Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

A construi în lume împărăția lui Cristos

Sfântul Părinte a canonizat duminică, 25 noiembrie, trei călugărițe și un episcop, prezentându-i ca modele pentru bărbații și femeile noului mileniu. Noile sfinte sunt: Paula Montal Fornés de Sfântul Iosif Calasanz (1799-1889), călugăriță din Spania, fondatoare a Institutului Fiicelor Mariei; Léonie Françoise de Sales Aviat (1844-1914), călugăriță și fondatoarea Congregației Surorilor Oblate ale Sfântului Francisc de Sales și Maria Crescentia Höss (1682-1744), călugăriță terțiară franciscană. La acestea se adaugă episcopul Giuseppe Marello (1844-1895), fondatorul Congregației Oblații Sfântului Iosif. În cei 23 de ani de pontificat, papa Ioan Paul al II-lea a canonizat 456 de sfinți și a beatificat alți 1.282 de slujitori ai lui Dumnezeu.

Amintind de sărbătoarea Cristos, Rege, papa Ioan Paul al II-lea a explicat că, așa cum "tâlharul cel bun", le-a auzit odinioară, acești patru sfinți au auzit cuvintele lui Isus: "Adevăr îți spun, astăzi vei fi cu mine în paradis".

Canonizarea a avut loc în bazilica "Sfântul Petru". În timpul predicii, Sfântul Părinte a subliniat mesajul transmis de noii sfinți.

Giuseppe Marello, născut la 26 decembrie 1844 la Torino, a fondat Congregația Oblații Sfântului Iosif, o comunitate de preoți și frați a căror vocație este să îi asiste pe preoți și clerici în misiunea lor de evanghelizare. În anul 1889, papa l-a numit pe Marello episcop de Asti, unde el s-a dedicat tinerilor și abandonaților. A murit la 30 mai, la Savona, în urma unei hemoragii cerebrale. Papa Leon al XIII-lea l-a descris ca o "piatră prețioasă a Bisericii".

Paula Montal Fornés s-a născut într-o familie de meșteșugari în Arenys de Mar, Barcelona, Spania, la 11 octombrie 1799. După ce tatăl ei a murit când ea avea 10 ani, a început să lucreze ca și croitoreasă și dantelăreasă, fiind în același timp implicată în parohie în catehizarea tineretului. În 1829 ea a fondat Institutul Fiicelor Mariei, deschizând o școală de fete în Figueras, în nordul Catalaniei. Încă șapte așezăminte s-au înființat înainte de moartea ei, la Olesa de Montserrat, Barcelona, la 26 februarie 1889. În momentul morții ei, 308 călugărițe și 38 de novice trăiau după idealul ei spiritual și educațional, care se ocupau de educația a 3.464 de fete în 19 școli aflate pe teritoriul Spaniei.

Léonie Françoise de Sales Aviat s-a născut la Sézanne, Franța, pe 16 septembrie 1844. La o vârstă tânără ea a descoperit spiritualitatea sfântului Francisc de Sales. Mai apoi, ca și călugăriță, și-a luat numele sfântului. În 1858, pr. Louis Brisson a fondat Opera Sfântului Francisc de Sales pentru a oferi educație umană și creștină tinerelor care munceau în fabricile de textile din zonă. Când a întâlnit-o pe Léonie, el a descoperit colaboratorul pe care îl căuta pentru fondarea Congregației Surorilor Oblate ale Sfântului Francisc de Sales. Planurile pr. Brisson s-au realizat în 1866, iar în 1911 papa Pius al X-lea a aprobat constituțiile. Sora Léonie Françoise de Sales, prima superioară generală, a fondat școli pentru educația primară în parohii și o casă pentru fete în Paris. Ulterior, munca de evanghelizare a congregației s-a răspândit și în alte părți ale Europei, și în sudul Africii și Ecuador.

Maria Crescentia Höss s-a născut la 20 octombrie 1682 la Kaufbeuren, Bavaria, și a fost botezată Anna. Ea a intrat în viața călugărească în orașul ei natal, unde și-a petrecut întreaga viață. Ca și călugăriță terțiară, timp de 40 de ani ea a trăit o viață mistică intensă, legată de o suferință interioară.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat