Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Împărăția lui Dumnezeu

În decursul mileniilor, omenirea a cunoscut multe imperii, care de care mai pretențioase în programe și legislații, în cuceriri și prăbușiri. Istoria lor, în fond, este aceea a naturii umane neastâmpărate, orgolioase, limitate și nu de puține ori falimentare.

Concomitent cu această istorie agitată a omenirii, constatăm o intervenție din partea Creatorului, stăpânul și dirijorul universului, dezvăluindu-și împărăția sa. Un moment crucial al acestei dezvăluiri îl vedem în întruparea Cuvântului lui Dumnezeu în ieslea Betleemului.

Începându-și activitatea de propovăduire, Isus Cristos spune: "S-a împlinit vremea și s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu. Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15).

Ce deosebire între cele două feluri de împărății! Împărăția umană, mai mult sau mai puțin cuprinzătoare, efemeră, și împărăția universală, durabilă, a lui Dumnezeu! În fața lui Pilat, Isus precizează că împărăția sa "nu este din lumea aceasta", adică nu este aidoma împărățiilor omenești cu mijloacele și falimentele lor. Împărăția lui Dumnezeu este de ordin spiritual, adresându-se sufletelor nemuritoare, create după chipul și asemănarea Creatorului. Intrarea în circuitul spiritual mântuitor se realizează prin convertire, adică prin lepădarea de duhul cel rău (Satana), și atașarea de trimisul lui Dumnezeu care aduce vestea cea bună, evanghelia. În acest scop îi alege pe cei 12 și îi trimite în toată lumea să ducă această veste. Așadar, împărăția lui Dumnezeu este aceea a evangheliei: împărăția adevărului și a vieții, a sfințeniei și a harului, a dreptății, a iubirii și a păcii. Cât de sugestive sunt în această privință cele șapte parabole relatate de evanghelistul Matei în capitolul al XIII-lea al evangheliei scrise de el. Intrăm în al doilea an al mileniului al treilea. Chiar dacă pentru lumea contemporană cuvintele imperiu, împărat, din punct de vedere socio-politic sunt demodate, pentru viața spirituală a întregii lumi pentru care s-a jertfit Fiul lui Dumnezeu întrupat, împărăția vestită de Isus Cristos rămâne mereu actuală, fiind expresia iubirii fără de sfârșit. Toți fiii Bisericii care trăiesc iubirea prin Cristos, cu Cristos, în Cristos, în unire cu Duhul Sfânt, spre cinstea și mărirea Tatălui, vor avea fericirea adevărată a copiilor lui Dumnezeu.

Merită să luptăm pentru această împărăție urmându-l pe comandantul suprem, împăratul universului: Isus Cristos

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat