Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Înființarea Episcopiei de Bacău

După cum am avut ocazia de a scrie în prezenta revistă, la 16 iunie 1999 a luat ființă Departamentul de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, printre prioritățile căruia se numără și cea referitoare la deslușirea unor probleme controversate privind istoria catolicilor din Moldova. Pe această linie s-a înscris și elucidarea datei înființării Episcopiei Catolice de Bacău, situație finalizată într-un studiu semnat de Mons. dr. Anton Despinescu și dr. Dănuț Doboș. Fiind cel mai mare demers științific în acest domeniu, în cele ce urmează vom prezenta doar câteva premise și concluzii, urmând ca studiul integral să fie publicat în revista Buletin istoric, nr. 4 (2003).

Deși această problemă părea rezolvată încă din prima jumătate a secolului trecut, câțiva cercetători contemporani continuă să apeleze la unele narațiuni istorice care au ca puncte de plecare premise false în ceea ce privește subiectul în studiu. Întrucât "nu pot fi acceptate teorii și ipoteze așa-zis științifice care sunt în detrimentul adevărului istoric și al principiilor unei cercetări bazate pe documente de arhivă", membrii departamentului au reluat investigațiile în arhivele vaticane și au coroborat rezultatele lor cu studierea lucrărilor de specialitate din limbile polonă, germană, italiană, latină, maghiară și română.

Autorii studiului Noi contribuții la elucidarea înființării Episcopiei de Bacău au pornit de la analiza tradiției Bisericii Catolice locale în această problemă (memorialul istoric publicat în Codex Bandinus, momentul Iosif Berardi și un document al episcopului Alexandru Cisar), care susținea transferarea Episcopiei de Siret (înființată de papa Grigore al XI-lea la 9 martie 1371), la începutul secolului al XV-lea, în orașul Bacău.

Un capitol însemnat al acestui demers științific a fost rezervat analizei teoriilor privind fondarea Episcopiei de Bacău în intervalul 1391-1401. Ele aparțineau istoricilor Barnaba Kedzierski, Martin Baroniusz, Francisc Sulzer, Iosif Kemeny, Wilhelm Schmidt, Wladislav Abraham, Radu Rosetti, Iosif Pal, Petru Tocănel, Dumitru Niculăeș, Mihail Dan, Paul Hunfalvy, episcopul Melchisedec, Marian Zugaj, Herculan Malciuc, Andrei Fara, Ștefan Gorovei, Anton Coșa și Viorel Achim. În studiile semnate de aceștia se susținea, în baza unui presupus document emis de papa Eugen al IV-lea, la 15 septembrie 1439, fondarea de către papa Bonifaciu al IX-lea a unei episcopii la Bacău în perioada noiembrie 1391 - noiembrie 1392.

Împotriva acestor ipoteze, membrii Departamentului de Cercetare Științifică din Iași au analizat și prezentat concluziile investigațiilor făcute în arhivele vaticane și le-au întregit cu cele ale lui Konrad Eubel, Nicolae Iorga, Carol Auner, I.C. Filitti, Iosif Gabor, Romul Cândea, Gheorghe Moisescu, Petru Cadaru, Ștefan Pascu și Emil Dumea. Imediat după această expunere s-a trecut la cercetarea autenticității sau falsității documentului din 15 septembrie 1439, în baza analizei diplomatice și a criticii istorice făcute de Nicolae Iorga, Radu Rosetti, Konrad Eubel, I.C. Filitti, Iosif Gabor, Herculan Malciuc și Ștefan Gorovei. Un alt punct important al studiului l-a constituit fondarea Episcopiei de Bacău în anul 1607. Au fost evidențiate contribuțiile lui Carol Auner, Konrad Eubel, I.C. Filitti, Iosif Gabor, Chiril Karalevskij, Bonaventura Morariu și Gualbert Scaletta. La acest capitol s-a subliniat unanimitatea istoricilor în a-l desemna pe Ieronim Arsengo drept primul episcop de Bacău.

În baza analizei documentelor și a lucrărilor menționate mai sus, Mons. Anton Despinescu și dr. Dănuț Doboș au ajuns la următoarele concluzii: documentul publicat de Kemeny în anul 1846, în baza căruia s-a susținut formarea Episcopiei de Bacău în anul 1391, "rămâne un fals documentar, cât și un fals istoric, deoarece se referă la un eveniment inexistent și reprezintă un document care n-a fost niciodată eliberat de cancelaria pontificală"; nu există originalul presupusei scrisori din anul 1439 și nu a fost identificată copia pe care Kemeny susține că ar fi descoperit-o la Cluj; transferul scaunului episcopal de la Siret la Bacău nu își găsește argumente documentare, deoarece s-a demonstrat continuitatea istorică a Episcopiei de Siret în prima jumătate a secolului al XV-lea; unii istorici de prestigiu au luat drept veridice erorile științifice ale lui Kedzierski, Kemeny și Schmidt; procesul informativ al episcopului Ieronim Arsengo are o însemnătate particulară, astfel încât în anul 1607 avem de-a face cu "întemeierea unei episcopiei, nu cu o reînființare"; nu există o serie a episcopilor de Bacău înainte de anul 1607; s-a reafirmat identitatea lui Civitas Moldaviensis cu orașul Baia etc.

Deși concluziile sunt în număr mult mai mare, lăsăm cititorii să le descopere din analiza argumentelor pro și contra prezentate în studiu, fiind conștienți că s-a făcut puțină lumină în această controversă artificială generată de "lipsa unei cercetări științifice bazată pe documente și pe adevăr".

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat