Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ioan Casian - imbold pentru unitate

ÎPS Bernard Panafieu, arhiepiscop de Marsilia, a oferit un interviu cu privire la relicvele lui Ioan Casian și la impresiile din România. Redăm aici o parte din acest interviu.

- Excelența voastră, ați venit de la Marsilia în România, pentru Sărbătorile Iașiului, însoțind relicvele sfântului Ioan Casian. V-aș ruga să vă prezentați pentru cititorii noștri.

Eu sunt arhiepiscopul catolic de Marsilia. Sunt preot din 1956 și episcop din 1974; 16 ani am fost arhiepiscop în Aix-en-Provence (1978-1994) iar din 1995 sunt arhiepiscop de Marsilia. Trebuie să spun că Marsilia este un oraș cosmopolit. Aici putem întâlni oameni de diferite rase, de diferite culturi, de diferite religii, iar noi ne străduim să vestim evanghelia într-o lume atât de variată. Și aici este lume săracă, tineri fără lucru. Sunt tineri în căutarea unui loc de muncă, dar și în căutarea unei motivații de a trăi, a sensului vieții. Iar noi, ca Biserică Catolică, prin mărturia pe care o dăm, prin evanghelia pe care o predicăm, avem o misiune cu totul specială care constă în a arăta tuturor drumul vieții, adică a-l arăta pe Cristos care a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața".

- Ați venit în România pentru a însoți relicvele sfântului Ioan Casian. Ce constituie pentru Marsilia aceste relicve?

Pentru noi Ioan Casian este unul dintre fondatorii Bisericii noastre, și noi toți suntem convinși că el vine de aici de la voi. El a traversat întregul bazin al Mării Mediterane și a avut o îndelungată experiență în Egipt. El a adus la noi, în sudul Franței, toată bogăția monahismului oriental. Așa se face că el a fondat la Marsilia două mănăstiri, una pentru bărbați și una pentru femei, iar aceste mănăstiri au fost un punct de plecare pentru o nouă evanghelizare. Pentru noi Ioan Casian a fost o mare personalitate. Noi toți din Marsilia și din Provence (în general, din sudul Franței) suntem convinși că el a fost un mare om de cultură și spiritualitate.

- De ce totuși biserica, în care se păstrează osemintele sfântului Ioan Casian, se numește "Sfântul Victor"?

Se cheamă "Sfântul Victor" pentru că această biserică exista deja când a sosit Ioan Casian, sfântul Victor fiind un martir din timpul persecuțiilor. Se pare că sfântul Victor, împreună cu câțiva însoțitori, a fost primul martir care a însămânțat credința creștină la Marsilia.

- Ați mai însoțit și în alte țări aceste relicve?

Nu, niciodată. Este pentru prima dată că aceste oseminte sunt duse oficial într-o altă țară. Eu m-am bucurat și am aprobat acest pelerinaj, știind că pentru câteva zile iubitul nostru Ioan Casian se va întoarce pe pământul său natal, acasă la ai lui. Și mai cred că ar putea fi un frumos imbold pentru unitate: la vremea aceea el a unit, într-un mod admirabil, cultura Orientului cu aceea a Occidentului.

- Creștinii din Marsilia știu că Ioan Casian este originar din România?

Creștinii fervenți știu asta. Dar pentru majoritatea populației, personalitatea lui Ioan Casian este mai greu de înțeles. Un prim motiv ar fi că scrierile sale sunt foarte austere, sunt greu de citit. Apoi creștinii de azi au adesea ispita de a uita rădăcinile lor spirituale și pe strămoșii care le-au oferit credința.

- Eu am auzit despre o tradiție care spunea că Lazăr din Betania, prietenul lui Isus, a ajuns la Marsilia. Ce ne puteți spune?

Creștinii din primele secole ale Bisericii, în măsura în care pierdeau contactul cu locurile și cu datele exacte ale vieții lui Cristos, au început să facă apel la persoane care au fost martore ale învierii lui Isus, la persoane care au atins "Cuvântul vieții", cum spune sfântul Ioan. Așa se face că primii creștini din sudul Franței s-au atașat de persoanele de la Betania, de prietenii lui Isus: Lazăr, Marta și Maria Magdalena. Prin urmare, s-a spus că sfântul Lazăr a fost primul episcop de Marsilia. Maria Magdalena a murit într-o grotă, nu departe de Marsilia, la Saint Bohm, iar trupul ei a fost înmormântat în biserica "Sfânta Maxima", la câțiva kilometri de Marsilia. Azi este foarte venerată de creștini.

- Am înțeles că sunteți pentru prima dată în România. Acum, după ce ați avut câteva experiențe aparte aici la noi, cu ce impresii vă întoarceți acasă?

Am fost foarte impresionat de credința poporului român, într-un mod deosebit aici, la Iași. Am văzut modul oamenilor de a se ruga în cadrul acestui pelerinaj, ceea ce este uimitor. Am văzut foarte multă lume, dar ceea ce mi-a plăcut e că am văzut mulți tineri și mulți copii. Cred că Biserica din România poate fi mândră de fiii ei, chiar dacă a cunoscut și perioade mai grele în ultimii ani. Acum Biserica de aici pare că iese victorioasă la lumină ca Isus în ziua de Paști. Cred că trăiți o frumoasă experiență religioasă, fie că e vorba de Biserica Ortodoxă, fie de Biserica Catolică. Am întâlnit episcopi de ambele confesiuni și pot să spun că s-au făcut pași destul de mari în aceste zile pe drumul unității și al comuniunii.

A consemnat pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat