Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Statistică
Catolicii cubanezi se apropie de sacramente în număr tot mai mare, având loc tot mai multe căsătorii și prime Împărtășanii. Aceste informații rezultă din statisticile Arhidiecezei de Havana, apărute în publicația catolică "Palabra nueva". Statisticile urmăresc cifrele din 1990 și 2000. Numărul total de Botezuri în 1990 era 27.609, crescând cu 22,1% în 2000, când s-au înregistrat 33.735 de Botezuri. În 1990 maslul a fost conferit la 4.054 de persoane, crescând la 5.769 în 2000, adică cu 42,3%. "Și mai importantă este creșterea numărului celor care au primit sacramentele Mirului, Căsătoriei și Euharistiei", a explicat în articol Orlando Márquez, purtătorul de cuvânt al conferinței episcopale. Sacramentul Mirului a crescut cu 79,6%, în 1999, acest sacrament fiind conferit la 386 de havanezi, în timp ce în 2000 a fost primit de 661 de locuitori ai capitalei. În 1990 au fost 184 de căsătorii. În 2000, numărul a fost 427, deci o creștere cu 132%. Numărul celor care au primit prima Împărtășanie s-a triplat, de la 746, în 1990, la 2.244, anul trecut.

Ziua Mondială a Păcii
Papa Ioan Paul al II-lea a ales pentru următoarea Zi Mondială a Păcii, a 35-a, următorul moto: "Fără iertare nu există pace". "Tema se înscrie în linia mesajelor din 1975 (Reconcilierea, drumul spre pace) și din 1977 (Oferiți iertarea, primiți pacea), și subliniază faptul că prin iertare și reconciliere se creează condițiile necesare pentru încurajarea păcii", se explică în declarația publicată în ziua de 2 iulie de Vatican. Declarația înșiră și alte condiții pe care Sfântul Părinte le consideră necesare pentru pace: "Dialogul sincer și constant pentru pace, acceptarea responsabilității morale și recunoașterea libertății umane, discernământul istoric și, deasupra tuturor, respectul pentru demnitatea umană".

1000 de audiențe generale
Ploaia, vântul sau căldura nu l-au oprit vreodată pe papa Ioan Paul al II-lea să își țină audiențele generale de miercuri din Vatican. Cea din prima zi a lunii august a fost a 1000-a. De la alegerea sa în 1978, papa a primit 16 milioane de pelerini la aceste întâlniri. Printre ei s-au aflat regi, lideri politici și celebrități, precum actorul Kirk Douglas, campionul de ciclism Eddy Merckx, pilotul de formula unu Michael Schumacher, solistul Bono de la U2 și echipe întregi de fotbaliști. Doar călătoriile internaționale și încercarea de asasinat din 1981, precum și cele câteva spitalizări ocazionale - legate în general de atentat - l-au împiedicat pe Sfântul Părinte să țină aceste întâlniri. Prima audiență generală a papei Ioan Paul al II-lea a avut loc la 25 octombrie 1978, la nouă zile după alegerea sa. Atunci el s-a concentrat asupra primei dintre cele patru virtuți cardinale: prudența.

Persecuții
Aproximativ 200 de milioane de creștini sunt astăzi persecutați datorită credinței lor, se arată într-un raport publicat de Aid to the Church in Need. Cele 432 de pagini ale proiectului, al treilea de acest gen, oferă informații despre starea libertății religioase în fiecare țară din lume. Raportul oferă, de asemenea, informații statistice despre numărul de credincioși din fiecare țară, precum și despre numărul de refugiați. Organizația estimează la 165.000 numărul creștinilor care în anul 2000 au murit datorită credinței lor. Violențele contra creștinilor au fost mai intense în Indonezia, Sudan, Timorul de Est, India și Egipt. Discriminările și sancțiunile cele mai evidente contra creștinilor se înregistrează în China, Sudan, Indonezia, Nigeria și Turkmenistan. Raportul notează însă existența unor forme mai subtile de discriminare în țările Europei.

Ziua Mondială a Turismului
Papa Ioan Paul al II-lea crede că turismul poate fi un instrument privilegiat pentru pace și progres, dar și pentru "aberații umilitoare, precum exploatarea femeilor și a copiilor prin comerțul cu sex, un scandal intolerabil". Aceste cuvinte dure fac parte din mesajul Sfântului Părinte adresat cu ocazia celei de-a XXII-a Zile Mondiale a Turismului, pe care Națiunile Unite o vor sărbători la 27 septembrie. Mesajul Vaticanului a fost publicat în ziua de 19 iunie. Papa scrie: "Trebuie luate toate măsurile posibile pentru a se asigura faptul că turismul nu devine o nouă formă de exploatare, ci, în schimb, un punct de dialog fructuos între diferitele civilizații, prin care se face un schimb creativ de experiențe".

Întâlnire asiatică
Tineri catolici din peste 25 de țări asiatice s-au întâlnit în Taiwan, în perioada 12-17 august, cu ocazia Celei de-a II-a Zile a Tineretului Asiatic, pentru a medita împreună la misiunea pe care o au tinerii catolici. Familii și voluntari i-au primit pe cei peste 340 de tineri care au participat la întâlnirea cu motoul "Chemarea la sfințenie și solidaritate". Evenimentul, organizat în colaborare cu Federația Conferințelor Episcopale Asiatice, a avut loc la Universitatea Catolică Fu Jen, de lângă Taipei. Prima întâlnire de acest gen a avut loc în 1999, în Hua Hin, Tailanda.

Rozariul mondial
Peste 140 de țări se așteaptă să participe anul acesta la a șasea ediție a Rozariului mondial, programată pentru sâmbătă, 6 octombrie. Anul trecut, papa Ioan Paul al II-lea a condus Rozariul mondial din Vatican. Sr. Lucia dos Santos, de 93 de ani, ultima supraviețuitoare dintre vizionarii aparițiilor de la Fatima, a condus unul dintre mistere, prin satelit, din Portugalia. Ca și în anii trecuți, Rozariul va fi recitat de mii de oameni, adunați în parohii, pe stadioane, în catedrale, mănăstiri, școli, fabrici, închisori și spitale. Inițiativa a apărut în 1996, când un grup de laici mexicani au invitat oamenii la recitarea în grup a Rozariului, ca dar pentru aniversarea a 50 de ani de la hirotonirea ca preot a Sfântului Părinte. Locul primei desfășurări a Rozariului mondial a fost Plaza de Toros din Mexico, sub conducerea arhiepiscopului de Mexico City. Atunci au participat 20 de țări.

Arestați pentru Biblii
Poliția din Algeria a arestat recent 16 tineri pentru că aveau asupra lor Biblii și alte materiale creștine. Ei au fost arestați la 26 iulie, în Cap Falcon, la 450 de km de Algiers, de către poliția Ain El-Turck, informează publicația Le Quotidien d`Oran. Autoritățile au declarat că arestații au vârstele între 20 și 31 de ani și sunt membri ai unor culte creștine din Algeria centrală. Ei au abordat turiști, unul dintre aceștia alertând autoritățile. Prozelitismul creștin este considerat crimă în Algeria, țară predominant musulmană. Musulmanii care se convertesc la o altă religie riscă pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, Biserica Catolică din Franța estimează că între cei 2.500 de catehumeni care s-au botezat de Paști în 1999 s-au aflat și sute de foști musulmani - mulți dintre ei imigranți algerieni. Convertiri au loc chiar și în Algeria. În luna aprilie, publicația Al-Yaum denunța "groaznica" expansiune a activităților misionare, socotită responsabilă de terorismul fundamentaliștilor musulmani. În mai 1996, Grupul Armat Islamic a ucis mai mulți călugări trapiști din mănăstirea din Thibirine. În luna august a aceluiași an, același grup l-a ucis într-un atentat cu bombă pe episcopul Pierre Claverie de Oran.

Au rămas 179 de cardinali
Cardinalul Giuseppe Maria Sensi, un distins diplomat al Vaticanului, a murit miercuri, 26 iulie, într-o clinică din Roma. El avea 94 de ani. Giuseppe Maria Sensi s-a născut în Cosenza, Italia, în 1907 și a fost hirotonit preot în 1929. Urmând studiile la școala diplomatică, el a început să activeze în slujba Sfântului Scaun ca secretar al Nunțiaturii din România, între anii 1934-1938. Și-a continuat ministerul în Nunțiaturile din Elveția, Belgia, Cehoslovacia și Paris (ca observator permanent la UNESCO). La 21 mai 1955, a fost numit nunțiu în Costa Rica și consacrat episcop. A fost trimis ca delegat apostolic la Ierusalim și Palestina la 12 ianuarie 1957. A participat la Conciliul Vatican II pe când era nunțiu în Irlanda și a fost mai apoi numit nunțiu în Portugalia. Creat cardinal în mai 1976, el a participat la două conclave desfășurate în 1978, în care au fost aleși papii Ioan Paul I și Ioan Paul al II-lea. Cu moartea sa, colegiul cardinalilor numără acum 179 de membri, incluzând 132 de electori care ar putea vota pentru un nou papă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat