Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mai aproape de unitate

Dialogul dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă a cunoscut un nou impuls prin vizita, între 7 și 13 octombrie, a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul Părinte. Prin această vizită, PF Teoctist a răspuns vizitei pe care papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în România, în mai 1999. În cadrul vizitei au semnat amândoi o declarație importantă care constituie un pas nou în drumul spre deplina unitate a celor două Biserici separate din anul 1054.

Patriarhul a fost însoțit de trei mitropoliți (Daniel, arhiepiscop de Iași și mitropolit al Moldovei și Bucovinei; Teofan, arhiepiscop de Craiova și mitropolit al Olteniei; Iosif, mitropolit al Europei Occidentale și de Sud), un arhiepiscop și diferiți reprezentanți ai Bisericii.

PF Teoctist a participat la audiența pe care Sfântul Părinte a acordat-o celor 200.000 de pelerini veniți la Roma cu ocazia canonizării fericitului Josemaría Escrivá de Balaguer, luni, 7 octombrie. Sfântul Părinte l-a prezentat pe patriarh pelerinilor, acesta rostind o scurtă cuvântare de salut, ca răspuns la invitația papei.

Vineri, 11 octombrie, patriarhul a fost primit după-amiază de cardinalul Camillo Ruini, în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, unde a asistat la o scurtă celebrare în cadrul căreia i s-a oferit o relicvă a sfântului Silvestru, destinată unei biserici ortodoxe din București. Preafericitul Teoctist i-a dat cardinalului Ruini crucea patriarhală și o icoană cu Mântuitorul Isus Cristos, preasfânta Fecioară și sfântul Ioan Botezătorul, subliniind că aceasta reprezintă un semn al dragostei și apropierii dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Catolică.

Sâmbătă, 12 octombrie, dimineață a fost o întâlnire între Sfântul Părinte și patriarh, când au ținut amândoi discursuri, și-au oferit daruri reciproc și au semnat împreună o declarație comună. Preafericitul Teoctist i-a oferit papei o cruce din aur, o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Isus și un tablou înfățișându-i pe cei doi Întâistătători de Biserici în timpul vizitei la București a Sfântului Părinte. La rândul său, suveranul pontif i-a oferit patriarhului o icoană în mozaic a Maicii Domnului cu pruncul Isus, lucrată la Vatican, și un inel episcopal. De asemenea, membrii delegației BOR au primit din partea suveranului pontif câte o cruce, pusă într-o cutie cu stema papală. În seara aceleiași zile, a avut loc o celebrarea ecumenică în amintirea mărturisitorilor credinței din secolul al XX-lea în biserica "Sfântul Bartolomeu", prezidată de patriarh, de cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, de cardinalul Ruini și de cardinalul Francis Eugene George, arhiepiscop de Chicago, care este titularul acestei biserici.

Vizita la Roma s-a încheiat cu celebrarea solemnă din ziua de duminică, 13 octombrie, a unei Liturghii, prezidată de Sfântul Părinte în prezența Preafericitului Teoctist și a delegației sale în bazilica din Vatican. Papa și patriarhul au celebrat împreună liturgia cuvântului, s-au rugat, au rostit mărturisirea de credință în limba română și s-au separat în momentul liturgiei euharistice. La sărutul păcii, episcopul Romei și episcopul de București s-au îmbrățișat, iar la sfârșitul Liturghiei au binecuvântat împreună credincioșii din bazilică. Papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat pe toți creștinii, inclusiv pe catolici, să își examineze conștiințele și să vadă dacă au întârziat sau întârzie progresul spre deplina unitate eclezială. Patriarhul Teoctist a ținut un discurs înaintea papei. "Diviziunea, înstrăinarea și izolarea creștinilor între ei nu sunt forme ale mărturisirii lui Cristos, care s-a rugat ca toți să fie una", a spus el.

În timpul șederii sale la Roma, Preafericitul Teoctist s-a întâlnit cu cardinalul Kasper, cu secretarul dicasterului și cu oficiali ai secțiunii orientale. Apoi a vizitat bazilicile "Sfântul Petru", "Sfânta Maria cea Mare" și "Sfântul Paul" din afara zidurilor, precum și Capela Sixtină.

A vizitat multe institute, precum cel Oriental, Universitatea Gregoriană, Comunitatea "Sant'Egidio", desigur comunitatea română prezentă la Roma și Milano, foarte numeroasă.

Patriarhul a donat bibliotecii Universității Gregoriene, care deține peste 800.000 de volume, un exemplar din Biblia de la București, volumul "Biserica întemnițată - preoți și ierarhi", un album "România - biserici, schituri, mănăstiri" și o plachetă omagială cu cei cinci patriarhi ai BOR. La această universitate învață 1.500 de studenți, printre care și români, care au burse de studiu de la Comitetul Catolic pentru Colaborare Culturală de pe lângă Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Patriarhul s-a rugat, împreună cu ceilalți înalți ierarhi care-l însoțesc, după care a făcut un scurt popas la Columna lui Traian.

Un eveniment important în timpul vizitei, l-a constituit întâlnirea patriarhului cu comunitatea ortodoxă română din Roma, la abația cisterciană de la "Tre Fontane" și în vechea biserică "Scala Coeli", pe care Ordinul Cistercienilor a dat-o spre folosință acestei comunități. În Italia activează 27 de parohii ortodoxe românești. În Roma, românii au trei biserici.

Patriarhul, invitat de Comunitatea "Sant'Egidio" (aceasta a organizat în anul 1998, la București, reuniunea internațională "Oameni și religii"), s-a întâlnit seara cu tinerii și a participat la o ceremonie de rugăciune în bazilica "Santa Maria" din Trastevere.

Singura instituție românească din Roma patronată de Sfântul Scaun, Colegiul Român l-a avut vineri, 11 octombrie, ca oaspete pe Preafericitul Teoctist. A fost primit în capela Colegiului "Pio Romeno" împreună cu ceilalți episcopi, oferindu-i-se spre sărutare Evanghelia și crucea. Din partea Colegiului, rectorul a oferit patriarhului o icoană ferecată în argint cu sfânta maramă, precum și un album cu imagini despre Colegiu, realizat de studenți. Pentru bibliotecă liderul ortodox a oferit câteva volume prețioase, printre care un exemplar din ediția anastatică a Bibliei de la București (1688). Oaspetele ortodox și-a exprimat bucuria de a-i întâlni cu această ocazie la Colegiu pe doi dintre ierarhii Bisericii Greco-Catolice - PS Virgil de Oradea și PS Florentin de Cluj-Gherla.

Patriarhul României a fost primit și la Spitalul Pediatric "Bambino Ges " pe care a cerut să-l viziteze și datorită colaborării Ministerului Sănătății din România cu acest spital.

Patriarhul s-a întâlnit și cu președintele Republicii Italia, Carlo Azeglio Ciampi, la Palatul Quirinale și cu președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italia, Silvio Berlusconi. Preafericitul Teoctist a fost și oaspete de onoare la o recepție dată de ambasadorul României la Vatican.

Întâlnirea dintre cei doi lideri religioși, care s-a desfășurat sâmbătă, 12 octombrie, în biblioteca privată a papei, a constituit unul dintre cele mai importante momente ale vizitei de o săptămână a patriarhului ortodox român la Roma. Cei doi lideri au semnat o declarație comună în care Bisericile Catolică și Ortodoxă se angajează să caute unitatea.

"Întâlnirea noastră trebuie considerată un exemplu: frații trebuie să se întâlnească pentru a se împăca, pentru a reflecta împreună, pentru a descoperi mijloacele de a ajunge la înțelegere, pentru a-și expune și explica unii altora propriile argumente", se spune în declarația comună. Documentul atinge probleme precum vestirea de către catolici a evangheliei în pământuri ortodoxe - practică la care Patriarhia Ortodoxă de Moscova se opune, catalogând-o ca "prozelitism".

"Suntem în acord în recunoașterea tradiției religioase și culturale a fiecărui popor, dar și a libertății religioase", continuă documentul. "Evanghelizarea nu poate fi întemeiată pe un spirit competitiv, ci pe respect reciproc și pe cooperare, care să recunoască fiecăruia libertatea de a trăi după propriile convingeri, în respect față de apartenența sa religioasă". Papa și patriarhul au afirmat că mărturia creștină va fi mult mai credibilă, în special în Europa, dacă va fi oferită în unitate.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat