Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Aproape 50.000 de pelerini

Pelerinajul de la Cacica

Primul pelerinaj al mileniului trei de la Cacica a avut loc în zilele de 14 și 15 august. Acesta a început prin celebrarea penitențială de pe 14 august de la ora 10.00 și prin Liturghia solemnă de deschidere de la ora 12.00.

Dimineață au pornit în pelerinaj, pe jos, tinerii - peste 600 din aproape 30 de parohii ale Moldovei. În pelerinaj pe jos a mers și Preasfințitul Petru Gherghel care s-a rugat și a cântat împreună cu tinerii. Le-a vorbit tinerilor, ajunși după prânz în sanctuarul din Cacica, despre modul de a fi cu Cristos și Maria în noul mileniu. I-a invitat pe tineri, viitorul diecezei, să mediteze la sensul pelerinajului: călătorie spre cer. Tot tinerilor le-a fost dedicată și Liturghia de la ora 18.00, după ce între timp fusese Calea sfintei cruci și adorație euharistică. Pr. Cristian Chinez, predicatorul de anul acesta, i-a îndemnat pe pelerini să se confrunte cu Maria: idealul de puritate și frumusețe pe care-l caută toți.

În afară de PS Petru Gherghel, printre pelerini s-au aflat mereu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, administrator apostolic al Republicii Moldova.

Marți seara a avut loc privegherea mariană urmată de procesiunea cu lumânări din jurul bisericii. Doisprezece tineri au aprins lumânările de la lumânarea sfințită de episcop și apoi au împărțit lumină mulțimii. O mare de lumini s-a ridicat în Cacica și noaptea aproape că dispăruse. Lumânările erau înălțate cu entuziasm în timpul refrenului: Ave, ave, ave Maria. Toate acestea erau un semn: semnul a ceea ce pelerinii doreau să fie în sufletul lor. Tot despre semn, despre semnul cel mare care s-a arătat în cer, conform cărții Apocalipsului, vorbise și predicatorul; semnul este Maria care conduce la Cristos.

După miezul nopții, grupuri mari de adulți, tineri și copii au continuat să cânte și să se roage la grotă.

"Am pierdut de atâtea ori nopțile, spunea un tânăr, oare nu pot să stau câteva ceasuri cu Isus?" "La Cacica nu se doarme, medităm, ne rugăm" - a adăugat un adult. "Sunt pentru prima dată venit aici, dar ceea ce am văzut și auzit a fost extraordinar, o să mai vin" - a mărturisit un altul.

Aproape cincizeci de preoți au ajutat la spovezi și la distribuirea sfintei Împărtășanie. Seminariști și tineri voluntari din diferite asociații ale diecezei s-au implicat în organizare.

A doua zi, miercuri, 15 august, la ora 6.00 dimineața a fost o sfântă Liturghie în rit latin urmată de o alta în rit greco-catolic. Apoi s-a celebrat în maghiară, polonă și germană, după programul care era anunțat din timp.

Altarul a fost așezat în fața Casei Polone: în afară de priveliștea încântătoare care se putea vedea, era Salina, cea care la mijlocul secolului al XVIII-lea a adunat în jurul ei comunitatea catolică din Cacica.

Liturghia pontificală și binecuvântarea euharistică de la ora 11.00 au însemnat celebrarea hramului comunității și încheierea pelerinajului. Cei trei episcopi împreună cu 55 de preoți au concelebrat această sfântă Liturghie.

Parohul comunității, pr. Iulian Eugen Kropp, a anunțat personalitățile prezente: Hildegard Puwak, ministru al Integrării Europene; Michal Klinger, ambasadorul Poloniei la București; Ghiorghi Prisăcaru, senator; Ioan Cușnir, prefectul județului Suceava; primarul comunei. Salutându-i pe invitați, oaspeți și autorități, precum și pe credincioși, PS Petru Gherghel a spus: "Un nou mileniu s-a deschis în fața Bisericii în care suntem invitați să ne aventurăm contând pe Cristos. Trebuie să avem ochii ațintiți spre el, așa cum i-a avut sfânta Fecioară Maria".

Cuvântul de zidire a fost ținut de PS Aurel Percă. Anul acesta, ziua Mariei a coincis pentru Preasfinția sa cu împlinirea a 50 de ani de viață. Pentru aceasta la finalul Liturghiei a fost aplaudat îndelung. La predică a vorbit despre cum l-a urmat Maria pe Fiul ei. "Nimeni nu a fost mai disponibil decât ea, nimeni nu l-a iubit mai mult ca ea și nimeni nu l-a urmat mai mult... Maria a știut să vadă pe Dumnezeu care e aproape de suferința omului. Ne învață să facem la fel când vedem durerea sub ochii noștri, când ne preocupăm de lipsa locului de muncă sau când vedem viitorul nesigur pentru noi și pentru ai noștri".

Cu autocarele, cu trenul, cu mașinile sau pe jos, la Cacica, au fost pelerini din toată țara și nu numai; erau pelerini veniți din Polonia, Franța, Ungaria, Italia, Spania, Germania și Austria; mai mulți au venit pe jos din Ucraina; un număr de 17 pelerini au fost din Republica Moldova; ei au trăit cu maximă intensitate procesiunea cu lumânări.

Pentru două zile satul din nord-estul României, din dulcea Bucovină, aflat la 40 de km de Suceava - Cacica - a devenit capitala spirituală a României. Din 14 martie 2000 sanctuarul de aici a fost declarat bazilică minoră, după ce la 15 august 1997 fusese declarat sanctuar național, iar în 1996 sanctuar diecezan.

Pelerinii, și anul acesta, au venit cu durerile, bucuriile și necazurile lor; s-au spovedit, s-au rugat și au cântat în ciuda faptului că negustorii ambulanți cu tarabele și mărfurile lor precum muzica de la casetofoanele de pe marginea drumului nu erau în armonie cu sensul pelerinajului. Cei mai mulți s-au întors acasă reînnoiți, cu hotărârea de a fi mai aproape de Dumnezeu și cu bucuria că au înțeles ceea ce sunt chemați să devină, pentru că "Mama lui Isus, așa cum spunea papa Pius al XII-lea, este chipul și pârga Bisericii care va ajunge la plinătate în veacul ce va să vină. Acum, însă, ea, Maria, strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat