Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor

În centrul celebrării ecumenice propuse pentru săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2002 (18-25 ianuarie) se află tema aleasă pentru acest an: "În tine este izvorul vieții" (Ps 36,6-10). Textul a fost pregătit de o comisie internațională compusă din reprezentanți de la Departamentul "Credință și Constituție" al Consiliului Ecumenic al Bisericilor și ai Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, pornind de la o schemă pregătită de un grup ecumenic alcătuit din reprezentanți ai Consiliului European al Conferințelor Episcopale, care unește cele 34 de conferințe episcopale de pe continent și reprezentanți ai Conferințelor Bisericilor Europene alcătuite din 125 de aderenți din rândul protestanților, ortodocșilor, anglicanilor și membri ai Bisericilor catolice tradiționale. Grupul, alcătuit din 14 persoane, s-a adunat la Centrul Ecumenic Ottmaring din Augsburg, Germania..

În tine este izvorul vieții

În ciuda a mai multor obstacole istorice, teologice, culturale și psihologice, mare este speranța că în noul mileniu al erei creștine se va putea ajunge în curând la reconcilierea dintre cei care cred în Cristos. Se pare că nu a fost încă găsit modul de a doborî barierele care ne divid și împiedică o proclamare unitară a evangheliei în lume.

Bisericile europene au oferit întregii mișcări ecumenice un semn de speranță prin Charta ecumenica (semnată la Strasbourg la întâlnirea desfășurată în perioada 17-22 aprilie 2001), redactată în urma celor două adunări ecumenice continentale de la Basilea (în 1989) și de la Graz (în 1997).

Aceste adunări au avut scopul de a determina o reflecție asupra propriilor responsabilități atât față de evanghelie, cât și față de istorie. Documentul care exprimă implicarea Bisericilor către reflecții reciproce, mărturii și acțiuni comune într-o Europă unită, deși diversă, este asemănător unei hărți de navigație pe care Bisericile trebuie să o urmeze pentru a grăbi traversarea către portul unității vizibile. Trebuie să ne întrebăm din nou: unde este secretul reconcilierii și cheia pentru a utiliza cât mai bine instrumentul reprezentat de acest document?

Tema Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2002: "În tine este izvorul vieții" (Ps 36,6-10) sugerează că pentru a găsi cheia acestui secret trebuie să se descopere calea care duce către izvorul vieții. Simbolul izvorului ne amintește necesitatea de a ne întoarce la origini, la început, la rădăcini, la esențial. Pentru a merge înainte, creștinii au nevoie de a fi înrădăcinați în cuvântul lui Dumnezeu, care își revelează chipul său în Isus Cristos, în forța reînnoitoare a Duhului Sfânt, în descoperirea iubirii lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Fără lumina care provine din izvorul tuturor luminilor, problemele pe care le vom întâlni de-a lungul drumului vor rămâne învăluite în obscuritate și vor deveni pietre de poticnire insurmontabile. Izvorul face apel la imaginea apei care țâșnește din abundență. Noi cunoaștem bogăția simbolică și teologică a apei în Biblie, din cartea Genezei până în Apocalips. Apa purifică și dă viață. Credința, rugăciunea și acțiunea comună pot să facă să izvorască apa chiar și din pietrele aride ale amărăciunii și purifică păcătosul de diviziunea din sânul creștinismului.

Text biblic

Psalmul 36,6-10

Dreptatea ta este ca munții lui Dumnezeu,
iar judecățile tale, ca adâncul mării;
oameni și fiare izbăvești tu, Doamne!

Cât de neprețuită e îndurarea ta, Dumnezeule!
Fiii oamenilor în umbra aripilor tale vor nădăjdui;
se vor sătura din belșugul casei tale
și din noianul desfătării tale îi vei adăpa.
Că în tine este izvorul vieții,
întru lumina ta vom vedea lumină.

Păstrează îndurarea ta peste cei ce te cunosc pe tine
și dreptatea ta peste cei cu inima curată.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat