Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințire de diaconi

Duminică, 16 decembrie, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne din noua catedrală din Iași, a avut loc sfințirea întru diaconat a 16 studenți din anul VI: 13 de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, doi de la Seminarul Internațional "Ioan Paul al II-lea" din Roma și unul de la Colegiul Capranica din Roma. Ei au făcut o săptămână de exerciții spirituale la Slănic Moldova, sub coordonarea pr. Ieronim Enăsoaie, paroh de Valea Seacă. La Liturghia prezidată de PS Aurel Percă au fost prezenți pr. Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, rectorul Institutului Teologic din Iași, vicerectorul Colegiului Capranica, profesori de la Seminar, 45 de preoți și mulți credincioși din diecezele de București și Iași. Cu toată zăpada și frigul din iarna aceasta oamenii au venit de la distanțe mari: Buzău, Ciugheș, Faraoani...

Cei 16 tineri au răspuns afirmativ la întrebările episcopului, de șapte ori, pentru a indica plinătatea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. S-au angajat la trăirea celibatului; și-au asumat obligațiile slujirii diaconale; s-au angajat la trăirea acestei slujiri în umilință și iubire, ca ajutoare ale ordinului preoțesc; s-au angajat, de asemenea, la păstrarea misterului credinței pentru a o vesti prin cuvânt și faptă; au spus da-ul lor pentru rugăciune și Liturgia orelor; au promis că își vor conforma viața după exemplul lui Cristos euharisticul și că vor respecta și asculta de episcop.

Cuvintele esențiale ale sfințirii diaconale, centrul întregii celebrări, au fost cuvintele invocării Duhului: "Te implorăm, Doamne, revarsă în ei Duhul Sfânt care să-i întărească cu cele șapte daruri ale harului tău, pentru ca să poată împlini slujirea lor".

Duhul Sfânt a umplut inimile candidaților, el i-a copleșit cu darurile sale. Șapte daruri care indică totalitatea capacității de a crede și de a iubi: entuziasm, bucurie, voință de dăruire, capacitate de a sluji, inteligență creativă, forță inspiratoare prin care Biserica crește nu numai ca realitate, dar se dezvoltă ca un trup viu, plin de ardoare, care umple istoria umană.

Rectorul Seminarului, superiorii și profesorii au fost prezenți pentru a arăta angajarea diecezei pentru formarea acestor tineri, apoi au fost preoți parohi din parohiile de origine ale candidaților, reprezentând angajarea și afecțiunea întregii Biserici pentru fiecare dintre ei. Au fost de față mai ales părinții, rudele, toți cei care cu rugăciunea și cu jertfa lor au fost aproape de ei.

La predică, PS Aurel Percă, după ce a explicat semnificația momentului (protagoniștii celebrării: Duhul Sfânt, candidații și cei prezenți) s-a adresat direct celor 16 care aveau să fie sfințiți diaconi: "Lumea, aparent departe de noi, este în realitate prezentă și este încredințată mâinilor voastre pentru ca s-o slujiți, într-un moment în care oamenii mai mult ca oricând suferă și au nevoie de ajutor. De la suferințele și durerea unor popoare care sunt pradă războaielor până la marile dureri ale națiunilor unde se suferă de foame, până la toate dificultățile noastre care ne înconjoară în fiecare zi, toate suferințele, tristețea care ne copleșește, sărăcia care apasă tot mai mult asupra multora dintre noi. În fața acestei situații se impune chemarea voastră la slujire, mai ales a celor mai săraci, a celor suferinzi, a bolnavilor; sunteți chemați să slujiți trupul Domnului euharistic care este aliment al speranței noastre".

Diaconii

Pentru Dieceza de Iași: Mihai-Cristian Anghel (22.09.1977 - Săbăoani); Sergiu Antal (03.11.1977 - Roman "Sf. Tereza"); Bartolomeu Blaj (19.08.1977 - Barticești); Claudiu-Cătălin Carteș (19.06.1978 - Bacău "Sf. Cruce"); Toni-Mihăiță Cântaciu (08.05.1977 - Tămășeni); Marcelin Chelaru (03.10.1977 - Barticești); Eduard Farcaș (04.08.1977 - Iazu Vechi - Săveni); Florin Farcaș (29.10.1977 - Barticești); Mihail-Daniel Farcaș (28.05.1971 - Săbăoani); Marian Gașpal (21.12.1977 - Tămășeni); Iulian Jitaru (23.06.1977 - Valea Mare); Felix Roca (29.08.1977 - Faraoani); Iulian Tancău (21.11.1976 - Lespezi); Costel Țăranu (19.10.1977 - Ciugheș).

Pentru Arhidieceza de București: Adrian Bârsan (04.12.1977 - Bacău "Sf. Cruce"); Cristian Buga (12.11.1977 - Buzău).

Sfințire de preot

În ziua de 15 decembrie,în biserica din Onești "Sfinții Petru și Paul" a avut loc sfințirea întru preoție, prin impunerea mâinilor episcopului Aurel Percă, a diaconului Leon Budău, membru al Congregației Fraților Minori Capucini. S-a născut la 15.08.1971 la Galbeni și a studiat la Napoli în Italia. La Liturghia concelebrată au participat aproximativ 30 de preoți împreună cu pr. Crescenzo Rauccio, provincialul de Napoli, și pr. Vittorio Clemente, fost rector la Onești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat