Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografie -

Biserica "Sfinții Cosma și Damian"

Din cele mai vechi timpuri, sfinților frați Cosma și Damian, martirizați în timpul persecuției împăratului Dioclețian, li s-a acordat o cinstire deosebită, iar în calendarul romano-catolic comemorarea lor a fost fixată în ziua de 26 septembrie.

Încă din secolul al XVI-lea, în cinstea acestor sfinți, catolicii din Târgu Trotuș și Stănești au construit o biserică pe un deal singuratic în apropiere de Tuta. Această biserică a fost consemnată în "Codex Bandinus", dar și de mai mulți vizitatori apostolici din Moldova în secolul al XVII-lea, ca un loc unde s-au petrecut minuni, vindecări miraculoase și au avut loc pelerinaje cu participarea multor creștini din zonă (din Moldova și din Ardeal). Biserica a avut o poziție strategică întrucât a fost amplasată la numai 200 m vest de drumul ce lega Moldova cu Ardealul (Stănești, Ruși, Hilip, Herânești, Bahna, Mănești, Grozești, prin Pasul Oituz).

Din descrierile făcute de către vizitatorii apostolici menționăm:

- În "Codex Bandinus" se precizează: "După ce am vizitat localitățile din estul Moldovei, am ajuns în localitatea Stănești și de aici am fost condus de stăneșteni în satul Hilip (așezat la circa patru km către vest), la poalele unui deal. Sus, pe vârful dealului, era sanctuarul pe care l-am vizitat în ziua de 28 noiembrie 1646. Satul Hilip este așezat la poalele unui deal pe al cărui vârf este o capelă clădită din lemn, fără multă artă. Capela este sub îngrijirea stăneștenilor și este dedicată sfinților Cosma și Damian. Este foarte renumită din pricina numeroaselor minuni, vindecări miraculoase și loc de pelerinaje".

- Într-o relație trimisă de misionari Congregației "De Propaganda Fide", din anul 1623, se menționa: "Pe un deal singuratic din vecinătatea unei localități există o biserică din lemn, distrusă, închinată sfinților Cosma și Damian. La această biserică, și la cea din localitatea de la poalele dealului, după cum afirmă catolicii și ortodocșii, apare o lumină periodică, mai ales în Vinerea Mare".

- Cu ocazia vizitării bisericilor catolice din Moldova, în anul 1643, pr. Bartolomeu Basseti relata: "La o depărtare de două mile de Târgu Trotuș este o altă biserică unde n-au mai rămas acum decât zidurile (biserica din Hilip), iar pe un deal din vecinătatea acestei biserici este alta distrusă, tot din lemn, închinată sfinților Cosma și Damian".

Despre atestările minunilor din biserica "Sfinții Cosma și Damian" redăm următoarele declarații:

- La 20 martie 1651, călugărul Bernardin, misionar apostolic al celor două Valahii, a scris: "Despre minunile din biserica "Sfinții Cosma și Damian" au declarat, așa cum au văzut, doi oameni: unul saș și celălalt ungur. Ei au povestit despre cântări îngerești și o lumină ca o faclă care a ocolit biserica de câteva ori și apoi a dispărut".

- La 10 octombrie 1652, protopopul ortodox din Târgu Trotuș declara: "Pe lângă faptul că nu credeam în aceste minuni, îl mai și certam pe misionar. Dar, în noaptea de 9/10 octombrie 1652, am văzut și eu și alții care au fost cu mine aceste minuni".

La acest sfânt lăcaș de cult, de sărbătoarea Rusaliilor se aduna în pelerinaje o mare mulțime de credincioși veniți din diferite părți ale Moldovei și Ardealului. Pelerinajul la această biserică a fost unic în Moldova secolului al XVII-lea. Spre exemplu, în anul 1647 au participat peste 3.000 de pelerini.

Atât satul cât și bisericuța au fost distruse de multe ori de către invaziile turcești, dar de fiecare dată s-au refăcut. Din anul 1862, după marea invazie tătară, nu se mai pomenește nimic de acest lăcaș de cult. Aceeași situație o întâlnim și în cazul satelor Hilip, Stănești și Hănești, care au dispărut o dată cu acestea.

Col. (r) Gheorghe Ianău



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat