Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cred în Dumnezeu?... sau îl iubesc pe Dumnezeu?

Există în viața fiecăruia dintre noi un moment în care, obosiți poate de zgomotul lumii în care trăim sau sătui de răutățile ei, simțim nevoia de tăcere, de liniște. Există un moment când inima noastră are nevoie de singurătate. Și atunci ne retragem în noi, în abisul eului nostru, pentru a discuta cu el, cu noi, despre noi. Și, în mod absolut natural, apare întrebarea: Ce sunt eu? De unde vin și încotro mă îndrept?

Sunt probleme pe care, în mod normal, nu ni le punem, prinși fiind în cotidianul în care suntem atât de bine ancorați, fizic și intelectual, încât cu greu ne putem îndrepta atenția spre altceva. Și totuși...

Avem zile rele și zile bune în care ne putem declara mulțumiți de ceea ce am realizat sau că am împlinit tot ceea ce ne propusesem pentru timpul respectiv. Dar ne întrebăm vreodată: "Eu, azi, pentru sufletul meu, ce am făcut?"

Ne numim cu multă nonșalanță "creștini". Dar ce înseamnă acest lucru? Faptul că părinții ne-au botezat? Într-adevăr, este un început. Dar mai departe?

Că acceptăm existența lui Dumnezeu ca pe un fapt dat și nimic mai mult? E simplu să spui: "Sunt creștin! Cred în Dumnezeu", dar problema aceasta este cu mult mai profundă. Cred în Dumnezeu sau doar accept existența sa?

Păcatul ca stare de viață nu reprezintă altceva decât a spune nu lui Dumnezeu. Faptul că spunem: "Sunt creștin", dar nu trăim tot ceea ce implică această afirmație, mai ales în legătură cu dragostea față de aproapele, faptul că mințim zilnic fără nici un fel de scuză, bârfim cu răutate și cinism împroșcând cu noroi pe aproapele nostru, faptul că îi desconsiderăm pe ceilalți, urcându-ne pe noi înșine pe un piedestal pe care l-am construit anume pentru noi și la care nimeni altcineva nu are dreptul să ajungă, faptul că păcatul necurăției tronează în inima noastră atotstăpânitor, faptul că rugăciunea a dispărut aproape cu desăvârșire din viața noastră, făcând din ea doar o datorie, toate acestea nu fac oare din afirmația "Sunt creștin!" o mare și sacrilegă minciună?

"Dacă nu-l iubești pe aproapele, pe care îl vezi, cum poți spune că îl iubești pe Dumnezeu, pe care nu-l vezi?"

Iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele sintetizează, într-un mod perfect, decalogul. Cele două porunci cer același lucru: iubirea.

Auzim atât de des în jurul nostru: "Cred în Dumnezeu!" Dar de câte ori auzim "Îl iubesc pe Dumnezeu!"? Foarte rar, poate chiar niciodată. De ce? Pentru că iubirea cere sacrificiu. A-l iubi pe Dumnezeu înseamnă a respecta legea lui, poruncile lui. Dar cum s-o facem, dacă e atât de comod să trăim asemenea celorlalți, asemenea majorității? Să ne lăsăm duși de valul păcatului, de lenea spirituală, de minciună, trădare, vanitate, desfrâu? Cum să renunțăm la toate acestea care acum ne fac la fel cu ceilalți? Cum să "riscăm" să fim ironizați, arătați cu degetul, pentru că am fi "altfel"?

Și atunci, nu e oare mai ușor, nu e mai comodă sintagma: "Cred în Dumnezeu!" Aparent, asta nu implică nimic. E ceva de genul "Dumnezeu e acolo sus, undeva!" Dar Dumnezeu nu este "acolo, sus". Este printre noi.

Da. Viața noastră de creștin trebuie să înflorească și să-i lumineze pe cei din jurul nostru. Viața de creștin înseamnă a spune nu păcatului. Și, începând de la a spune nu păcatului din noi, să dăm același răspuns și păcatului din jurul nostru. Avem lângă noi oameni, poate chiar prieteni, care trăiesc în păcat, departe de Dumnezeu. Ar trebui să avem curajul să le spunem unde și ce anume greșesc. Să le punem în față viața noastră reînnoită în fiecare zi în Cristos. Să nu fim lași, preferând o prietenie lumească, trecătoare, în locul unei prietenii cu - și în - Dumnezeu.

Pentru că, în această lume supusă invaziei de informație, materialism și comercial, supusă exclusiv simțurilor și vitezei în asemenea mod încât spiritualul se pierde undeva, departe, fiind considerat ceva inutil și perimat, când lumea este prea agitată pentru a zăbovi asupra meditației și a lecturilor biblice, viața creștinilor care într-adevăr își merită acest nume este singura Biblie pe care popoarele o mai citesc.

Ioana-Cristina Ursache



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat