Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Aniversare
Luni, 20 august, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman s-a concelebrat o sfântă Liturghie solemnă ca mulțumire pentru cei 33 de ani de activitate în via Domnului a promoției de preoți din anul 1968. Printre sărbătoriți a fost și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, care a fost celebrantul principal, însoțit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Ioan Ciuraru, provincial franciscan, precum și un mare număr de preoți. După sfânta Liturghie a avut loc un spectacol susținut de copiii parohiei.

Publicații noi
- O dată cu noul mileniu Parohia Romano-Catolică din Cleja iese în întâmpinarea credincioșilor din această comunitate cu publicația: "Iubire și speranță". Publicația se adresează tuturor celor care vor să-și formeze un bagaj de cunoștințe din diferite domenii, tineri sau vârstnici. Adresa publicației: Parohia Romano-Catolică, str. Alexandrina, jud. Bacău, 5529-Cleja, tel. 034/253011.

- Frații Augustinieni Asumpționiști au editat revista "Augustiniana" care vine în ajutorul celor care vor să se îmbogățească sufletește. Este o revistă format A4 și are 16 pagini. Adresa redacției: Casa "Sfântul Augustin", jud. Bacău, 5523-Mărgineni, tel. 034/211174.

Campusuri de formare
În parohia Huși-Corni, în perioada 12-15 iulie s-a desfășurat campusul de formare umano-spirituală pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, cu tema: "Tinerii în fața problemelor lumii actuale". Au participat circa 80 de tineri. Între 19-22 iulie, au participat și copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, la un campus de formare cu tema: "Cine este aproapele meu?". Au participat 173 de copii. În perioada imediat următoare, 26-29 iulie, s-a organizat un campus și pentru adulți (de la 20 de ani în sus) cu tema: "Familia creștină în fața problemelor lumii actuale". S-a pus accent deosebit pe rolul familiei în educația creștină a noilor generații, pe importanța dialogului în familie, despre integrarea familiei în Biserică și societate etc. Au participat în medie 60 de adulți în timpul săptămânii, iar în ziua încheierii campusului a fost biserica plină. La toate campusurile s-a insistat asupra importanței studiului și a trăirii creștine autentice în familie, Biserică și societate. Conferințele au fost ținute de pr. Sebastian Diacu, OFMConv. (Pr. Andrei Ficău, OFMConv.).

Acțiunea Catolică a Adulților
În perioada 24-26 august a avut loc la Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni campusul diecezan al Acțiunii Catolice Adulți cu tema: "Laicul, piatra vie, miracol de zidire și unitate în Biserică". Au participat câte cinci membri din fiecare parohie împreună cu președintele și vicepreședintele.

Familia franciscană
- În ziua de 1 septembrie, ora 10.00, va avea loc în biserica din Hălăucești ceremonia depunerii voturilor solemne și definitive a 36 de frați din Ordinul Franciscanilor Conventuali. Aceștia sunt: fr. Cristinel Balan (Bacău, "Sfântul Nicolae"); fr. Maximilian Vereș (Bogdănești); fr. Virgil Blaj, fr. Iosif Diac, fr. Lucian Horlescu și fr. Iulian Pița (Buruienești); fr. Eugen-Cristinel Roșu (Coman); fr. Emilian Antal (Faraoani); fr. Daniel Râtan (Gherăești); fr. Cristian Romila (Huși, "Sfântul Anton"); fr. Constantin Rudolf (Huși-Corni); fr. Iosif Beșleagă (Iugani); fr. Iulian Luzinschi (Lespezi); fr. Anton Bogdănel, fr. Benone A. Butacu, fr. Benone A. Butacu, jr., fr. Carmil Matieș, fr. Anton-Maricel Sascău, fr. Petrică Sascău, fr. Benoni Solomon și fr. Eusebiu Țâmpu (Luizi-Călugăra); fr. Iulian Budău (Nicolae-Bălcescu); fr. Ambroziu Angheluș, fr. Cristian Balint și fr. Teofil Petrișor (Nisiporești); fr. Vasile Minuț (Piatra-Neamț); fr. Ioachim Amariei (Rotunda); fr. Gabriel Enășcuț și fr. Ciprian Petrișor (Săbăoani); fr. Eusebiu Jicmon (Sărata); fr. Ciprian Antălucă (Tămășeni); fr. Narcis Giorgiuculesei (Traian-Neamț); fr. Valentin Farțade-Gabor (Valea Mare); fr. Matei Senteș (Vladnic).

- În ziua de 4 octombrie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi și a inaugurării noului an universitar 2001-2002, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman va avea loc sfințirea ca diaconi a unui grup de frați franciscani, prin impunerea mâinilor și rugăciunea Excelenței sale, arhiepiscop Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România. (Pr. Victor-Emilian Dumitrescu).

Formarea Formatorilor
După Sinaia-Bușteni în 1995, Timișoara și Iași în 1997, Oradea în 1999, Cluj în 2000, anul acesta în perioada 28-31 octombrie vor avea loc la Iași lucrările Seminarului Internațional Formarea Formatorilor, sesiunea a VIII-a, cu tema "Proiectul instructiv educativ al unei școli catolice" la care vor participa reprezentanți ai învățământului preuniversitar din țară și specialiști în proiectare-evaluare din Europa. Deschiderea festivă va avea loc la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași în ziua de 28 octombrie, ora 10.00, iar restul lucrărilor se vor desfășura la Școala Normală "Vasile Lupu" din Iași.

Reîncepere de cursuri
Școala de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia", cu sediul în Șos. Tudor Neculai, 14, 6600-Iași, tel. 032/223049, își va redeschide cursurile în luna octombrie pentru anul școlar 2001-2002. Înscrierile se fac la sediul școlii în perioada 15-30 septembrie. Pentru relații suplimentare se poate lua legătura cu pr. Pavel Chelaru la adresa amintită mai sus.

Sfințire de preoți
Duminică, 23 septembrie, va avea loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași sfințirea întru preoție a doi diaconi: Iosif Iacob (Șcheia) și Iulian Ianoș (Izvoarele). Ei au studiat la Roma și vor fi hirotoniți pentru Dieceza de Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat