Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Mesajul sfinților -

Au făcut din familie o Biserică domestică

Luigi Beltrame Quattrocchi și Maria Corsini

În ziua de 21 octombrie, Roma va fi martora unui eveniment fără precedent: trei frați vor fi prezenți la beatificarea părinților lor, primii soți care vor fi ridicați împreună la cinstea altarelor. Dieceza de Roma a anunțat planificarea unei mari adunări pe tema familiei, care va coincide cu ceremonia de beatificare. Adunarea va celebra, de asemenea, a 20-a aniversare a publicării exortației apostolice Familiaris consortio, reflecția papei Ioan Paul al II-lea privind viața de căsătorie.

Viitorii fericiți sunt Luigi Beltrame Quattrocchi (1880-1951) și Maria Corsini (1884-1965), un cuplu din Roma, care au făcut ca viața lor obișnuită de căsătorie să fie una extraordinară prin iubire. Printr-un decret promulgat în 7 iulie s-a recunoscut miracolul care a deschis calea spre beatificarea lor. Această beatificare va împlini dorința mai veche a papei Ioan Paul al II-lea de a oferi lumii un exemplu de sfințenie în căsătorie. În ziua de 7 iulie s-au promulgat decrete pentru canonizarea a trei persoane și beatificarea altor zece, printre care martiri din Mexic și Germania nazistă.

Luigi Beltrame a fost un strălucit avocat, cu o carieră care a culminat prin numirea sa ca procuror general adjunct al Statului Italian. El a fost prieten al multor politicieni din perioada postbelică, cum ar fi Alcide de Gasperi și Luigi Gedda, care au contribuit la renașterea Italiei după perioada fascistă a lui Mussolini. Maria Corsini, care iubea muzica, a fost profesoară, a scris lucrări pe tema educației, și a fost membră a mai multor asociații, inclusiv a Acțiunii Catolice pentru Femei.

Căsătoriți în 1905, cei doi au avut patru copii: Filippo (astăzi, pr. Tarcisio), născut în 1906; Stefania (sora Maria Cecilia), care s-a născut în 1908 și a murit în 1993; Cesare (astăzi, pr. Paolino), născut în 1909; și Enrichetta, născută în 1914.

Familia Beltrame aparținea clasei mijlocii, și era deschisă spre nevoile tuturor. În timpul Celui de-al II-lea Război Mondial, apartamentul lor din Roma a fost un adăpost pentru refugiați.

Referindu-se la cuplul căsătorit, cardinalul José Saraiva Martins, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a spus că amândoi "au făcut din familie o autentică Biserică domestică, deschisă spre viață, rugăciune, mărturie evanghelică, apostolat social, solidaritate cu săracii și prietenie". "Uniți în mod intim cu idealurile creștine, ei au mers împreună pe drumul spre sfințenie", a mai adăugat el.

Copiii din această familie își amintesc că părinții lor au dus o viață simplă, ca a multor cupluri căsătorite, dar caracterizată întotdeauna de un simț al supranaturalului. "Aspectul care a caracterizat viața noastră de familie a fost atmosfera de normalitate pe care părinții noștri au creat-o în căutarea constantă a valorilor transcendentale", își amintește pr. Tarcisio, în vârstă de 95 de ani.

Enrichetta, de 87 de ani, cea mai mică dintre fiice, a subliniat iubirea care exista acasă. "Este evident să ne gândim că uneori aveau diferențe de opinie, dar noi, copiii lor, nu am fost niciodată expuși la acestea", a spus ea. "Își rezolvau problemele între ei, prin discuții, astfel încât o dată ce ajungeau la o înțelegere, atmosfera continua să fie senină".

Enrichetta a fost "protagonista involuntară" a unuia dintre cele mai emoționante episoade din viața lui Luigi și a Mariei. Sarcina care s-a încheiat cu nașterea ei a prezentat simptome atât de îngrijorătoare încât un faimos ginecolog din Roma a recomandat avortul pentru salvarea vieții mamei. Fără a sta pe gânduri, Luigi și Maria au respins propunerea. "Pe atunci, posibilitățile de supraviețuire cu problema pe care o avea mama mea erau în jur de 5%", a explicat Enrichetta.

Înainte de moartea ei, sora Maria Cecilia a reamintit în jurnalul ei de vremurile când avea 5 ani: "Îmi amintesc o dimineață când, în biserica "Numele Mariei", din Roma, tata împreună cu noi trei (ea, Filippo și Cesare) eram lângă confesional. El s-a așezat și a vorbit mult timp cu preotul. Probabil că i-a spus despre starea mamei noastre. La un moment dat, și-a pus mâna pe frunte... plângând. Noi tăceam, eram triști, speriați. Ne-am rugat asemenea copiilor..."

(După ZENIT și CWNews preluat de pe site-ul www.greek-catolic.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat