Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa va merge în Bulgaria

Ministrul bulgar de externe, Solomon Passi, a anunțat că papa Ioan Paul al II-lea va vizita Bulgaria pentru prima oară, între 23 și 25 mai 2002. Ministrul a făcut acest anunț după o întâlnire cu Mons. Renato Boccardo, care se ocupă de protocolul Secretariatului de Stat al Vaticanului. Mons. Boccardo a confirmat faptul că Sfântul Părinte dorește să fie în Bulgaria pe 24 mai, de sărbătoarea Sfinților Ciril și Metodiu, evanghelizatorii slavilor și autorii alfabetului slav. Papa va mai merge și la Plovdiv, la aproape 100 km de capitală, unde va beatifica trei preoți asumpționiști - pe părinții Kamen Vitchev, Pavel Djidjov și Josaphat Schichkov - care au fost împușcați de către comuniști în 1952. S-ar putea, de asemenea, ca papa să meargă și la Mănăstirea Rila, cea mai mare din Bulgaria. Sfântul Părinte se va întâlni cu Patriarhul Maxim și cu marele muftiu al musulmanilor, care reprezintă aproape 9% din populația țării. Patriarhul Maxim a declarat pentru publicația bulgară Troud: "Noi nu l-am invitat pe papa Ioan Paul al II-lea și nici nu îl invităm să ne viziteze țara. Dar dacă vine și dorește să ne vadă, îl vom întâmpina cu tradiționala ospitalitate bulgară".

Persecuții în China

Dieceza chineză de Feng Xiang din provincia centrală Shaanxi ar putea fi în pericol să dispară. Cotidianul italian La Repubblica a informat că poliția i-a arestat pe episcopul Lucas Li Jingfeng și pe asistentul său, a reținut mai mulți preoți, a închis trei mănăstiri și i-a trimis acasă pe seminariști, pe călugări și călugărițe. Citând surse locale, La Repubblica informează că poliția a mers la catedrala Feng Xiang și l-a ridicat pe episcopul Lucas Li spunându-i să "împacheteze cât mai multe haine", pentru o "lungă călătorie" și o lungă ședință politică. Episcopul de 81 de ani a fost luat împreună cu asistentul său și duși într-o localitate necunoscută. Nu se mai știe nimic despre ei din 4 noiembrie. Dieceza Feng Xiang a rămas acum cu doi preoți foarte bătrâni, de 78, respectiv 90 de ani. Primul este într-o parohie, celălalt la catedrală.

Un gest istoric

Într-un gest istoric, regina Elisabeta l-a invitat pe primatul catolic al Angliei și Scoției să vină la reședința din Sandringham și să predice familiei regale. Invitația adresată cardinalului Cormac Murphy-O'Connor marchează sfârșitul celor 500 de ani de antagonism și suspiciuni dintre monarh, ca și guvernator suprem al Bisericii Angliei, și Biserica Catolică, a informat The Telegraph. Invitația adresată de regină cardinalului reprezintă împlinirea unor ani în care relația de prietenie între inamicii istorici a fost clădită pas cu pas, cu mare atenție. În 1982 regina l-a primit pe papa Ioan Paul al II-lea în palatul Buckingham. În noiembrie 1995 ea a devenit primul monarh care de la Stuarzi ia parte la o slujbă catolică, asistând la Vesperele celebrate în catedrala din Westminster. În octombrie 2000 ea s-a întâlnit la Vatican cu Sfântul Părinte.

Un nou document

Vaticanul va publica în curând un document de 200 de pagini în care se explică în ce mod trebuie creștinii să privească iudaismul și poporul evreu. Documentul - pregătit de Comisia Biblică Pontificală, sub conducerea cardinalului Joseph Ratzinger - condamnă orice formă de antiiudaism. În prefața acestui document, cardinalul Ratzinger prezintă două întrebări cheie la care trebuie răspuns: dacă creștinii se pot considera pe bună dreptate moștenitorii tradiției scripturistice evreiești și "dacă modul în care Noul Testament îi prezintă pe evrei a contribuit la crearea ostilității față de poporul evreu". Documentul spune în concluzie că, deși există tensiuni clare între evrei și creștini pe marginea interpretării Sfintei Scripturi, "dialogul rămâne posibil, deoarece evreii și creștinii au în comun un patrimoniu bogat care îi unește".

Ecclesia in Oceania

Papa Ioan Paul al II-lea a promulgat exortația apostolică "Ecclesia in Oceania" pe 22 noiembrie. Această exortație a marcat încheierea Sinodului Episcopilor din Oceania, desfășurat la Roma în lunile noiembrie și decembrie 1998. Membrii comitetului post-sinodal și alți prelați din regiunea Pacificului s-au aflat alături de papa când acesta a promulgat oficial documentul într-o ceremonie din sala Clementină din Vatican. În acest document papa cere iertare populației indigene a acestui continent pentru abuzurile comise de preoți sau călugări.

Biserica din Oceania

Conform ultimului Anuar pontifical al Bisericii Catolice, botezații catolici din acest continent de insule risipite numără opt milioane, adică 27% din totalul populației. Majoritatea - peste 5 milioane - trăiesc în Australia. Următorul grup ca mărime, 1,4 milioane de catolici, se află în Papua Noua Guinee. Noua Zeelandă are 500.000 de catolici; Guam, 123.000; Noua Caledonie, 110.000; Polinezia Franceză, 89.000; iar Insulele Fiji, 84.000. Oceania continuă să fie un teritoriu al misionarilor, în special din Europa. Dintre cei 116 episcopi de pe continent, 40 sunt străini. Numărul preoților este în scădere. În 1993 erau 2.773 de preoți diecezani, iar acum sunt 2.681. Preoții călugări au scăzut de la 2.421 în 1993 la 2.246 astăzi. Numărul de călugărițe a scăzut, de asemenea, de la 12.708 la 11.627.

Ziua Comunicațiilor Sociale

Mesajul Papei Ioan Paul al II-lea pentru Ziua Comunicațiilor Sociale din 2002 se va concentra asupra internetului, în parte datorită interesului special pe care acest mediu de comunicații îl trezește în rândul tinerilor. Președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale, arhiepiscopul John P. Foley, a dezvăluit într-o declarație de presă faptul că Sfântul Părinte a ales ca temă "Internetul: un nou forum pentru proclamarea evangheliei". Ziua Mondială a Comunicațiilor, singura celebrare mondială propusă de Conciliul Vatican II (în documentul "Inter mirifica", 1963), este organizată în majoritatea țărilor în duminica dinaintea Rusaliilor. Anul acesta ea va fi în ziua de 12 mai.

Vocația la sfințenie

În mesajul său anual pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, papa Ioan Paul al II-lea a subliniat faptul că lumea are nevoie de vocații la preoție și călugărie pentru a contracara răul urii, al violenței și al opresiunii. Cea de-a 39-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații va fi celebrată la 21 aprilie 2002: a patra duminică a Paștilor. Mesajul Papei - scris în această vara anului trecut, dar publicat de Vatican în 25 noiembrie 2001 - indică faptul că tinerii trebuie să fie încurajați să evite "o viață de mediocritate", și să aspire la virtuțile creștine. "Orice vocație în Biserică este în slujba sfințeniei", scrie pontiful. El spune că familiile trebuie să joace un rol crucial în a-i ajuta pe tineri să își descopere chemarea lor.

Vânzările de Biblii

Vânzarea de Biblii a crescut în majoritatea principalelor librării din Marea Britanie, după atacurile teroriste din New York și Washington din 11 septembrie. Bisericile din Marea Britanie au relatat deja o creștere a numărului celor care frecventează Biserica peste săptămână de la atrocități încoace, dar se pare, de asemenea, că oamenii apelează la Sfânta Scriptura în încercarea de a găsi semnificația vieților lor și de a da sens lumii.

Întâlnire cu Sfântul Părinte

"Profit bucuros de această oportunitate de a reînnoi expresia gratitudinii mele față de poporul român, pentru aleasa ospitalitate ce mi-a fost rezervată în acea vizita", a declarat papa Ioan Paul al II-lea, în limba română, luni, 17 decembrie 2001, referindu-se la vizita sa în România de acum trei ani. Declarația a fost făcută în prezența delegației române prezentă la Vatican în frunte cu Ion Iliescu. Șeful statului a fost primit într-o audiența privată de 20 de minute, urmând apoi o audiență generală specială pentru membrii delegației române. Sanctitatea sa a mulțumit pentru darul de Crăciun, bradul din Carpații Orientali, și a apreciat activitatea României în îndeplinirea președinției în exercițiu a OSCE, în special "pentru stabilirea valorilor spirituale și a libertății religioase în regiune". Președintele Iliescu a precizat că vizita delegației române la Vatican marchează două premiere, una fiind legată de faptul că pentru prima dată o țară majoritar ortodoxă dăruiește Sfântului Părinte bradul de Crăciun și a doua se referă la acceptarea papei a titlului de membru de onoare al unei Academii dintr-o țară ortodoxă. Distincția a fost înmânată de președintele Academiei, profesorul Eugen Simion. Bradul a fost oferit în cadrul unei ceremonii care a avut loc după-amiază. Corul Colegiului Pontifical "Pio Romeno", colegiu unde studiază aproximativ 50 de studenți greco-catolici, din cele cinci eparhii ale Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a susținut în cadrul ceremoniei de înmânare a bradului un concert de colinde alături de corul de copii al Radiodifuziunii române. Bradul oferit de România a fost aprins în Piața "Sfântul Petru" de un copil român, în prezența reprezentanților Sfântului Scaun și a președintelui Ion Iliescu. La ceremonia din Piața "Sfântul Petru" au mai participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice din România, precum și reprezentanți ai conducerii politice. Au fost prezenți și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat