Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Primele impresii din Africa

(continuare din numărul trecut)

În ziua de 7 noiembrie 2001 pr. Isidor Mârț a plecat misionar în Kenya. El este unul din cei doi preoți care în ziua de 7 octombrie anul trecut în catedrala din Iași a primit din partea episcopului Petru Gherghel mandatul misionar. Părintele lucrează alături de pr. Eugen Blaj (misionar în Kenya deja de 2 ani) care, aflându-se în România pentru o scurtă vizită, l-a însoțit pe noul misionar ajutându-l să pună pentru prima dată piciorul în Africa și să-și înceapă activitatea printre africani.

- Sunt foarte bucuros că am parcurs cursul de limbă engleză. Pot să predic și să spovedesc în limba engleză. Sora Elisabeta din Congregația "Consolata" îmi predă în fiecare zi o oră de engleză. Sunt fericit că bunul Dumnezeu m-a ajutat să fiu misionar. Transmit tuturor celor care mă știu și părinților mei multe salutări. Tuturor le urez un Crăciun fericit și un an nou plin de binecuvântări (pr. Isidor Mârț - Kenya).

- Din fericire pentru noi călătoria a decurs fără nici o problemă deosebită. Căldura s-a făcut simțită imediat ce am coborât din avion. Pot spune că încă de la aeroport, în timp ce așteptam bagajele, am conștientizat bine faptul că sunt în Africa: toți cei din jur erau negri, cu excepția noastră și a câtorva călători. Prima zi aici mi-a fost puțin mai dificilă, atât din cauza climei care era aproape sufocantă, cât și pentru faptul că eram pe un teritoriu pe care nu-l cunoșteam; m-am simțit ca un copil de 3-4 ani pe care îl duci pentru prima dată la grădiniță, toți cei din jurul lui sunt străini pentru el, nu cunoaște bine locul, iar când mama pleacă de lângă el își dă seama că a rămas singur și începe să plângă. Așa este în prima zi, după câteva zile reușește să facă cunoștință cu ceilalți copii și începe să se simtă din ce în ce mai bine, urmând să meargă la grădiniță cu cea mai mare plăcere și să se simtă ca la el acasă. Acum totul începe să meargă bine aici; atât acomodarea cu clima cât și cea cu locul de muncă. Este uimitor să vezi cu câtă dăruire participă lumea la Liturghie și cât de mulți copii și tineri vin sâmbăta la cateheză. Ceea ce îmi dă curaj acum la început este și faptul că știu că nu sunt singură; sunt atâtea persoane care se roagă pentru noi. Sper că Dumnezeu îmi va da sănătate și harurile de care am nevoie ca să duc la bun sfârșit ceea ce am început (Mihaela Gal - asistentă medicală în Coasta de Fildeș).

- Despre Africa auzisem, citisem multe lucruri, dar întâlnirea cu Africa reală, nu cea din cărți, fotografii sau casete video, te marchează. Ajunsă la Lome (capitala țării), mă așteptam să văd un oraș după modelul occidental, dar am avut impresia că sunt într-un sat mare, care are totuși unele străzi asfaltate și câteva construcții moderne. Sărăcia, mizeria în care trăiesc multe familii, boala, suferința sunt întâlnite la tot pasul, dar totodată zâmbetul permanent, bucuria de a trăi te lasă fără cuvinte. Aici am înțeles ce înseamnă să te dăruiești total slujirii celui aflat în suferință, uneori să lupți cu mentalități atât de diferite pentru a salva viața unui copil, trăind o "aventură a iubirii" (Monica Bogdănel - educatoare în Togo).

Au consemnat pr. Benone Lucaci și pr. Pavel Chelaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat