Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sărbătorile Săbăoaniului

Sub genericul "Sărbătorile Săbăoaniului" au avut loc la Săbăoani, județul Neamț, trei zile de sărbătoare, atât pentru comunitatea locală cât și pentru întreaga Dieceză de Iași: sfințirea unei noi biserici, comemorarea a o sută de ani de la construirea bisericii actuale și inaugurarea unui muzeu al catolicilor din Moldova.

Oricine a avut ocazia de a trece în ultimele luni prin Săbăoani rămânea surprins de agitația care domnea în sat: unii se îndreptau grăbiți spre biserica nouă pentru a contribui prin munca lor la terminarea ei, alții lucrau de zor la rețeaua de apă stradală, alții ajutau la amenajarea sediului muzeului din localitate, mulți copii și tineri erau adunați în curtea bisericii vechi în vederea unor activități catehetice și liturgice etc. Însuflețiți de păstorii lor, toți credincioșii erau entuziaști de munca pe care o prestau în folosul comunității, având mereu în vedere faptul că la finele lunii septembrie totul trebuia să fie gata. Și așa a fost! Truda miilor de credincioși din Săbăoani a fost răsplătită cu realizări importante.

După-amiaza zilei de sâmbătă, 28 septembrie, a reprezentat încununarea eforturilor conjugate ale credincioșilor din cea mai mare comunitate catolică rurală din Moldova (peste 12.000 de suflete), a inimosului lor paroh pr. Toma Encuță, a arhitectului Ioan Tipa, a inginerului Petru Encuță și a binefăcătorilor din țară și străinătate, prin sfințirea și consacrarea bisericii Sfânta Cruce. Intenția lor de a construi o nouă biserică în Săbăoani a existat încă din anul 1991, dar "visul" a început să prindă contur în ziua de 3 mai 2001, când s-au demarat săpăturile pentru noul lăcaș de cult, având următoarele dimensiuni: 35 m lungime, 16 m lățime și 38 m înălțime. Realizarea acestui edificiu într-un timp așa de scurt a fost posibilă deoarece, așa cum declara părintele paroh, "construirea noii biserici este o «aventură» a săbăonenilor, prin care demonstrează tuturor credința lor în Dumnezeu".

Așa cum o demonstrează istoria, în decursul secolelor înaintașii săbăonenilor de azi au construit și alte biserici, ultima dintre ele fiind terminată acum o sută de ani sub coordonarea părintelui Caietan Liverotti. Pentru a omagia acest centenar, duminică, 29 septembrie, mii de credincioși și zeci de preoți, printre ei numărându-se și episcopii Ioan Robu, Petru Gherghel și Aurel Percă (fiu al satului), au participat la sfânta Liturghie de hram a bisericii Sfântul Mihail Arhanghelul și i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra comunității catolice de acolo în cei peste 400 de ani de atestare. În după-amiaza aceleiași zile a avut loc întâlnirea "fiilor satului", eveniment emoționant pentru sutele de săbăoneni care au părăsit localitatea natală cu ani în urmă și au revăzut-o acum total schimbată.

Ziua de luni, 30 septembrie, a constituit o altă etapă importantă din cadrul sărbătorilor care au avut loc la Săbăoani: inaugurarea Muzeului Catolicilor din Moldova. Manifestările prilejuite de acest eveniment au cuprins: o sfântă Liturghie pontificală, binecuvântarea clădirii muzeului, prezentarea monografiei coordonate de preotul Fabian Doboș, Săbăoani - file de istorie, precum și a altor cărții apărute sub egida Departamentului de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Catolice de Iași (Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. II; Silviu Văcaru și Anton Despinescu (coord.), Documenta Catholicorum Moldaviae; Dănuț Doboș, Biserica și școala; primele trei numere ale revistei Buletin istoric), un program artistic realizat de unii membri ai comunității din Săbăoani... Fiind un moment de referință pentru Biserica locală, la aceste manifestări au luat parte, pe lângă ierarhi și credincioșii din Dieceza de Iași, "fiii satului", mulți profesori și cercetători, precum și autorități civile din județul Neamț. Cele trei secțiuni ale muzeului (arheologie, etnografie și istorie) ilustrează prezența catolică la est de Carpați încă din secolul al XIII-lea, precum și aria de răspândire a acestora pe întreg teritoriul Moldovei.

Zilele de sărbătoare de la Săbăoani s-au constituit într-un adevărat reper pentru celelalte parohii catolice din Moldova și o veritabilă "piatră de aducere aminte" pentru descendenții locuitorilor din această comunitate.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat