Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Exerciții spirituale
Din programul pastoral al Diecezei de Iași prevăzut pentru anul acesta fac parte și exercițiile spirituale pentru preoți, care sunt în același timp și o pregătire în cadrul celebrării Sinodului diecezan. Exercițiile spirituale se desfășoară la Casa de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian (NT) și Slănic Moldova, fiind organizate în mai multe etape: 22-26 aprilie; 13-17 mai; 20-24 mai; 14-18 octombrie; 18-22 noiembrie și 25-29 noiembrie.

Superiorul iezuiților la Iași
În perioada 5-9 septembrie, superiorul general al iezuiților, pr. Peter Hans Kolvenbach, s-a aflat în România. Pe lângă vizita efectuată la Cluj (unde a sfințit noua casă de exerciții spirituale și noviciatul) și cea de la București, oaspetele a vizitat pentru prima dată Dieceza de Iași. Programul vizitei desfășurată la Iași, în zilele de 7-8 septembrie, a debutat cu întâlnirea de la Episcopia Romano-Catolică de Iași cu Preasfințitul Petru Gherghel. La încheierea vizitei, PS Petru Gherghel i-a înmânat superiorului general un exemplar al cărții "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare". Duminică, 8 septembrie, distinsul oaspete s-a întâlnit cu membrii comunității iezuiților din Iași și a celebrat o Liturghie împreună cu ei. Cu ocazia vizitei la Iași au fost evocate legăturile istorice vechi de peste trei veacuri dintre Ordinul Iezuit și Dieceza de Iași; a fost analizată activitatea iezuiților în cadrul Seminarului Diecezan, încă de la înființarea lui. Un loc aparte în cadrul discuțiilor a fost acordat analizării apostolatului cu tinerii și activitățile desfășurate în domeniul cultural.

Lansarea Memorandumului
Marți, 24 septembrie, a fost lansat către Statul Român "Memorandumul credincioșilor greco-catolici din România și din întreaga lume", se anunță într-un comunicat de presă dat de Comitetul de Acțiune și Răspândire a Memorandumului. Memorandumul conține mai multe date și cereri operative concrete în vederea consolidării dreptului constituțional la existență al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (BRU). Documentul, tipărit în 2.000 de exemplare (în limbile română și engleză), dorește să convingă autoritățile Statului Român de obligația pe care o au de a repara nedreptățile săvârșite asupra Bisericii Greco-Catolice din România în anii 1945-1948, de către Statul Român comunist ateu. În comunicat este anunțată, pentru data de 29 octombrie, organizarea la Cluj-Napoca a unei conferințe de presă, în cadrul căreia se vor face publice rezultatele concrete ale acestei acțiuni, precum și demersurile ce vor urma, ora și locul de desfășurare a conferinței de presă urmând a fi comunicate ulterior. Textul integral al Memorandumului este publicat și pe Internet, la adresa: www.greek-catholic.ro/memorandum/.

Îngrijirea la domiciliu
Confederația Caritas România a organizat în ziua de 23 septembrie o conferință de presă cu tema: "Îngrijirea la domiciliu în organizațiile Caritas", având ca scop prezentarea activității Caritas în domeniul îngrijirii la domiciliu în contextul politicilor naționale de sănătate ale țărilor din Centrul și Estul Europei. Evenimentul a fost organizat în cadrul Conferinței Internaționale "Servicii de Îngrijire la Domiciliu în organizațiile Caritas din Europa", care s-a desfășurat la București în perioada 23-27 septembrie, la Palatul Patriarhiei Române.

Armata Maicii Domnului
Prin Decretul nr. 252/06.02.2001, PS Petru Gherghel a confirmat reactivarea Asociației "Armata Maicii Domnului" (Militia Immaculatae - M.I.), director național fiind numit pr. Alexandru Suceu. Asociația a existat și înainte de 1948, dar a trebuit să-și întrerupă activitatea o dată cu venirea comuniștilor la putere. Actualul centru este la adresa: Centrul Național al Asociației "Armata Maicii Domnului", str. Ștefan cel Mare, 268/B, 5500-Roman (NT); telefon 0233/741918. Asociația editează revista trimestrială "Steaua dimineții". Costul unui abonament este de 40.000 lei. Cei care doresc să promoveze activitatea asociației în parohia proprie sau doresc să se aboneze la revistă, să contribuie cu articole sau să sprijine financiar asociația, se pot adresa la Centru Național, sau direct la adresa: pr. Alexandru Suceu, Postulandatul Huși-Corni, str. Corni, nr. 85, jud. Vaslui, 6567 Huși.

Familia franciscană- Duminică, 8 septembrie, sărbătoarea "Nașterea Sfintei Fecioare Maria, la Noviciatul Franciscan din Prăjești, un număr de 23 de novici, au făcut profesiunea simplă (temporară) a voturilor religioase, în fața părintelui provincial Ioan Ciuraru.

- În ziua de 4 octombrie, solemnitatea "Sfântul Francisc de Assisi", la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, vor fi sfințiți diaconi (pentru Ordinul Franciscan) un număr de 20 de frați, prin impunerea mâinilor și rugăciunea arhiepiscopului Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România. Sfânta Liturghie de sfințire va începe la orele 10.30. Candidații la diaconat au făcut exerciții spirituale în perioada 24-29 septembrie, la Mănăstirea "Sf. Carol Borromeu" din Gioseni, avându-l ca predicator pe pr. Alberto Marson, SDV.

- În perioada 1-4 octombrie va avea loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman simpozionul internațional "In memoriam Petru Tocănel (3 noiembrie 1911 - 1 decembrie 1992)". La zece ani de la moartea pr. Petru Tocănel OFMConv., la 1 decembrie 1992 în Cetatea Eternă, unde și-a desfășurat întreaga sa slujire preoțească și academică, Institutul Teologic Franciscan din Roman îi comemorează calitățile umane, sacerdotale și științifice, dedicându-i Academia istorico-juridico-teologică. Cele patru zile se vor desfășura sub egida Curiei Provinciale a Fraților Minori Conventuali din România, sub patronajul Facultății "Sfântul Bonaventura" din Roma și al Universității Pontificale din Lateran (Roma), unde pr. Tocănel a predat 40 de ani norme generales, 30 de ani methodologia historico-juridica și 20 de ani jus graeco-romanum sive byzantinum și jura orientis antiqui mediteranei.

Serviciul de ajutor Maltez
În perioada 13-15 septembrie a avut loc la Iași adunarea conducătorilor de grupă a Tineretului Maltez din România. Au participat toți conducătorii de grupe de tineret din cele 26 de puncte de lucru din țară. Oaspeții au fost cazați la tabăra de la Ciric. În cadrul dezbaterilor s-au prezentat rapoarte asupra activităților desfășurate în fiecare punct de lucru și s-au făcut propuneri și planuri pentru noua perioadă de lucru. Sâmbătă, 14 septembrie, s-a organizat vizitarea mai multor puncte de interes istoric din Iași, iar seara au participat toți la sfânta Liturghie concelebrată de Mons. Grigore Duma și pr. Marcel Blaj în catedrala "Adormirea Maicii Domnului". (Gabriela Lucaci)

Deschidere oficială
Peste zece mii de credincioși s-au adunat la hramul bisericii "Sfânta Cruce" din Bacău duminică, 15 septembrie. O dată cu hramul a avut loc și deschiderea oficială a anului școlar la Seminar și la Liceul Catolic din Bacău. Sărbătoarea a fost onorată de prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și de prezența multor preoți din parohiile vecine. Biserica dedicată Înălțării Sfintei Cruci, cu aproape 5.000 de enoriași, este totodată și locul unde seminariștii (peste 100) și elevii de la Liceul Catolic (peste 200) participă la Liturghie duminica și în cursul săptămânii. Sunetul orgii clasice, recent instalată, și corul pe patru voci au oferit sărbătorii o solemnitate deosebită. (pr. Eugen Budău)

Pelerinaj la Sighet
În perioada 14-15 septembrie, corul bisericii "Sfântul Nicolae" din Bacău împreună cu Mons. Ștefan Erdeș a participat la un pelerinaj pe urmele înaintașilor noștri uciși în închisoarea de la Sighet. Personalitatea evocată în mod deosebit a fost cea a ep. Anton Durcovici pe care unii dintre cei prezenți au avut fericirea să-l cunoască personal. S-a vizitat închisoarea, astăzi muzeu, locul unde au fost puși în gropi comune cei uciși în închisoare, precum și comunitatea greco-catolică prezentă la Sighet. Pelerinajul în sine s-a înscris printre inițiativele de promovare a Sinodului diecezan, corul făcând parte din consiliul sinodal parohial.

Centru pentru refugiați
La București a fost deschisă Casa "Pedro Arrupe", noul centru al JRS (Serviciul Iezuiților pentru Refugiați) România. Edificiul a fost binecuvântat marți, 24 septembrie, de către PS Petru Gherghel, însărcinat al Conferinței Episcopale Române cu problema migrației. Au participat la acest eveniment dl. Yoichiro Tsuchida, șeful reprezentanței Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în România, John Doodis, directorul JRS Europa, reprezentanți ai Oficiului Național pentru Refugiați din Ministerul de Interne, reprezentanți ai Cultelor, ai Serviciilor și Organizațiilor din lumea refugiaților. Centrul "Pedro Arrupe" este primul de acest gen al unei organizații nonguvernamentale din România, care poate caza și asista refugiați și migranți aflați în situație de criză. Se află pe strada Opriș Ilie, nr. 54, sectorul 4, București, beneficiind de două corpuri de clădire, în care lucrează asistenții programului, voluntari, studenți...

Sfințire și inaugurare
Sâmbătă, 28 septembrie, la ora 10.00 a avut loc în biserica "Sfântul Iosif, Muncitorul" din Buruienești o sfântă Liturghie concelebrată prezidată de PS Petru Gherghel cu ocazia sfințirii și inaugurării Școlii "Pr. Gheorghe Patrașcu" și dezvelirea bustului în memoria aceluiași părinte. Din inițiativa primăriei Buruienești școala a fost renovată și i s-a dat numele de "Pr. Gheorghe Patrașcu". După sfânta Liturghie a fost citit decretul de numire al școlii și apoi sfințirea. PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu pr. Ioan Ciuraru, provincial al Fraților Franciscani, au primit diploma de cetățean de onoare. La sărbătoare, unde a cântat și fanfara, a participat întreaga comunitate împreună cu oficialitățile civile.

Curs
Pentru a veni în sprijinul familiei, Asociația Creștin Umanitară "Slujirea Vieții" din Iași în colaborare cu Asociația Programele "Buna-Vestire" din București organizează cursul "Planificarea familială naturală". Acesta se va desfășura în două etape, ambele solicitând o pregătire prealabilă a participanților. Prima etapă va avea loc la Iași, la Casa "Xaverianum" a Societății lui Isus, în perioada 31 octombrie - 3 noiembrie și va fi moderată de domnul Emanuel Cosmovici. Informații suplimentare, înscrieri și suportul pentru curs le puteți obține de la Daniela Cadar, tel. 0232/156793 sau 0744/253994. Cursul este adresat, în special, persoanelor care doresc să devină formatori, dar nu exclusiv lor.

Speranța bolnavilor
Spitalul catolic de la Barticești și-a îmbunătățit simțitor dotarea; începând cu luna septembrie dispune de un excepțional electroencefalograf, un ecograf Doppler Color, un histeroscop, un fibroscop și un bioptron performant; în luna octombrie va dispune de un electrocauter Erbe precum și de un cryotom de ultimă oră. În felul acesta, datorită performanțelor acestor aparate și nu fără aportul extrem de prețios al medicilor specialiști de la Iași, Piatra-Neamț și Roman, se lărgește gama investigațiilor în medicina internă, ginecologie și dermatologie.

La 10 ani
Anul acesta Frații Franciscani Capucini sărbătoresc 10 ani de prezență în România. Cu acest prilej va avea loc sfințirea conventului dedicat sfântului Francisc de Assisi în ziua de 5 octombrie ora 11.00 de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în prezența provincialului Fraților Minori Capucini din Napoli și a altor preoți și călugări din țară. În cadrul acestei solemne celebrări va avea loc profesiunea temporară a 11 novici.

Inaugurări
- În ziua de 5 octombrie va avea loc celebrarea de binecuvântare și inaugurare a Grădiniței "Maestre Pie" din Târgu Jiu a surorilor "Maeste Pie Venerini". Sfânta Liturghie de la ora 11.00 va fi prezidată de ES Ioan Robu, arhiepiscop de București, după care va avea loc un mic program artistic. Surorile amintite mai sus activează și în Dieceza de Iași din 1993, la Bacău "Fericitul Ieremia" și la Pildești.

- Episcopia Romano-Catolică de Iași, după o străduință de aproape opt ani, ajutată și susținută de prieteni și sponsori din țară și străinătate va inaugura duminică, 13 octombrie, ora 15.00, Grădinița "Sfânta Familie" din localitatea Gherăești, care va fi condusă de Surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" în colaborare cu Parohia Gherăești. Ceremonia de sfințire va fi făcută de PS Petru Gherghel însoțit de PS Aurel Percă. La sărbătoare sunt așteptați toți cei care au contribuit material sau spiritual la împlinirea acestui eveniment.

- Sâmbătă, 26 octombrie, la ora 16.00, va avea loc inaugurarea Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif" al Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași de către PS Petru Gherghel. A doua zi, 27 octombrie, va fi inaugurată Casa "Fericita Clara", centru social pentru copii, din Șcheia. La ambele inaugurări va fi prezentă și sora superioară generală Giustina Valicenti.

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal, începând cu 1 martie 2002, pr. lect. univ. Benone Lucaci a fost numit decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași; la 1 septembrie pr. Paul Budău a fost numit director coordonator la Școala Normală "Vasile Lupu" din Iași, clasele cu profil teologic. Tot prin decret episcopal, începând cu 9 august, pr. Mihail-Daniel Farcaș a fost transferat ca vicar la Rădăuți. Începând cu luna august Mons. Grigore Duma a primit confirmarea "usque ad beneplacitum nostrum" în funcția de cancellarius și penitentiarius magnus.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat