Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Familia - primul loc de catehizare

"Am 82 de ani și nu a fost duminică lăsată de la Dumnezeu în care să nu fi participat la sfânta Liturghie, afară de atunci când m-am simțit foarte rău sau am fost în spital. Chiar și în zi de lucru am încercat să vin cât mai des. Cât privește rugăciunea, nu pot să încep ziua fără ca mai întâi să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să mai văd încă o dată lumina zilei. La prânz, de când mă știu îmi amintesc de Măicuța sfântă rugându-mă Îngerul Domnului, iar seara, îi cer mai întâi iertare bunului Dumnezeu pentru neîmplinirile din timpul zilei și-i mulțumesc pentru ceea ce am primit: bune și rele. Cele bune îmi amintesc de bunătatea lui Dumnezeu, iar cele rele că am mereu nevoie de ajutorul său. Așa am învățat de la părinții mei, așa i-am obișnuit și pe copiii mei și mă bucur că la rândul lor și-au educat copiii la fel".

Acestea le povestea un bătrân încărcat de zile, trecut prin greutățile vieții și fericit parcă pentru că în sufletul său de copil, de tată și acum de bunic, acceptase credința în Dumnezeu, și-o însușise, rămânând să o trăiască zi de zi.

Printre altele Directoriul General pentru Cateheză precizează suficient de limpede care este rolul familiei în ceea ce privește educarea în credință: "Familia a fost definită ca "Biserica domestică", aceasta înseamnă că în fiecare familie creștină trebuie să se regăsească diferitele aspecte sau funcții ale vieții Bisericii întregi: misiune, cateheză, mărturie, rugăciune etc. Într-adevăr, familia, ca Biserică, este un spațiu în care este transmisă evanghelia și de unde aceasta iradiază în afară" (DGC, 255).

Fără îndoială, familia a fost considerată dintotdeauna ca fiind locul privilegiat din care să pornească educația persoanei. Indiferent de natura sa umană, spirituală, morală, culturală și chiar profesională, formarea trebuie să pornească din familie. Familia sfântă de la Nazaret rămâne în acest sens o familie de excepție. În ea, Cristos fiind tezaurul credinței, își găsește împlinirea fiecare familie. "Apoi coborî la Nazaret și le era supus. Mama lui păstra toate acestea în inima ei. Isus creștea în înțelepciune, în statură și în har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,51-52).

După cum Isus creștea în această familie în înțelepciune, în statură și în har, sub ochii ocrotitori ai sfintei Fecioare Maria și a sfântului Iosif, sub directa ascultare a lui Dumnezeu Tatăl, la fel, fiecare familie, sub directa ascultare a cuvântului lui Dumnezeu, trebuie să crească în înțelepciune, în statură și în har printre celelalte familii și înaintea lui Dumnezeu. Numai având o legătură directă cu Dumnezeu, nucleul familiei, va putea răspândi și în jur razele credinței. Numai formată din și cu credință, familia va putea deveni educatoare de credință. Istoria multor familii de sfinți ne confirmă acest lucru.

Mijlocul ideal de transformare a persoanei este familia cu modul ei de viață. Ceea ce se învață aici va constitui personalitatea noastră de mai târziu. Viața de familie este necesară nu doar pentru a ne înzestra cu "cei șapte ani de acasă", ci mai mult, pentru a da posibilitatea virtuților creștine de a se fixa și a se evidenția definitiv în și prin noi. Virtuțile se învață de acolo de unde există deja. De aceea, o familie în care nu domnește Dumnezeu nu poate fi mesagera parfumului credinței, a gingășiei iubirii și a puterii speranței. În familie trebuie să se trăiască mereu credința cu tot ceea ce ține de ea pentru a putea fi învățătoare. Începutul acestei misiuni trebuie să aibă loc prin acceptarea cu credință a cuvântului lui Dumnezeu și a trăirii lui cotidiene.

Familia va deveni astfel primul loc de catehizare, iar Biserica prin slujitorii săi va maturiza credința primită deja de persoană, o va orienta la rândul său spre misiune, pentru ca persoana catehizată, care a primit și acceptat cuvântul lui Dumnezeu, să-l transmită mai departe.

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat