Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Lumina de la Betleem

Lumina păcii de la Betleem, anul acesta a fost adusă mai întâi la Miercurea Ciuc de către Cercetașii maghiari. De acolo a fost purtată în Dieceza de Iași de către Monica Petrea și Vicențiu Rahău. Distribuirea luminii către alte parohii din dieceză s-a făcut prin intermediul scoutiștilor în cadrul unei sfinte Liturghii solemne care s-a celebrat în catedrala din Iași, vineri, 21 decembrie, ora 12.00. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, concelebrând pr. Alois Bulai și pr. Alois Hârja. La sfârșitul Liturghiei toți au fost salutați și de PS Petru Gherghel. Mai mulți scoutiști au luat în mici felinare lumina pentru a o purta în parohiile lor. Este al cincilea an consecutiv de când lumina păcii de la Betleem ajunge și la noi în țară. E o continuare a călătoriei luminii în lume, care a început în anul 1986 când un copil din Austria a aprins o candelă de la Grota Nașterii Domnului din Betleem, pe care a dus-o la Viena. Apoi a simțit nevoia să o dăruiască și altora și astfel s-au răspândit în peste 20 de state europene milioane de steluțe (Alina Afloarei).

Întâlniri ecumenice

- În perioada 30 noiembrie și 2 decembrie 2001 a avut loc la Casa Ecumenică din Onești o întâlnire cu caracter ecumenic. La această întâlnire s-au prezentat următoarele conferințe: "Misionarism și ecumenism" (pr. Iosif Păuleț); "Săptămâna ecumenică 2002 «În tine este izvorul vieții»" (fr. Florin Pietraru OSBM; "Fapte extraordinare despre Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea" (pr. Mario Querini).

- După întâlnirile trimestriale și apoi lunare, iată că acum Casa Ecumenică din Onești organizează întâlniri săptămânale. Întâlnirile vor avea caracter teologico-ecumenic și vor avea loc în fiecare sâmbătă dimineața. Cei interesați pot scrie la adresa: Casa "Domus Maria", str. Ion Creangă, nr. 8, jud. Bacău, 5450-Onești; tel. 034/314727.

Începerea noviciatului

Duminică, 9 decembrie 2001, a avut loc în capela Casei de noviciat "Buna Vestire" din Barați o sfântă Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu Mons. Ștefan Erdeș, decan de Bacău, în cadrul căreia opt candidate la viața consacrată și-au început noviciatul în Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot. Înainte de acest eveniment, postulantele au făcut tei zile de exerciții spirituale cu pr. Mihai Percă, profesor la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău. La sfânta Liturghie a fost prezentă superioara generală, precum și surori din același institut.

Vizită

La inițiativa pr. Iosif Antoci, în perioada 7-12 decembrie 2001, un grup de copii din Parohia Săbăoani au avut ocazia de a comemora cei 50 de ani de la moartea ep. Anton Durcovici la Viena. Tot în această perioadă au participat și la primiția ep. dr. Ludwig Schwarz SDB care a celebrat prima sfântă Liturghie în calitate de episcop. La această sfântă Liturghie și-au adus contribuția prin cântări și copiii din Săbăoani. După sfânta Liturghie a avut loc un program cultural conținând cântece și colinde românești. Copiii au fost însoțiți de pr. Anton Diacu, vicar de Săbăoani, precum și de îndrumătorul lor, Florentin Pal (Simona Antoci).

Administrarea Botezului

Sâmbătă, 8 decembrie 2001, la ora 18.00 a avut loc la Casa "O rază de soare" a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, care activează în Parohia "Sfântul Anton" din Huși, celebrarea Botezului a nouă copii infectați cu virusul HIV. Aceștia au fost preluați în urmă cu un an de la Centrul de Recuperare și Restabilire Neuro-Motor din oraș unde fuseseră abandonați de familiile lor. La ceremonie au participat alături de surorile comunității părinții de la ambele parohii, precum și de la Seminarul Franciscan din Huși, doamna directoare Dorina Sfabu și personalul laic cu care colaborează surorile (sr. Agnesa Farțade).

Numire

Prin decret episcopal, începând cu luna decembrie, pr. Marcel Blaj, vicar la Parohia "Adormirea Macii Domnului" din Iași a fost numit director al filialei Caritas, Iași.

A trecut la Domnul...

Duminică, 9 decembrie 2001, a trecut la cele veșnice Mons. Pantilimon Aștelean, fost vicar cu preoții în cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Pr. Pintea, cum era cunoscut, s-a născut la 22 noiembrie 1931, în comuna Râciu, județul Mureș. Studiile teologice le-a terminat în clandestinitate. A fost hirotonit la 22 octombrie 1964 de către PS Ioan Dragomir. După ieșirea Bisericii Greco-Catolice din catacombe, a activat ca secretar la Institutul Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca. A ocupat, de asemenea, funcția de postulator în cadrul cauzei de canonizare a celor șapte episcopi greco-catolici care au murit pentru credință în timpul regimului comunist. "Cu durere am aflat despre săvârșirea din viață a pr. prof. Pantilimon Aștelean... este notat în mesajul trimis de PS Petru Gherghel. Am considerat o coincidență binecuvântată faptul că pr. Pintea, care i-a purtat mulți ani reverenda relicve, a încetat din viață tocmai în zilele împlinirii a 50 de ani de la moartea vrednicului nostru episcop Anton Durcovici. Încredințăm iubirii divine sufletul prietenului și confratelui nostru...". Sfânta Liturghie de înmormântare a avut loc miercuri, 12 decembrie 2001, în catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca. După ceremoniile din catedrală trupul a fost depus în cimitirul central din Cluj-Napoca.

Dumnezeu să-l odihnească!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat