Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Vești de la celălalt capăt al secerișului

A trecut aproape un an de când am ajuns în Coasta de Fildeș, timp în care am depus eforturi pentru a mă adapta cât mai bine realităților de aici. Când mi-am spus că sunt gata de lucru, mi-a fost dat să trec prin situații surprinzătoare care mi-au marcat viața de misionar.

Cred că ați auzit de lovitura de stat din Coasta de Fildeș. Trăind îndeaproape experiența acestui război civil de pe poziția unui preot, străin și alb totodată, am înțeles mai bine ce înseamnă să fii misionar: curajul de a da mărturie indiferent de situație. În timp ce rebelii se plimbau nestingheriți prin fața misiunii, iar rafalele de arme automate se auzeau atât de aproape încât aveam impresia că eram pe un front, totul a prins o altă nuanță: ceea ce știam că se află deja în mine, dar nu am avut vreodată ocazia să mărturisesc, a ieșit la iveală: solidaritate în suferință, compasiune, iertare, dragoste și foarte multă credință. A celebra sfânta Liturghie, implorând încetarea războiului pe care îl trăiești tu însuți, provoacă în tine mari transformări pe toate planurile.

În situația confuză în care mă aflu îmi îndrept ochii spre cer și mă rog pentru pace. Uniți-vă cu mine în aceeași rugăciune! (Pr. Adrian Stoica, Abidjan, Anankoua-Koute, 11.10.2002)

Joi, 19 septembrie, o zi ca oricare alta, ne-am dus la Liturghia de dimineață; înainte de a începe, sr. Flavia ne-a spus că în oraș "se trage", încă de pe la 4.00 dimineața. După micul dejun, sr. Armida ne-a spus să avem grijă: cum și ce vorbim cu ceilalți căci toate suntem străine; vorbele ei m-au străpuns. La dispensar, totul era diferit, bolnavii nu au venit în număr mare ca de obicei, din cei nouă medici care trebuiau să vină au venit doar trei. Asta îmi aducea aminte de revoluția din '89. Am avut o zi cu program prelungit. Seara am putut vedea la TV o parte din cele întâmplate: s-a tras în școala jandarmilor și a fost ucis un ministru "mult iubit de popor". Speram că totul se va sfârși cât mai repede, însă n-a fost să fie. Mulți oameni, în special bătrânii, copiii și cei bolnavi au de suferit din cauza celor care nu se gândesc decât la ei. De ce atâta egoism?! Sâmbătă, 12 octombrie, la catedrala "Sfântul Paul" a fost o Liturghie specială pentru pace, concelebrată de doi episcopi și mai mulți preoți, iar oamenii au venit în număr mare.

Preasfințitul i-a îndemnat pe toți la rugăciune pentru pace și la recitarea rozariului, "arma cea mai importantă a creștinului", subliniind faptul că țara a fost încredințată încă de la începutul încreștinării ei sfintei Fecioare, regina păcii. Sperăm ca Domnul să liniștească această situație. Rugați-vă pentru pace în lumea întreagă. (Mihaela Gal)

Îmi amintesc de serile în care mama ne povestea despre vremurile de război și încheia mereu spunându-ne: "Dragii mei, oricât de grea vi s-ar părea viața, mulțumiți-i Domnului, că trăiți în vremuri de pace".

Acum, trăiesc într-o țară care se află în stare de război. Mi se pare ceva imposibil, greu de acceptat. Ce nevoie au acești oameni care deja se confruntă cu sărăcia de un război? Gândiți-vă că aici, majoritatea familiilor își procură hrana de pe o zi pe alta. Cei mai mulți și-au luat câte o bocceluță și pe cărări ascunse au plecat spre orașele vecine.

De teamă sau pentru anumite sume de bani promise mulți tineri s-au aliat cu rebelii. Armata, ducând lipsă de arme, a așteptat ceva timp până să îi înfrunte. Până în prezent, situația e neclară, cu atât mai mult cu cât nu se știe cine se ascunde în spatele rebelilor.

Lumea oscilează între speranță și descurajare, acceptând cu greu ca această țară frumoasă și ospitalieră să fie chinuită astfel.

Oamenii de aici se roagă mult pentru pace; rugați-vă cu noi ca pacea să ia cât mai curând locul războiului. (Monica Benedic)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat