Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Necesitatea misiunii

Misiunea este vestirea iertării

Papa Ioan Paul al II-lea îi îndeamnă pe catolici să fie misionari ai evangheliei lui Cristos, în noul context mondial, prin dialog și iertare. Sfântul Părinte adresează acest apel în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor (a LXXVI-a), care va avea loc duminică, 20 octombrie, cu tema: "Misiunea este vestirea iertării".

Date fiind anumite curente teologice privind valoarea mântuitoare a religiei, papa își începe mesajul afirmând că "la începutul celui de-al treilea mileniu creștin, datoria misionară este mai urgentă ca niciodată". "Numai iubirea lui Dumnezeu, capabilă să înfrățească oameni din orice rasă și cultură, va putea să facă să dispară diviziunile dureroase, contrastele ideologice, diferențele economice și asupririle violente care mai oprimă încă omenirea", se explică în mesaj.

Acest angajament nu înseamnă o simplă filantropie, ci un răspuns dat iubirii lui Isus. "Prin evanghelizare, credincioșii îi ajută pe oameni să se recunoască frați și, ca pelerini pe pământ, deși pe căi diferite, îndreptați cu toții spre patria comună pe care Dumnezeu, pe căile cunoscute numai de el, nu încetează să ne-o indice".

Dialogul

Astfel, "calea cea mai bună a misiunii este dialogul sincer; dialogul care nu se naște din tactică sau din interes și care nici nu este scop în sine", subliniază suveranul pontif. "Mai curând dialogul face să se vorbească altuia cu stimă și înțelegere, afirmând principiile în care se crede și vestind cu iubire adevărurile cele mai profunde ale credinței, care sunt bucurie, speranță, sens al existenței". De aceea, angajamentul "pentru un dialog atent și respectuos este o conditio sine qua non pentru o mărturie autentică adusă iubirii mântuitoare a lui Dumnezeu".

Iertarea

"Acest dialog este profund legat de voința de iertare, pentru că acela care iartă își deschide inima altora și devine capabil să iubească, să-l înțeleagă pe frate și să intre în sintonie cu el", adaugă Sfântul Părinte. "Pe de altă parte, practica iertării, după exemplul lui Isus, provoacă și deschide inimile, vindecă rănile păcatului și ale diviziunii și crează o comuniune adevărată".

Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor se încheie cu o invitație adresată celor un miliard de catolici de pe glob de a nu le fi niciodată "rușine de evanghelie". "Niciodată nu trebuie să ne fie frică să ne proclamăm creștini, ascunzându-ne credința. În schimb, este necesar să continuăm să vorbim, să lărgim spațiile vestirii mântuirii, pentru că Isus a promis că va rămâne mereu prezent în mijlocul ucenicilor săi".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat