Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri interne

Adunare CRSM
În perioada 15-17 octombrie a avut loc la Cluj Cea de-a XIII-a Adunare Generală a CRSM (Conferința Superioarelor Majore din România) la care a asistat PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparh de Cluj-Gherla, responsabil cu viața consacrată din partea Conferinței Episcopale Române și arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy de Alba-Iulia. Au fost prezente 46 de reprezentante din cele 71 de congregații feminine active din România. Tema dezvoltată a fost: "A promova o spiritualitate de comuniune" (Novo millennio ineunte). În România sunt 1354 de călugărițe de viață apostolică de rit latin și bizantin.

Recepție
Marți, 22 octombrie, nunțiul apostolic în România, Jean-Claude Périsset, a oferit o recepție cu ocazia celei de-a 24-a aniversări a inaugurării pontificatului papei Ioan Paul al II-lea. La eveniment au participat episcopii catolici din țară (întruniți la București în Conferință Episcopală 21-23 octombrie), PF Teoctist, patriarhul României, reprezentanți ai altor culte, ambasadori, personalități ale vieții politice, științifice și culturale... Pentru Nunțiatura Apostolică, această zi reprezintă ceea ce pentru alte ambasade este ziua națională sau a independenței. Episcopii catolici, în frunte cu nunțiul apostolic au celebrat marți seara în catedrala "Sfântul Iosif" din București o sfântă Liturghie prin care au mulțumit lui Dumnezeu pentru păstorul care stă la cârma întregii Biserici și s-au rugat pentru sănătatea lui. Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a devenit al cincilea ca durată din istorie.

Sfințire și inaugurare
La Onești, vineri, 27 septembrie, în sărbătoarea Sfântului Vincențiu de Paul a avut loc sfințirea și inaugurarea Bibliotecii "Sf. Vincențiu de Paul" oficiate de pr. Iosif Păuleț, paroh. La eveniment au participat oficialitățile locale și mulți credincioși. "Biblioteca este și rămâne pentru om un adevărat tezaur de cultură, de formare și de informare, ce nu poate fi înlocuit de audio-vizual, așa cum sunt tentați unii să creadă. Cartea și audio-vizualul sunt cuceriri ale omului, fiecare însă cu rolul, locul și valoarea sa. Suntem chemați să ne bucurăm de ele, să le respectăm și să le folosim cu înțelepciune spre ridicarea și nu spre căderea noastră", a menționat pr. Iosif Păuleț în cuvântarea sa. (Pr. Iacob Stolnicu)

Simpozion despre alcoolism
Alcoolismul și consecințele sale: realități și remedii, sub acest generic s-a desfășurat la Traian (NT) în casa Părinților Verbiți simpozionul: "Aspecte medico-psiho-sociale ale consumului de alcool. Modalități de intervenție". Simpozionul, la care a participat și episcopul diecezan, a avut loc în perioada 9-10 octombrie cu participarea părinților parohi și în perioada 11-12 octombrie cu participarea persoanelor consacrate, a laicilor angajați în programul de învățământ și a cadrelor sanitare, se înscrie în cadrul programului "Alt drum", program de asistență psiho-educațională a persoanelor cu probleme legate de alcool. Programul a făcut parte din inițiativele prevăzute în cadrul Sinodului diecezan și a fost coordonat de comisia responsabilă pentru desfășurarea Sinodului. Simpozionul s-a desfășurat în colaborare cu Dipartimento per le Dipendenze (Gorizia - Italia), Asociația pentru Promovarea Sănătății Familiei (5550-Roman, Spiru Haret, 70; tel. 0233/739010; 0745923825; e-mail: apsfromania@hotmail. com) și Fundația "Verbum" (5591-Traian, com. Săbăoani - Neamț; tel. 0233/735370; e-mail: verbiti@csc.ro).

Profesiune religioasă
În ziua de 13 octombrie, a avut loc la Valea Seacă, în cadrul unei sfinte Liturghii, prima profesiune religioasă a opt tinere din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi". Tinerele surori sunt: Regina Bulai (Nicolae-Bălcescu), Mihaela Percă (Săbăoani), Maria Dâncă (Prăjești), Cornelia Ciobanu (Săbăoani), Iulia Gârleanu (Butea), Ana Patrașc-Negru (Valea-Seacă), Irina Giurgică (Traian - Neamț), Tatiana Burlacu (Prăjești). La celebrare au participat pr. provincial al Fraților Minori Conventuali, Ion Ciuraru, Monseniorul Ilie Sociu, pr. Ieronim Enășoaie, parohul comunități din Valea Seacă, precum și alți preoți. (Sr. Iacinta Roca)

Lansare de carte
Vineri, 18 octombrie, ora 16.00, Episcopia Romano-Catolică Iași (Departamentul de Cercetare Științifică) și Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași au organizat la Palatul Culturii, Sala Henri Coandă, lansarea volumului: Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. II. Au prezentat: prof. dr. Ion Ghinoiu, Institutul de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu", București, Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. prof. dr. Anton Despinescu, Institutul Teologic Romano-Catolic Iași. Lansarea a avut loc și la Bacău sâmbătă, 19 octombrie, ora 11.00, apoi la Cluj pe 30 octombrie, iar la București va avea loc pe 8 noiembrie. Apărută la Editura Presa Bună, Iași, și tipărită la Vatican în condiții grafice deosebite, cu supracopertă, cartea este un impresionant volum de documente etno-folclorice, adunate de autor pe parcursul unor îndelungi cercetări în satele Diecezei de Iași. După volumul întâi apărut în 1999, cercetarea asupra universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni continuă în acest volum cu investigarea obiceiurilor tradiționale. În prima parte a lucrării sunt prezentate obiceiurile familiale, iar în partea a doua cele din ciclul calendaristic.

Liturghie cu medicii
Sâmbătă, 19 octombrie, membrii Asociației Medicilor Catolici din Iași au participat la o Liturghie în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, dedicată patronului lucrătorilor sanitari, sfântul Luca. Liturghia, prezidată de PS Aurel Percă, la care au participat îndrumătorul spiritual pr. Claudiu Dumea, părintele decan Iosif Dorcu, a însemnat pentru asociație și începerea unui nou an de activitate asociativă.

O nouă publicație
Grupul misionar "Inimă de mamă" din Iași a scos primul număr al revistei "Misionarul". Apărută în condiții grafice deosebite (color, format A4, 8 pagini), primul număr are în cuprins: "Vocația de a fi misionar", "Misionar în Maikona", "Fratele Iosif Chelaru", "Scrisoare din Togo", "Scrisoare din Coasta de Fildeș". Este a 29-a publicație de pe teritoriul Diecezei de Iași. În primele rânduri ale revistei, PS Petru Gherghel se adresează cititorilor spunând: "Publicația de față care se bucură să poarte acest nume «Misionarul» ne va oferi în paginile ei, număr de număr, amănunte despre această nobilă misiune, ne va îmbucura sufletul cu date privind evanghelizarea în țara și casa noastră, cât mai ales în lumea unde evanghelia n-a ajuns și trebuie să ajungă, după voința lui Cristos, până la marginile pământului..." Adresa: Centrul Misionar Diecezan: Parohia Romano-Catolică, jud. Iași, 6610-Tomești, tel. 0232/290506.

Bruno Forte la Iași
Bruno Forte, unul dintre marii teologi italieni ai zilelor noastre, a conferențiat sâmbătă, 26 octombrie, la Iași. În fața seminariștilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", a studenților de la Facultatea de Teologie Didactică, a preoților de la seminar și de la parohiile din Iași, teologul de la Napoli a ținut conferința: "Euharistia și Biserica". Prezenți au fost și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Bruno Forte a venit în România pentru perioada 23-27 octombrie. Joi, 24 octombrie, a ținut în București conferința: "Cristos, speranța noastră, dezvăluie sensul istoriei și al omului" (în fața preoților și apoi în fața audienței Institutului "Sfânta Tereza"). Bruno Forte s-a născut în 1949 la Napoli, a fost sfințit preot în 1973; a devenit doctor în teologie (1973) și în filozofie (1977). Este profesor titular de teologie dogmatică la Facultatea Pontificală de Teologie a Italiei meridionale, fiind și decan. A petrecut mult timp de cercetare la Tubingen și Paris. Este consultor la Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Sinodul diecezan
Luni, 28 octombrie, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași a avut loc întrunirea Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și ceilalți membri. S-a subliniat faza importantă care se apropie de final: catehezele, făcându-se o sinteză a răspunsurilor trimise de preoți; s-a făcut o informare cu privire la Sinod, amintindu-se și structurile diecezane fixate; s-au pus în discuție etapele străbătute până acum și pașii următori care sunt de făcut. Au fost aprobați noi membri în cadrul comisiei centrale; a fost propusă o schemă a temelor care vor fi tratate și au fost fixați responsabilii pentru fiecare temă. De asemenea, s-a prezentat și scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel cu privire la Anul Rozariului.

Aniversare
Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu sărbătoresc anul acesta 350 de ani de la fondarea congregației și 10 ani de prezență în România. Pentru aceste aniversări îi vor mulțumi lui Dumnezeu în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, la care va participa și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Liturghia va avea loc luni, 4 noiembrie, ora 11.00, în capela Mănăstirii "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni.

Sfințire de biserică
Duminică, 10 noiembrie, la ora 11.00, va avea loc Liturghia de sfințire a bisericii "Sfânta Ana" din Lespezi. Preasfințitul Petru Gherghel va prezida Liturghia la care vor fi prezenți mulți preoți și credincioși. Prin bunăvoința pr. Anton Sociu, construirea bisericii a început în 1973, dar s-au întrerupt după doi ani. După multe eforturi lucrările s-au încheiat în anul 1987. Turnul bisericii a fost început în anul 1991 și s-a finalizat în anul 1996. Biserica are 30 m lungime, 24 m lățime și 21 m înălțime. Comunitatea are 1041 de familii cu 3.677 de credincioși păstoriți de pr. paroh Marian Fechet și pr. vicar Eduard Farcaș.

Numiri
Prin decret episcopal, începând cu 1 septembrie, au fost numiți următorii preoți: pr. Cristinel Fodor: director spiritual și confesor la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași; pr. Eduard-Mihai Coșa: spiritual și confesor la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău.

 

Comunicat de presă
Conferința Episcopală Română

În zilele de 21-23 octombrie, la sediul Secretariatului General al Conferinței Episcopale Române din București, s-a desfășurat sesiunea ordinară de toamnă cu participarea episcopilor greco-catolici și romano-catolici.

Ca invitați ai Conferinței Episcopale au participat ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, Mons. George Sarauskas, reprezentant al Conferinței Episcopilor din Statele Unite, pr. Alois Bulai, pr. Cornel Cadar, Radu Capan, ipodiacon, Mons. Cristian-Arinel Sabău, pr. Ioan Tamaș și Mons. Petru Mareș.

Ordinea de zi a cuprins puncte referitoare la noua scrisoare apostolică a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, "Rosarium Virginis Mariae" și la alte documente ale Sfântului Scaun, la modul de colaborare între dieceze în domeniul mass-media catolice, stadiul dosarelor în procesul de beatificare a victimelor comunismului, necesitatea unei noi traduceri a Sfintei Scripturi, participarea unor delegați ai Conferinței Episcopale Române la diferite întâlniri, stadiul pregătirilor unor sinoade diecezane, alte subiecte de ordin intern.

În după-amiaza de 21 octombrie episcopii au concelebrat sfânta Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif", unde s-au rugat pentru Biserica din România și pentru unitate. În ziua de 22 octombrie au participat la recepția oferită de Nunțiatura Apostolică din București în onoarea Sfântului Părinte, la cea de-a 24-a aniversare a pontificatului, iar în seara aceleiași zile au concelebrat sfânta Liturghie rugându-se, împreună cu credincioșii prezenți, în catedrală, pentru Sfântul Părinte.

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinței Episcopale să aibă loc la Blaj, în zilele de 20-22 mai 2003. (Pr. Cazimir Budău, secretar general)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat