Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Nu există pace fără dreptate, nu există dreptate fără iertare

Cea de-a 35-a Zi Mondială a Păcii se va celebra la 1 ianuarie 2002. În mesajul său, papa Ioan Paul al II-lea a spus că instabilitatea provocată de atacurile teroriste din 11 septembrie va putea fi depășită doar bazându-ne pe elementele adevăratei păci - dreptatea și iertarea. În documentul publicat de Vatican, pontiful face o analiză fără precedent a fenomenului terorismului. El confirmă "dreptul la apărare împotriva terorismului. Un drept care trebuie, ca orice alt drept, să fie exercitat în respect față de regulile morale și juridice în alegerea scopurilor și a mijloacelor"..

Documentul de 16 pagini face, de asemenea, un apel la soluționarea prin negociere a conflictului dintre arabi și israelieni, care durează de o jumătate de secol. Mesajul, al cărui moto este "Nu există pace fără dreptate, nu există dreptate fără iertare", este un fel de decalog despre reconciliere. Scopul mesajului, declară papa, este de a trezi speranțele "că răul, acel mysterium iniquitatis, nu are ultimul cuvânt în viața omului". "Pacea adevărată, în realitate, este rod al dreptății", a declarat el. "Iertarea nu se opune sub nici o formă dreptății, deoarece nu constă în neglijarea drepturilor legitime de reparare a răului făcut". Dimpotrivă, iertarea caută "mai curând deplinătatea dreptății, conducând la acea liniște a ordinii care este mai mult decât încetarea fragilă și temporară a ostilităților, vindecând în profunzime rănile din inimile oamenilor. Dreptatea și iertarea sunt amândouă esențiale pentru o astfel de vindecare".

Pontiful explică faptul că reflecția lui vine, în particular, din propria sa experiență de viață. "Enormele suferințe ale popoarelor și ale indivizilor, printre care s-au numărat și mulți dintre prietenii și cunoscuții mei, cauzate de regimurile totalitare nazist și comunist, au fost mereu aproape de sufletul și rugăciunea mea".

Sfântul Părinte aplică apoi aceste principii la problema crucială a terorismului, "o adevărată crimă împotriva omenirii". Dreptatea recunoaște "dreptul la apărare împotriva terorismului. Un drept care trebuie, ca orice alt drept, să fie exercitat în respect față de regulile morale și juridice în alegerea scopurilor și a mijloacelor".

Reconcilierea, insistă papa, trebuie să conducă la "un angajament special în plan politic, diplomatic și economic pentru rezolvarea cu curaj și hotărâre a eventualelor situații de opresiune și de marginalizare care facilitează planurile teroriștilor. Recrutarea teroriștilor este de fapt mai ușoară în contextele sociale în care drepturile sunt călcate în picioare și în care nedreptățile sunt tolerate timp îndelungat".

Potrivit Sfântului Părinte, dreptatea și iertarea nu trebuie să fie principii aplicate doar de guverne, ci și de liderii religioși. Astfel el i-a convocat pe aceștia din urmă pentru o zi de rugăciune pentru pace la Assisi la data de 24 ianuarie. "Să nu ucizi în numele Domnului!", se spune în text.

Mesajul se încheie prin apelul la rugăciuni pentru victimele terorismului și ale războiului, ca și pentru "cei care l-au ofensat în mod grav pe Dumnezeu și pe om prin aceste acte necruțătoare, pentru ca să privească în inimile lor, să vadă răul pe care l-au făcut, să renunțe astfel la orice intenție violentă și să caute iertarea".

(După ZENIT preluat de pe situl www. greek-catholic.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat