezul nopții i-a adus pe toți la biserică, până și pe cei care au... "învățat..." de la irlandezi că nu se merge chiar în fiecare duminică... S-a colindat ca acasă, ne-am rugat, s-au împărtășit cred toți cei prezenți, ne-am gândit cu drag la cei de-acasă, mulți cu lacrimi de dor, căci sunt familii care au o jumătate acolo și cealaltă aici. S-au trimis multe gânduri și dorințe spre România în acea noapte pe undele rugăciunii, gânduri și dorințe ce nu le pot cuprinde cărțile poștale sau vorbele la telefon... Deși lucrează și locuiesc împrăștiați în tot Dublinul, românii se întâlnesc săptămânal la biserică și rămân legați unii de alții prin legătura limbii și a tradițiilor pe care le păstrează. Ei sunt permanent în mișcare și căutare de un lucru mai bine plătit, iar la aceste întâlniri se sfătuiesc și se ajută reciproc. Cât timp se țin de comunitatea românească sunt mai feriți de multele rele pe care le oferă metropola aceasta a Irlandei ca de altfel orice alt oraș mare al lumii.

La plecare spre România, am primit o mulțime de salutări pe care să le transmit celor dragi din țară și o fac pe calea aceasta, în imposibilitate de a găsi sutele de familii împrăștiate în lungul și latul Moldovei noastre dragi.

Mons. Grigore Duma



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat