Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Assisi 2002


"Doresc, de asemenea, să anunț intenția mea de a-i invita pe reprezentanții religiilor lumii să vină la Assisi pe 24 ianuarie 2002, pentru a se ruga pentru depășirea opozițiilor și pentru promovarea unei păci autentice. Dorim în special ca toți creștinii și musulmanii să fie împreună, pentru a proclama în fața lumii faptul că religia nu trebuie să fie niciodată motiv de conflict, de ură sau violență. Oricine acceptă cu adevărat cuvântul bunului și milostivului Dumnezeu nu poate să poarte în inimă răutate sau dușmănie. În acest moment istoric, omenirea are nevoie să vadă gesturi de pace și să audă cuvinte de speranță" (Ioan Paul al II-lea, Angelus, 18 noiembrie 2001).

Reprezentanții tuturor religiilor au răspuns "cu entuziasm" la invitația papei Ioan Paul al II-lea de a se întâlni în orașul sfântului Francisc joi, 24 ianuarie, pentru a implora "de la Dumnezeu darul păcii". Ei s-au angajat să nu folosească niciodată numele lui Dumnezeu pentru a justifica sau incita la violență. Sfântul Părinte i-a chemat pe toți catolicii să postească și să se roage pentru pace în ziua de 14 decembrie 2001, ca o avanpremieră a zilei de rugăciune interreligioasă pentru pace.

Respingerea violenței

O listă provizorie a participanților la Ziua Mondială pentru Pace, programată pentru 24 ianuarie în Assisi, indica participarea a cel puțin 44 de delegații religioase cuprinzând 300 de membri. Față de întâlnirile de la Assisi din 1986 și 1993, acum este pentru prima oară când a participat și o delegație musulmană din partea Iranului.

Angajamentul de a respinge violența a fost pronunțat în mod solemn la Assisi, de pe podiumul instalat pe esplanada bazilicii. Declarația a fost scrisă de către participanții la întâlnirea de rugăciune și a fost citită în 10 limbi. Reprezentanții religiilor au confirmat angajamentul lor aprinzând una dintre lumânările din marele candelabru realizat special pentru această ocazie. Candelabrul a fost amplasat apoi în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, în amintirea angajamentului religiilor lumii pentru pace.

Unsprezece patriarhi ortodocși, conduși de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, au participat și ei la întâlnire. De asemenea, au participat șase capi ai unor Biserici Vechi-Orientale și a 16 Biserici și comunități creștine din Apus. A participat și o delegație din partea Patriarhiei Ortodoxe a Moscovei. Au fost prezenți reprezentanți ai celorlalte Biserici, comunități ecleziale, federații, alianțe mondiale vestice și organizații ale iudaismului, budismului, tenrikyo, șintoismului, islamismului, jainismului, sikhismului, hinduismului, zoroastrismului, religiilor africane tradiționale și ale creștinismului.

Au participat, de asemenea, reprezentanții episcopatelor din țările aflate în situații de război sau lovite de violență și terorism, incluzând Spania, Columbia, Filipine, Indonezia, Algeria, Angola, Burundi, Nigeria, Pakistan, Ruanda, Sri Lanka și Sudan. A fost prezent și rabinul șef David Rosen, directorul internațional al relațiilor interreligioase al Comitetului Evreiesc American, președinte al Consiliului Internațional al Creștinilor și Evreilor și președintele Conferinței Mondiale pentru Religie și Pace. Niciodată până acum, cu această ocazie, nu au mai răspuns unei invitații papale atât de mulți musulmani. Marele muftiu Mustafa Ceric de Bosnia Herțegovina a participat și el. Budismul Rissho Kosei-Kai a fost reprezentat de Nichiko Niwano, fiul lui Nikkio Niwano, fondatorul acestei asociații, care a fost primul observator necreștin la Conciliul Vatican II, și care a mai participat și la întâlnirile din 1986 și 1993 din Assisi.

În total, în jur de 300 de persoane s-au alăturat papei și delegației de 33 de cardinali, arhiepiscopi și episcopi conduși de cardinalul Angelo Sodano, secretarul de Stat al Vaticanului. Au mai călătorit într-un tren special de la Vatican reprezentanții mișcărilor și comunităților ecleziale, cum ar fi Focolarii, "Sant' Egidio", Comunione e Liberazione, Mișcarea Neocatecumenală și Comunitatea din Taizé.


 

Programul pentru Ziua de Rugăciune pentru Pace

Joi, 24 ianuarie 2002, Vatican
08.30 Plecarea cu trenul din gara Vatican spre Assisi.
10.30 Sosirea la gara "Sfânta Maria a Îngerilor" (Assisi).
Ceremonie de primire din partea reprezentanților guvernului italian, a episcopului de Assisi-Nocera Umbra - Gualdo Tadino, a prefectului de Perugia și a primarului de Assisi.
Deplasarea spre Piața "Sfântul Francisc".
11.00 Mărturii de pace prezentate de reprezentanți ai diferitelor religii, în Piața "Sfântul Francisc". Cuvânt de deschidere rostit de cardinalul François Xavier Nguyen Van Thuân, președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace. Mărturii ale reprezentanților Bisericilor Ortodoxe, ai Comuniunii Anglicane, ai Bisericilor rezultate din Reformă, ai hinduismului, ai religiilor tradiționale africane, ai budismului, ai iudaismului și ai lumii islamice. Discurs al Sfântului Părinte.
12.00 Deplasarea reprezentanților diferitelor religii în diferite locuri din Assisi.
12.30 Rugăciunea pentru pace a reprezentanților diferitelor religii, la locurile în care se află. Sfântul Părinte va prezida rugăciunea creștinilor în bazilica mică a sfântului Francisc.
15.30 Angajament comun pentru pace și ceremonia de plecare din Piața "Sfântul Francisc". Cuvânt de încheiere rostit de cardinalul Francis Arinze, președintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Lecturi în engleză, arabă și italiană ale angajamentului comun pentru pace. Sfântul Părinte va aprinde o lumânare în candelabru, urmat de toți reprezentanții religiilor. Scurtă exortație a Sfântului Părinte. Discurs al cardinalului Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Schimbarea semnului păcii între reprezentanții diferitelor religii.
16.30 Deplasarea din Piața "Sfântul Francisc" la Mănăstirea "Sfânta Clara". Scurtă vizită privată și întâlnire cu clarisele în bazilica "Sfânta Clara" din Assisi.
Deplasarea la bazilica "Sfânta Maria a Îngerilor" din Assisi. Scurtă vizită privată și întâlnirea cu comunitatea de călugări.
17.30 Ceremonie de plecare cu participarea reprezentanților guvernului italian, a episcopului de Assisi-Nocera Umbra - Gualdo Tadino, a prefectului de Perugia și a primarului de Assisi, la gara "Sfânta Maria a Îngerilor" (Assisi).
17.45 Plecarea cu trenul din gara "Sfânta Maria a Îngerilor" din Assisi spre Vatican.
19.45 Sosirea în gara Vatican



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat